Давайте поговоримо про українську кухню - справжню, колоритну. Не таку поверхневу, про яку всі звикли міркувати: з варениками і борщем. І не тієї модної, з приставкою «фьюжн», якій прийнято дивувати гостей з далекого зарубіжжя. А тієї, яка дихає століттями. Щоб взяти шматочок страви і полетіти в епоху пишних суконь, правління Австро-Угорщини і смаків, що розлетілися по світу багато століть тому.
На пошуки древніх, але в той же час свіжих кулінарних рішень, ми вирушили в «Лемберг» - ресторан у центрі Києва. Вірніше в «ресторацію», як прийнято говорити на заході країни.
Концепція
Все почалося з історії, по-іншому у закладі з духом Львова не буває. На місці, де зараз розташована ресторація, завжди було щось, що пов'язувало столицю і серце Західної України - що не дивно, оскільки на Львівській площі (місці, де колись був в'їзд і виїзд з міста - Лядські ворота) повинна завжди залишатися машина часу, здатна проносити крізь століття. І забирає вона безсумнівно в місто Лева.
До речі, в закладі 3 зали: «Місто Лева», «Лемберг» і «Львів» - інтер'єр кожного з них відповідає епосі, за часів якої одне й те ж місто носило настільки різні назви.
Тут хочуть підкреслити наскільки різнобічним є місто Львів, а тому кухні і смаки переплітаються настільки, що важко зрозуміти, де вірменська, де польська, де мадярська, де єврейська, а де українська. Тонку грань між смаковими поєднаннями різних народів руйнувала бренд-шеф закладу, переводячи старовинну рецептуру з польських кулінарних книг.
Локація
Шлях до серця гостя лежить через центр міста - в Києві найчастіше буває саме так. Тому більшість рестораторів хочуть відкрити двері своїх закладів ближче до центральних районів - в даному випадку на розі Бульварно-Кудрявської і ЯрВалу. Тобто якщо після ситної вечері захочеться прогулятися куди не піди - скрізь красиво.
Атмосфера
Здавалося б, люб'язним персоналом давно нікого не здивуєш - це норма. Але в «Лемберзі» дружелюбність сервісу просто зашкалює. Щирі посмішки і чиста українська мова у кожного співробітника змушують в черговий раз закохатися в Львів. Навіть якщо зробив це вже давно.
Меню
Півтора тижні тому в «Лемберзі» запустили нове меню - більш сезонне, більш широке, і таке смачне, що хочеться з'їсти все. А якщо не з'їсти, то хоча б забрати з собою.
«Коли запускаєш меню, дуже важко втриматися і не внести туди сотню страв», - каже господар закладу Анатолій. «Але для нас важливий контроль якості, а тому ми обмежуємося меншою кількістю позицій, але можемо гарантувати їх смак».
Колись через Львів проходив найбільший торговий шлях, а тому тут було все: риба, дичина, величезна кількість овочів і фруктів. Зараз ці інгредієнти відроджують багатство української кухні.
Так, в «Лемберзі» можна насолодитися холодними і гарячими закусками, салатами, супами, гарнірами, основними стравами, а також унікальними напоями: пивом, звареним спеціально для закладу і настоянками власного приготування. Правда, назви у вищезгаданого вельми специфічні - по назвам страв можна вивчати історію Волині.
Наприклад, рольмопси - це холодна закуска у вигляді рулетиків скумбрії на запеченому картоплі (Бульби) з хамською і огірками. А Мудрагель - ніжний салат з телячим мозком, рецепт якого був узятий з довідника 1912 року. Карбонадлі з курки в шпондері - це філе в беконі. А тафельшпіц - телятина на пару зі смаженою картоплею, часником і двома соусами.
Як гарнір до багатьох страв подають карамелізовані фрукти: грушу, лимон (цитрин), яблука - так робили в старому Львові. В "Лемберзі" впевнені, що фрукти прекрасно розкривають смак основних страв, особливо м'яса.
Must try:
- Рольмопси (скумбрія з картоплею і корнішонами) - 115 грн
- Салат «Серце Львова» (салат з яловичим серцем) - 120 грн
- Банош - 80 грн
- Зупа Грибова - 80 грн
- Здибанка цісаря (стейк на кістці з маринованою цибулею) - 170 грн
- Львівські пельмені - 75 грн
- Скумбрія від пані Телічкової - 150 грн
- Лембургер (бургер по-львівськи) - 110 грн
- Морозиво власного приготування - 68 грн
Напої в «Лемберзі» не менш автентичні, ніж їжа. Пиво тут подають таке, якого ніде більше немає - замовляють у приватних львівських пивоварів, а 9 видів настоянок роблять самостійно. Є також авторські коктейлі і традиційний алкоголь.
Серед безалкогольних напоїв 5 видів кави в турці і трав'яні чаї.
Must try:
- Кав'яр (кава з яйцем) - 36 грн
- Бандерівське пиво - 32 грн
- Галицький бланш - 45 грн
- Коренівка - 30 грн
- Медівка- 25 грн
«Лемберг» - це історія великого кохання з першого погляду. Заходиш, і поринаєш в атмосферу старого міста. Посмішки, смаки - все розташовує до тісного роману з цим закладом. А якщо ще й почати вечерю з настоянки на цитрусових... Загалом, ви зрозуміли - брати велику компанію друзів і їхати до Львова без квитків на поїзд, залишаючись при цьому в центрі Києва.
Адреса: вул. Бульварно-Кудрявська, 1/37