Місце жінки на кухні - говорили вони... Ми ж вважаємо, що місце жінки - всюди, де вона хоче бути. Шеф-кухар або шеф-редактор, директор з маркетингу або директор ресторану, винороб або бармен-міксолог... Якщо жінка любить те, чим займається, ця любов приведе її до успіху!
RestOn поспілкувався з найяскравішими представницями українського гастровсесвіту. У кожної із них свій шлях, але всіх об'єднує любов до їжі, хороших ресторанів і бажання розвивати гастрономічну культуру в Україні і за її межами!
RestOn: Як Ви прийшли в гастробізнес?
Алла Плачкова, співвласниця і сомельє виноробні "Колоніст"
У гастробізнесе я вже більше 8 років. Тісно займатися виробництвом якісного українського продукту я почала тоді, коли познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком - він на той час уже заснував сімейну виноробню "Колоніст".
Сімейний проект - це щоденна пристрасть. Це як ростити свою дитину - тут зовсім інший підхід і філософія. Спочатку я відповідала за документацію за кордоном, готувала переклади необхідних документів, переклад етикеток. А через кілька років я закінчила одну з кращих шкіл сомельє у Києві WineSchool by GoodWine, після цього отримала диплом 2 рівня Wine and Spirit Education Trust в Києві, а диплом 3 рівня WSET я вже отримала в Лондоні.
Ірина Кушнірська, керуючий партнер в "Чічіко" і "Chang В'єтнамська Бістрономія"
У гастробізнес мене привела величезна, напевно, практично маніакальна любов до кухні, прищеплена матір'ю з дитинства. Завдяки цьому, в 2003 році я з частого гостя точок громадського харчування перейшла по іншу сторону барикади і стала керуючою ресторану. З тих пір всім серцем і душею я люблю свою професію і перебуваю тут свідомо.
Моя робота приносить мені задоволення і робить мене щасливою, як і люди, з якими я працюю. Люблю їх і вдячна за те, що ми завжди дивимося в одному напрямку, а коли я перегорають, вони мене заряджають енергією, і навпаки!
Марія Банько, директор по маркетингу в Сім’ї ресторанів Діми Борисова
Я завжди любила працювати з текстами. Писала тексти пісень для студій звукозапису в Китаї, паралельно вела на фрілансі кілька ресторанів. У 2014-му ми з друзями запустили "портал про культурне життя в Києві", а насправді - про все на світі. І це була моя перша платформа для текстів про гастрономію. Там практично не було звичайних ресторанних оглядів, але з'являлися несподівані есе, лонгріди про соціокультурні аспекти різних гастрономічних практик, інтерв'ю з інсайдерами індустрії - це була моя територія свободи і мій спосіб освоєння середовища.
А потім я раптово отримала повідомлення від Діми Борисова: "Привіт, хочеш у мене працювати?". Так і почалася моя історія роботи в Родині - від "дівчинки, яка пише прикольні тексти" я стала директором з маркетингу в компанії, у якої вже три десятка ресторанів у різних містах.
Людмила Семеха, бренд-шеф Fiji Group Restaurants
Про те, що я хочу бути кухарем, я знала завжди. Тому коли прийшов час, я поступила в кулінарне училище, на спеціальність кухар-дієтолог і закінчила його з відзнакою і 5 розрядом. Потім почалася моя трудова діяльність. Але переломним моментом в своїй кар'єрі я вважаю 2008 рік, коли я прийшла працювати в Buddha Bar, де моїм наставником став француз Емануель Дю. Ця людина розгледіла у мені талант і почала його розвивати, навчати мене всьому, що він умів сам.
У 2014 я змінила місце роботи, а потім мені подзвонили Алена Басецкая і Олена Журба (власниці Fiji Group Restaurants). Вони відкривали свій перший ресторан і їм потрібен був Шеф. Я погодилася, так як знала їх ще з часів Світової Карти. Зараз у нас вже 4 ресторани і ми не станемо зупинятися на досягнутому. Адже якщо ти зупинився, значить, не розвиваєшся і, відповідно, руйнуєш себе як особистість.
Олена Дехтяр, шеф-бармен Alter Ego Bar і Egoist restaurant
Я завжди не спала вночі, тому (коли я була ще студенткою) мені прийшла в голову ідея: чому б мені не перетворити цю особливість в роботу? Я поговорила з власником одного з клубів, і він запропонував мені роботу хостесс.
Через 2 місяці роботи хлопці з бару в жартівливій формі запропонували мені зайти за бар... Так і почалася моя історія - 6 років тому я зайшла за стійку і більше її не покидала.
Я дуже полюбила міксологію, в першу чергу, за можливість створювати нові смаки, непередбачувані поєднання, фуд-пейрінг, гарніші... Це все як окремий всесвіт, частиною якої мені пощастило стати.
RestOn: Що найбільше любите в своїй роботі?
Анна Жижа, шеф-редактор і ведуча проекту "Ревізор", Новий канал
У гастробізнес команда "Ревізор" прийшла в 2011 році, щоб шукати кращі ресторани в країні. За дев'ять сезонів ми перевірили сотні ресторанів і нагородила десятки! Але через стільки часу я все так само найбільше в своїй роботі люблю нагороджувати ресторани особисто.
У моїй практиці це було двічі, коли я, як шеф-редактор, їздила на "контрольні" перевірки. Дуже люблю повертатися приватно в нагороджені ресторани через місяці і роки і знаходити колектив, смак, атмосферу - без змін.
Алла Плачкова, співвласниця і сомельє виноробні "Колоніст"
Виноробство - це справа, де немає межі досконалості. Тому найбільше мені подобається щоденний челлендж. Щороку ти змагаєшся сам з собою, з кожним новим урожаєм намагаєшся зробити краще, ніж в минулому році. З'являється якийсь азарт, який рухає тобою і твоїми ідеями.
Крім того, виноробство - це вдячне заняття, глибока філософія, яка пов'язує нас з нашою історією, з нашими предками і звичайно, з нашими дітьми в майбутньому. Без вина не існує цивілізованого розвинутого суспільства. Без вина неможливо уявити історію світу.
Ольга Карі, власниця блогу Karifood, автор кулінарних книг
Я займаюсь блогом Karifood вже п’ять років, і останні два з половиною з них я більше пишу про смачні гастрономічні подорожі, ніж про ресторанне життя Києва. Але мені дуже подобається спостерігати за тим, як розвивається кавова та ресторанна культура української столиці.
Я люблю в своїй роботі багато речей: смачну їжу, коли вона справді смачна і здорова, людей, з якими я зустрічаюсь по усьому світу. Я люблю справді яскраві гастрономічні враження, коли з першої ж ложки ти розумієш: "Вау, як це круто і смачно!".
Ще я люблю незалежність, коли ніхто не диктує мені що саме і про кого писати, ціную те, що мене не можна змусити сказати на чорне, що це біле. Та найбільше я ціную те, що я живу із відчуттям, що займаюсь тим, що мені цікаво і тим, що мене надихає.
RestOn: Що вважаєте своїми "сильними сторонами"?
Марія Банько, директор по маркетингу в Сім'ї ресторанів Діми Борисова
Знаєте, у мене вистачає менеджерських завдань, але найбільше я люблю робити контент, шукати незвичайні теми, писати тексти, організовувати смішні зйомки. І це щастя, що у мене в команді є дівчатка, які готові знімати суші на крихітних скейтах, в'язати для бюста Шевченка лижні шапочки, відправлятися в гастрономічні експедиції, з яких ми привозимо десятки годин записів і терабайти фото, які потім перетворюються в пости, статті, передачі про найрізноманітніші аспекти їжі. З ними не страшно відкривати 4 ресторани на тиждень в різних містах країни. Це наша загальна суперсила і сильна сторона - не боятися і працювати завжди на межі можливостей.
Людмила Семеха, бренд-шеф Fiji Group Restaurants
Моя сильна сторона - це приготування соусів. Це миксология, хімія і магія. Коли ти з 10-ти і більше інгредієнтів створюєш соус і він доповнює страву ідеально - я задоволена!
Якщо говорити про досягнення... Я виховала і виростила 2-х дітей гідними людьми. Я починала як простий кухар, а стала бренд-шефом успішної мережі. А ще я пишаюся тим, що люди, які зі мною працюють, розвиваються, ростуть, змінюються, досягають нових вершин, стають шеф-кухарями та просто хорошими людьми!
RestOn: Що хотіли б побажати читачкам інтернет-порталу RestOn
Ірина Кушнірська, керуючий партнер в "Чічіко" і "Chang В'єтнамська Бістрономія"
Дорогі жінки! Щиро бажаю вам божевільного, небувалого, буйного, дикого, фантастичного, яскравого, смачного і чудового життєвого шляху! Нехай будь-яка справа обернеться вам на користь, принесе лише позитив, щастя і ні з чим не зрівнянну красу перемоги над собою, світом і обставинами!
Анна Жижа, шеф-редактор і ведуча проекту "Ревізор", Новий канал
Бажаю всім читачкам порталу RestOn смачного життя! Бажаю відкривати нові смаки, нові міста і країни, і, звичайно ж, самої "веснючої" весни.
Ольга Карі, власниця і керуючий директор блогу Karifood
Я бажаю всім читачам і читачкам наповнювати життя здоровою і смачною їжею, дозволяти собі guilty pleasure food без надміру докорів сумління та насолоджуватися кожним з’їденим шматочком і кожною прожитою хвилиною!
Марія Банько, директор по маркетингу в Сім’ї ресторанів Діми Борисова
Бажаю вам жити так, щоб залишалися сили для спонтанного щастя і гострого переживання краси. Робіть те, що подобається, і робіть це настільки добре, наскільки це можливо. Це - основа, завдяки якій знайдуться і потрібні люди, і цікаві завдання. А потім - не забувайте зупинятися, щоб перевести дух, знаходьте час на перезавантаження, міняйте фокус, але не кидайте то, від чого все ще мурашки по шкірі!
Олена Дехтяр, шеф-бармен Alter Ego Bar і Egoist restaurant
Хочу побажати займатися тією справою, яка дійсно приносить задоволення - і тоді кожен день буде для вас щасливим святом!
Людмила Семеха, бренд-шеф Fiji Group Restaurants
Бажаю справжнього жіночого щастя, щирої любові теплоти від рідних сердець, позитивних емоцій, міцного здоров'я, задоволення і насолоди від життя! Щоб не відбувалося у вашому житті - йдіть вперед і ніколи не здавайтеся!
Алла Плачкова, співвласниця і сомельє виноробні "Колоніст"
Хочу побажати читачкам інтернет-порталу RestOn не боятися мріяти, сміливо мріяти, навіть якщо вам здається, що мрія ваша нереальна. І кожен день робити нехай і маленький, але все ж крок для її реалізації. Якщо шляхи Господні нікому не відомі, то людські тим більше!
Редакція RestOn дякує нашим прекрасним респонденткам і приєднується до всіх побажань! Бажаємо всім весни в душі, любові в серці і мирного неба над головою! Зі святом!