Кафе Funtizuma скоро виповниться рік, команда ж RestOn дісталася сюди тільки зараз - і це було великим упущенням з нашого боку.
Ще нам не тільки шкода, а трохи соромно, тому що весь цей час ми жили помилками щодо назви закладу: для нас воно було міфічної Фунтузюмой або Фунтузімой, але ніяк не "фунтом родзинок".
Для тих, кому і "фунт ізюму" здається не менше дивною назвою, пояснюємо: фунт ізюму - одеська міра вимірювання, якою міряють все, буквально, в розмові цей вислів застосовують, коли хочуть наділити якесь справа вищою мірою важливості, складності, підкреслити, що це далеко не дрібниця і не жарт.
У випадку з Funtizuma, фунт ізюму - міра смаку, міра співвідношення ціни і якості.
Здається, зрозуміліше й зручніше локації для кафе не придумаєш: одним боком Funtizuma притулилася до ТЦ "Україна", фасадом дивиться на цирк, а взагалі, з якою сторони не глянь, - це самий центр Києва, і цим все сказано.
Що це означає? Відсвяткувати вдалий шопінг, зайти підкріпитися з дітками після вистави в цирку, організувати ділову зустріч за обідом або перепочити після прогулянки по місту - всі дороги ведуть прямо сюди.
Як ми вже і говорили, головним заходом в Funtizuma є смак, тому інтер'єр зробили максимально підлеглим цієї ідеї: великі панорамні вікна, торжество білого кольору, відкрита кухня нічого зайвого, тільки відчуття чистоти, чистоти смаку.
Основне завдання шеф-кухаря Funtizuma - створення максимально широкої, і при цьому корисної, смакової палітри, тому в меню спостерігаємо мікс страв середземноморської, азіатської та мексиканської кухонь - кухонь яскравих, повних спецій і свіжих овочів.
Підкреслюючи корисність страв, варто відзначити якість продуктів, з яких їх готують: заготовок немає, всі страви готують з-під ножа; продукти - сезонні і локальні (наскільки можливо), що дозволяє оновлювати меню кожні 3-4 місяці; рибу від кращих європейських і українських постачальників - один із головних інгредієнтів в меню Funtizuma - привозять кожні два дні.
Загальне враження від меню - приємне співвідношення ціна-якість (причому не тільки якість продукту, остаточний смак страви, але ще і розмір порції - що теж важливо) і широкий вибір веганських позицій.
Тепер про конкретні речі, тобто безпосередньо про страви: з середземноморського напрямку рекомендуємо Салат по-середземноморському (мікс салатів з обсмаженими в часниковому соусі морепродуктами), хумус, буябес, тунець на грилі зі спаржевою квасолею; паназійського - тайський зелений каррі з креветками або рожевий каррі з курки; мексиканського - однозначно тортилью з оригінальною, можна сказати європейською, начинкою з кус-куса з овочами гриль, слабосоленої сьомгою і сиром фета.
Ще один привід похвалити Funtizuma, крім смачної і свіжої їжі, - сніданки, спеціальна пропозиція в обідній час і дитяче меню. Видно, що заклад знає свою аудиторію в обличчя.
Сніданки: мало того, що їх по буднях подають з 8:00, а у вихідні до 14:00, так ще й ціни на них дуже-дуже демократичні. Наприклад, яйця-бенедикт із індичкою - 67 грн, яблучні оладки - 39 грн. Прийнятий бонус - безлімітний еспресо або американо.
Щасливі години з 13:00 до 16:00 по буднях: знижка 30% на все меню, будь то сендвіч з анчоусів або авокадо або тріска з овочами.
Дитяче меню: дієтично, приємно і сік в подарунок.
З не-їжі пропонують непогану винну карту і невелику, але авторську, барну, а також кальяни. Тут варто зазначити, і, думаємо, для багатьох це важливо, що барно-кальянна частина тут як би між іншим, швидше як доповнення, а не повноцінна складова, на чільному місці Funtizuma - все-таки їжа.
Бейгл з лососем і вершковим сиром - 81 грн
Салат по-середземноморському - 390 г/164 грн
Лосось під гранатовим соусом на шпинатній подушці - 300 г/227 грн
Рожевий каррі з курки - 300 г/131 грн
Скоро відбудеться запуск щомісячних гастрономічних фестивалів від шефа - прекрасна можливість познайомитися з кухнями різних куточків світу ще глибше.
Адреса: площа Перемоги, 3
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва