Найбільш поширена думка про американську кухню — її не існує. Важко сперечатися, адже це країна, де тісно переплелися десятки різних національностей, їх культурна спадщина і смаки.
Напередодні 4-го липня — Дня незалежності США — RestOn вирішив дізнатися, чи є страви, які можна вважати споконвічно американськими, і де їх знайти в Києві. Результати нашого гастро-історичного дослідження нижче!
Хот-доги
Здавалося б, що більш «американистої» страви, ніж хот-дог немає! Однак його виникненням американці зобов'язані німцям. Сосиски типу «dachshund» (перекл. як «такса») в США завезли саме вихідці з Німеччини. У 1867 році один з них, Чарльз Фельтман, власник точок вуличної їжі, з метою економії на тарілках придумав використовувати замість них булочку.
Де спробувати: Dogs & Tails. Хот-догів тут більше 10 найменувань!
Скільки коштує: хот-дог Coney Island з чилі-бобами і гарячим сирним соусом - 159 грн
Крильця "Баффало"
Що може бути страшніше голодного чоловіка? Тільки коли їх багато. В один з вечорів 1964 року Терезі Белліссімо, власниці Anchor Bar в місті Баффало, штат Нью-Йорк, для заспокоєння нетверезих чоловіків довелося в терміновому порядку організовувати нову порцію закуски. Нею і стали обсмажені у фритюрі з соусом барбекю і каєнським перцем курячі крильця.
Де спробувати: This is Пивбар. Якщо вже крильця "Баффало" були створені спеціально під пиво, краще від традицій не відступати. Тим більше, якщо є можливість з'їсти їх за дуже приємною ціною.
Скільки коштує: крильця "Баффало" - 105 грн; в «щасливі години» (пн-чт з 15:00 до 18:00 і з 22:00 до 02:00) - 75 грн.
Барбекю
Жителі США жартують: «Америка існує поки існує барбекю». Джордж Вашингтон ще в 1769 році згадував про свій візит на барбекю в Вірджинію. Традиційними для цієї технології регіонами є Техас, Кентуккі, Міссурі і згадана вище Вірджинія.
Для барбекю важливі три інгредієнти — м'ясо, деревина і соус. М'ясо - найчастіше свинина, точніше свинячі ребра. Деревина (її потрібно довести до стану тліючого вугілля) різних порід — в залежності від виду м'яса і бажаного аромату, смаку. Соус (наприклад, томатний з майонезом і гірчицею) — для маринаду і як доповнення для готової страви.
Де спробувати: Rebra & Kotlety. Як чується, так в меню і пишеться: в Rebra & Kotlety готують котлети по-київськи і м'ясо на грилі. Але якщо вже ми про американську кухню ведемо розмову, зверніть увагу на 600-грамовий сет реберець.
Скільки коштує: великі свинячі реберця з соусом (соус BBQ, вершковий BBQ, гірчично-медовий, кунжутний) і гарніром (цукіні на грилі, булгур з сухофруктами і сиром пармезан, гречана каша з беконом і цибулею, смажена картопля з лисичками) на вибір — 553 грн.
Гамбургер
Оскільки свого часу пласкі котлети з яловичини були популярною стравою в головному німецькому порту — Гамбурзі, в кінці 1800-х років в ресторанах Нью-Йорку стали подавати «Гамбурзький стейк», як нагадування емігрантів про батьківщину. Хоча в Німеччині м'ясо ніхто не клав в м'яку булочку і не додавав сир, бекон і кетчуп... Це сталося набагато пізніше, і гамбургер, таким як ми його знаємо, — на 100% американська вигадка.
Де спробувати: Star Burger
Скільки коштує: бургер Бекон&Чеддер з салатом Бостон, томатами, огірком і цибулею — 219 грн
Пастрамі
Пастрамі — копчена яловичина зі спеціями, попередньо витримана в маринаді. В кінці ХIX століття делікатес завезли в Америку єврейські мігранти з Румунії, де він і став популярнішим, ніж у себе на батьківщині. Особливо після того, як нью-йоркський м'ясник на ім'я Суссман Вовк вирішив подавати його між двох шматочків хліба — в сендвічі.
Де спробувати: Syndicate Beer&Grill. Пастрамі ідеально під пиво. За тим і іншим рекомендуємо відправитися в Syndicate Beer&Grill.
Скільки коштує: сендвіч з пастрамі — 169 грн, вафлі з пастрамі і м'ясним соусом — 175 грн, салат Цезар з вафлями і пастамі — 235 грн
Салат Кобб
Кобб-салат винайшов в 1937 році Боб Кобб, власник знаменитого ресторану Hollywood Brown Derby. Народна легенда розповідає: якось увечері Кобб повернувся голодним додому і просто виклав рядами на тарілку все, що знайшов в холодильнику — салат, томати, курку, бекон, сир, авокадо і зварені круто яйця. З тих пір цей салат став його улюбленою вечерею.
Де спробувати: Rooster Grill Restaurant
Скільки коштує: Кобб-салат з курчам гриль, авокадо і медово-гірчичним дрессингом — 129 грн
Салат Цезар
Цей салат вперше представив публіці в 1924 році італійсько-американський ресторатор Цезар Кардіні в Мексиці. Його ресторан знаходився у вдалому місці і вабив до себе американців, які бажали втопити в сусідній країні гіркоту про введену Сухому законі. Звичайно, таких гостей потрібно було дивувати, і напередодні Дня незалежності США Цезар в емоційному пориві готує з усього, що попалося йому під руку (а це: салат Ромен, часник, грінки, варені яйця, сир Пармезан, оливкова олія і вустерський соус) салат , що став прототипом всім відомого Цезаря.
У 1926 році в гості до брата приїхав Алекс Кардіні, він додав до салату ще один інгредієнт — анчоуси. Саме ця версія страви стала знаменита далеко за межами Америки. Настільки, що в 1953 році Міжнародне співтовариство Епікура в Парижі оголосило салат «найкращим рецептом родом з Америки за останні 50 років».
Де спробувати: Rojo Ojo. Дізнавшись, що Цезар придумали в Мексиці, а не Європі, як можна подумати, команда вирішила відшукати максимально наближений до оригіналу рецепт.
Скільки коштує: салат Цезаря Кардіні з куркою і хамоном — 179 грн
Ролл "Каліфорнія"
Японська гастрономічна експансія почалася в Штатах на початку 70-х з Лос-Анджелеса. Тільки ось «сирі» суші спочатку мало кому припали до смаку, тому шеф ресторану Tokyo Kaikan Манашіта Ішіро зі своїм асистентом Машіта Ішіро пішли на хитрість, запропонувавши гостю рол «навиворіт» — лист норі помістили не зовні, а всередині рису, тунець замінили на гаряче улюблений каліфорнійцями авокадо.
Де спробувати: "Муракамі"
Скільки коштує: рол Каліфорнія з лососем/тунцем/темпура креветкою — 132/118/139 грн
Брауні
Найсмачніший десерт у Всесвіті — брауні — придумав шеф-кухар готелю Palmer House спеціально для гостей Всесвітньої виставки в Чикаго в 1893-му, присвяченій 400-річчю відкриття Америки. Власниця готелю, світська левиця Берта Палмер, хотіла, щоб десерт зміг поміститися в коробочку з ланчем, отже, був несхожим на пишні торти. Так і з'явився шоколадний брауні з горіхами, покритий абрикосовою глазур'ю.
Де спробувати: "Жовток"
Скільки коштує: супершоколадний Брауні з маршмеллоу — 75 грн
Капкейки
Найбільш ранні описи капкейків можна знайти в американських кулінарних книгах 1796 і 1828 років, де вони йшли під описом «легкий пиріг, спечений в чашці».
Сучасна ідея про «індивідуальність» капкейка (в тому сенсі, що чашка розрахована на одну людину) може відрізнятися від ідеї, яка була закладена в нього в XIX столітті. За часів, коли не всі вміли читати, а передавали знання і досвід через словесне спілкування, в назві могла бути закодована рецептура пирога: адже інгредієнти для випічки — борошно, цукор, масло — найчастіше для зручності вимірювали чашками.
Де спробувати: Cup & Cake. Ванільний, шоколадний, лимонний, вишневий...
Скільки коштує: капкейк — 26 грн