Грузини вважають, що для того, щоб пізнати людину, з нею потрібно сісти за стіл - мабуть, це сама щира і гостинна нація. У Грузії застілля - елемент народної культури, і, напевно, тому грузинських ресторанів в Києві настільки багато. Але редакція RestOn ніколи не перестане радіти відкриттю кожного нового ресторану, адже багато Грузії, насправді, не буває. «ДжонДжолі» - нове місце на гастрономічній карті столиці, і ми вже готові складати про нього легенди.
Концепція
ДжонДжолі - це правильний і глибокий підхід до грузинської культури, і кухні зокрема. Тут готують тільки традиційні страви - Шеф, су-шеф, 80% співробітників кухні і навіть деякі офіціанти - грузини, тому тут все по-справжньому: глиняний посуд, дров'яна піч для хачапурі, багато зелені, запах хліба вранці, величезний асортимент вина і щасливі обличчя.
Саме слово «джонджолі» - це назва квітки, яку маринують в спеціях і їдять з м'ясом, як соління. Джонджолі - популярна грузинська закуска, і її можна спробувати в ресторані.
Локація
Старий Поділ з вузькими вулицями і красивими будинками - практично приморський Батумі! Саме тут, на вулиці Сагайдачного 27, зовсім недалеко від річкового порту, повинен був розташуватися добрий, душевний і зелений ресторан грузинської кухні. Щоб з'їв хачапурі, вийшов на балкон, а перед тобою начебто і Київ, але по-особливому затишний. Кращої локації для подібного закладу годі було й шукати.
Інтер'єр
Хочеться сказати двома словами: затишно і красиво, але цього буде мало. Тому що десятки глиняних амфор під стелею в якості світильників. Тому що мандаринових і лимонних дерев стільки, що сидиш ніби в гаю. Тому що крісла розшиті, як в старому грузинському селі. Тому що посуд глиняний, виліплений вручну і жодної схожої тарілки. Тому що багато дерева, важкі столи, каміни і дров'яна піч. Тому що хліб печуть на очах у гостей. Тому що офіціанти посміхаються. Тому що ввечері на столах горять свічки і стає затишно як в казці, а вранці так пахне випічкою, що, здається, наїдаєшся одним тільки ароматом. Величезний плюс - з будь-якого з 6 залів є вихід на тінисту терасу або балкон.
Загальна місткість: 92 осіб.
З травня відкриється літній майданчик, де зможе розміститися приблизно стільки ж гостей.
Кухня і бар
Шеф-кухар «ДжонДжолі» Димитрій Болвадзе каже, що без часнику в Грузії готують тільки чай, каву і десерти. Тому дамочкам, які хочуть поїсти зовсім легко і піти без цибульно-часникового запаху, буде важко. Адже як втриматися, якщо в меню 8 видів хачапурі, 4 види хінкалі, 6 традиційних супів і незліченна кількість страв на мангалі?! А соуси... Аджика, 2 види ткемалі, сацібелі, наршараб, мацоні. Є ще чкмерулі, курча табака, чахохбілі, чашушулі і пахлава. Все це навіть на словах дуже по-грузинськи, а якщо спробувати на смак, взагалі можна збожеволіти.
Кухня в «ДжонДжолі» - це як квиток на літак до Тбілісі, тільки не потрібно пакувати валізу - суцільні переваги. Поки складно сказати, які страви - найулюбленіші у гостей, адже ресторан відкрився зовсім недавно. Але не спробувати кебаб з баранини (129 грн), сир сулугуні з м'ятним соусом - гебжалія (110 грн), асорті пхали (95 грн), бочкові соління, серед яких джонджолі (98 грн) і суп харчо (87 грн) - непробачно.
Винна карта дуже багата: з домашніми, французькими, німецькими, чилійськими, італійськими, американськими і, зрозуміло, грузинськими винами. Останні представлені в достатку - є білі, червоні, рожеві та ігристі з різних регіонів. В меню також 4 види чачі, бренді, віскі, пиво, лікери та коктейлі. З безалкогольного - фірмові чаї (65 грн за 600 мл), кава, фреші і домашній лимонад: інжировим, тархун і базиликовий (35 грн за 200 мл).
Must try
- Сациви з індички - 115 грн
- Асорті грузинських сирів - 149 грн
- Салат з запечених цукіні з тархуном і мигдалем - 145 грн
- Асорті хінкалі - 76 грн
- Квар (хінкалі з сиром) - 68 грн
- Хачапурі по-аджарський - 99 грн
- Лобіо- 85 грн
- Долма - 119 грн
- Юшка з форелі - 115 грн
- Абхазура (ковбаски в свинячий сітці на мангалі) - 119 грн
Висновки
Смачна їжа, привітна атмосфера, багато зелені, свіжості й свободи - це все про новий грузинський ресторан «ДжонДжолі». Тут приємна народна музика, хмільне вино, великі порції і завжди весело. Приходити в «ДжонДжолі» варто, якщо ви голодні, якщо ви в хорошій компанії, якщо хочеться приємно провести вечір, якщо маєте схильність до грузинської кухні і грузинським чоловікам, якщо хочеться чогось нового, але перевіреного, якщо шукаєте романтики. Загалом, завжди. Тут завжди всім раді. Адже Грузія - це країна, де людей зустрічають не по одежинці, а за кількістю з'їденого.
Адреса: вул. Сагайдачного, 27
Час роботи: з 11 до 24