Іноді бажання збуваються швидше, ніж ми встигаємо про них подумати – наприклад, выдправитися в подорож до улюбленої країни – якщо це Італія – навіть без перельотів. Сонячна, шалена і така принадна не тільки своїм колоритом, а й гастрономічними вишуканостями – вона вже тут, в Києві.
Натхненні? Тоді вирушайте в новий заклад Panna Pasticceria. Тут по-італійськи смачно, стильно, красиво і dolce у всіх сенсах. Читайте наш огляд, передчувайте зустріч і швидше бронюйте столик.
Концепція
Заклад відкрився 19 квітня в самому центрі столиці, він зовсім не схожий на типовий італійський ресторан у нас в країні. Хоча б тому, що тут піца існує тільки в одному екземплярі. Зате в Panna три повноцінних напрямки кухні: пастічерія (кондитерська), джелатерія (кафе-морозиво) і остерія (кафе-таверна). За кожен з напрямків відповідає свій шеф-сицилієць – під їх чуйним керівництвом команда Panna на італійському обладнанні і з італійських продуктів готує автентичні страви сонячного Апеннінського півострова. Справжній італійський дух незмінно присутній в кожному рецепті, адже за основне меню відповідає талановитий красень-шеф Франческо Черезі, десерти створював майстер-кондитер Вінченцо Мантія, а джелато – це плід творіння іменитого морозивника Сальваторе Каппелано.
Власники закладу – ресторатор Роман Романчук та його дружина Катерина – виношували ідею відкриття ресторану давно. Причому спочатку планували відкрити тільки джелатерію – особливий смак італійського морозива настільки надихнув пару в подорожах по Італії, що з'явилося бажання познайомити з цим десертом рідну країну.
Але кліматичні умови України формують і культуру споживання: морозиво у нас їдять все ж таки переважно в теплу пору року. Так що до формату джелатерії додали кондитерську і повноцінну кухню. Кондитерська звичайно на італійський манер – не дарма ж зветься пастічерія: тут класичні та сучасні десерти, цукерки ручної роботи, випічка і цілі торти – готові та на замовлення. Крім солодких позицій, є і класичні італійські коржі фокача – з томатами черрі, з грушею і молодим сиром толеджіо, з волоськими горіхами і горгонзоллою, морською сіллю і розмарином.
Локація
Panna Pasticceria розташувалася неподалік від культового місця Подолу – Андріївського узвозу. У сусідах закладу – Михайлівська та Софійська площі, а до найближчої центральної точки міста – Майдану Незалежності – всього 10 хвилин неспішного кроку.
Інтер’єр
Основна ідея Panna Pasticceria – це вміння щиро любити життя і радіти моментам: смачному сніданку, першій - і такій жаданій - чашці кави вранці, келиху просекко на літній терасі, двом десертам і трьом кулькам джелато за раз (скільки того життя!), улюбленим італійським стравам в рідному Києві. Дизайн закладу покликаний гармонійно доповнювати картину dolce vita. У ресторані три зали – дуже різні за атмосферою, на будь-який формат і таймінг проведення часу в закладі. У перший зал забігають на чашечку кави, до джелато-вітрини і прихопити що-небудь смачненького з собою. Крім того, тут можна поспостерігати за процесом сервіровки десертів і джелато, за магією створення кавових напоїв (всі варіанти класики і модної альтернативи є в наявності). Тут дві розкішні вітрини з солодощами і джелато-прилавок – ласуни зізнаються, що це місце для них і рай, і катування одночасно. Відразу біля входу є велика панорамна шафа - в ній представлена свіжоспечена фокача, грісіні і домашня паста. У самому залі гостроти відчуттів додають також картинки хвилюючих серце десертів і точкове освітлення солодких страв. Шансу не замовити все і відразу практично не залишається!
У світлому залі Сицилія (зліва від входу) зазвичай бронюють місця для сніданку (непросте завдання, варто відзначити – з 8 ранку вже буває аншлаг). Тут великі панорамні вікна, дзеркальна стіна для стильних селфі і затишні дивани – все це в оточенні зелені і з видом на стійку кращих італійських вин і надихаючі цитати на стіні. Словом, спокуси Італії всюди - ще до знайомства з меню.
Третій зал - це камерний Мілан з приглушеним світлом, він відмінно годиться для романтичних вечерь, довгих посиденьок з друзями або ділових зустрічей. Як і в другому залі, тут переважають м'які пастельні тони, є фірмові елементи на стінах і стелі і точкове освітлення у вечірній час.
Дизайн закладу створювався спільно зі студією дизайну Loft Buro. Основні ідеї народилися в подорожах Романа і Катерини – це натхнення італійськими кафешками, на підставі якого і творила київська дизайн-студія. Вдалий симбіоз заморських ідей і професійного дизайнерського креативу дозволяє відчути себе в середземноморській відпустці – нехай і в самому центрі Києва і всього на годину або дві.
Меню
Вельми приємна особливість Panna Pasticceria – це можливість смачно по-італійськи поснідати вже з 8 ранку. Каші і страви з яєць, класичні італійські і ситно-солодкі сніданки - гастрономічне рандеву під будь-який настрій і апетит.
Спробуйте, наприклад, запечену гранолу з вівсяних пластівців, горіхів і сухофруктів з медом і ягодами (75 грн) або яйце-пашот на теплому італійському хлібі фокача з ковбасками під томатним соусом (65 грн). А якщо захочеться чогось особливого, зверніть увагу на італійський сніданок Delizioso, що складається з сирів Горгонзолла і Асіаго, овочів-гриль, асорті горішків, ковбаси Мортадело, хлібних паличок грісіні з прошутто і брускетти з кунжутом (160 грн) або головний breakfast-хіт і безумовну зірку Instagram - італійські оладки фрітелле з джелато на паличці. Фрітелле існують в трьох варіантах: класичні з апельсиновим сиропом і карамельним соусом з горіхами (65 грн), малинові з теплим фісташкові соусом і смородинового-чорничні з теплим соусом з ягід і білого шоколаду (120 грн). Якщо ви ще не пробували цю страву, ми вам навіть заздримо – в результаті ви будете повертатися знову і знову – як мінімум, поки не спробуєте всі варіанти фрітелле.
Основне меню – це варіації на тему рідної для Франческо Черезі сицилійської кухні: салати і супи, закуски і паста - все тут має острівний колорит і характерні гастрономічні особливості Сицилії. Чого вартий тільки салат Пера з маринованою грушею, сиром горгондзолой, руколою і волоськими горіхами, заправлений малиновим оцтом (85 грн), смажені у фритюрі кальмари з помідорами чері і базиліком (235 грн) і сицилійські рисові кульки аранчіні, фаршировані вершковим соусом бешамель і м'ясним соусом болоньєзе (95 грн)!
Джелато в Panna – це просто окрема історія. Не дарма шеф-джелатері Сальваторе Каппелано готує джелато ось уже 48 років! Для Panna він створив 15 видів класичного джелато і 5 сорбетів - є як вічна класика (ваніль, шоколад, фісташка, тірамісу, страчітелла), так і незвичайні смаки для цінителів (солона карамель, Касата Сицилія з рікоттою і цукатами, біла кава). Джелато можна взяти як в класичному ріжку або паперовому стаканчику, так і окремих випадках подачі на італійський манер – наприклад, в булочці бріош.
Для справжніх любителів тут створили ціле відро щастя - 500 гр джелато з вафельними ріжками, збитими вершками, допінгом і фруктами (165 - 195 грн). Гастрономічний екстаз гарантовано!
Десерти – це царство Вінценцо Мантія. До того, як зайнятися солодким життям Panna Pasticceria, він понад 40 років готував десерти спочатку в рідній Сицилії, потім в континентальній Італії, а далі в різних країнах світу. Зараз тут з ним в тандемі працює шеф-кондитер Людмила Казмерчук, фахівець в області приготування мусів і глазурі для кращих ресторанів і кондитерських. Плоди їхньої спільної роботи роблять завзятими ласунами навіть тих, хто до візиту в Panna ставився до десертів більш ніж рівно. Ми радимо почати знайомство з фірмової панна-коти з натуральною ваніллю, фруктово-ягідним соусом і свіжими ягодами (65 грн) або бездоганного тірамісу (85 грн) - слова тут зайві, потрібно просто пробувати.
З напоїв в ресторані пристойний вибір італійських вин, коктейлів, лимонадів і широка кавово-чайна карта.
Середній чек – близько 250 грн.
Must try:
- Салат Маре з тигровими креветками і руколою під часниковим соусом – 125 грн.
- Смажене курча Дьябло з томленим шпинатом, часником і томатним соусом – 235 грн.
- Фокача з грушею і м'яким сиром толеджіо – 75 грн.
- Яєчна локшина папарделле з томленим кроликом, овочами і білим вином – 145 грн.
- Сицилійський пиріг Тортіно ді меланзане без борошна з запеченими баклажанами, фаршированими молодим сиром скаморца, рікоттою і томатним соусом – 65 грн.
Висновки:
«Якщо ми не їдемо до Італії, Італія приїде до нас» - перефразовуємо відому приказку і отримаємо відмінний привід навідатися в Panna Pasticceria. Заглянути на 5 хвилин і взяти з собою ріжок джелато або коробочку десертів (а до них фокаччу, печиво, пару тістечок і ще, мабуть, отой торт - якраз звали в гості) або ж залишитися на повноцінну трапезу і сповна насолодитися захоплюючою гастро-подорожжю по сонячній Італії - Panna годиться для будь-якого формату.
Варто познайомитися, закохатись і назавжди залишити в фаворитах. І нехай життя завжди буде dolce - у всіх сенсах!
Адреса: вул. Велика Житомирська, 6/11
Час роботи: пн-нд 8:00 – 23:00