Кожна країна світу має свою історію, свої традиції та звичаї. Також невід'ємною частиною традицій кожної країни є національна кухня. До вашої уваги пропонуємо поринути у звичаї різних країн та дізнатися про їх традиційні рецепти.
Іспанія. Справжня гордість та символ кухні Іспанії – рисова страва паелья. Батьківщиною цієї страви є Валенсія, а точніше, маленьке село Ель-Пальмар, яке знаходиться за 12 кілометрів на південь від столиці біля озера Альбуфера.
Паелья готується з рису, з додаванням гороху, крабів та солоної риби, маленьких шматочків курчати, а також свинини та лимона. За рахунок великої кількості прянощів, які є обов'язковим інгредієнтом більшості іспанських страв, паелья виходить досить гострою на смак.
В Іспанії паелья настільки популярна, що її рецепт змалку знає кожен мешканець, і на кожне міське свято, особливо у Валенсії, паелью готують прямо на вулицях, як основне частування. У наш час практично неможливо знайти іспанський ресторан, де не готують цю традиційну страву. А останнім часом популярність цієї страви так зросла, що її можна знайти і в багатьох європейських ресторанах.
Також популярною стравою Іспанії є гаспачо (холодний томатний суп із перцем) та тортилья (щільний омлет із картоплею та цибулею, запечений з обох боків).
Японія. Японська кухня – одна з найоригінальніших та найсвоєрідніших у світі. Основа японської кухні – варений рис, який зовсім не солиться, зате супроводжується різноманітними соусами та приправами. Його подають в окремому посуді практично до всіх страв як гарнір, а часто використовують і як самостійну страву, варіюючи смак за допомогою приправ. Найпопулярніша страва з рису, безсумнівно, "сусі" ("суші") - рисові кульки-рулетики з різною начинкою (більше 200 видів), а також рисові кульки "онігірі" або рисові пиріжки "моті". Не менш рису популярний особливий сорт локшини з гречаного борошна - "соба" ("собо"), яку подають як у холодному, так і в гарячому вигляді, смажену та варену, у бульйоні та з овочами. Також гарна й звичайна локшина "удон".
Також крім рису улюбленими продуктами японців із давніх-давен є риба та морепродукти. Часто вони споживаються в сирому вигляді або навіть живцем, але чимало рецептів та ретельно оброблених дарів моря.
Франція. Франція є батьківщиною справжніх гурманів. Головна особливість, якою славиться національна кухня Франції, це широке використання вин, коньяків, а також лікерів у приготуванні страв. Червоне вино застосовують у приготуванні м'ясних страв, а біле – для страв із риби.
Можна довго перераховувати страви цієї країни, що здобули всесвітнє визнання і є національними у Франції. Причому кожен регіон Франції має власний набір традиційних страв. Це і круасани, і цибульний суп, і різні сири, і хлібні батончики, печінкові паштети. Але, безумовно, візитною карткою Франції, яка принесла їй всесвітню популярність, є «фуа-гра» з гусячої та качиної печінки та жаб'ячі лапки.
Чехія. Серед традиційних чеських страв – тушкована свинина, смажений гусак, десятки сортів копченостей, стегенця, гарячі рубані рулети з різних сортів м'яса та такі делікатеси, як жарке з козулі, смажений заєць.
Одним із найзнаменитіших страв традиційної чеської кухні є "коліно" - нога порося, запечена в пиві, яка зазвичай подається в керамічному піддоні з соусом або на дощечці з хроном та гірчицею.
Не менш популярна в Чехії така страва, як лецки або кнедліки – це рулет, який є традиційним чеським гарніром з картопляного або пшеничного борошна. Кнедлики варяться у воді, потім нарізаються і до столу подаються у гарячому вигляді.
З традиційних напоїв Чехія славиться своїм пивом і, зрозуміло, різноманіттям закусок до нього. Шпикачки, копчені сирки, сардельки – все це ви знайдете у будь-якому кафе Чехії.
Італія. Італійську кухню можна сміливо назвати пам'яткою країни: піца, паста, спагетті, різотто, лазання та равіолі – навряд чи знайдеться людина, яка не куштувала їх, або, в крайньому випадку, не чула про ці кулінарні шедеври.
Не менш відомі й прекрасні італійські вина – вишукані твори виноробного мистецтва: згідно зі статистикою, кожна третя пляшка вина у світі виготовлена в Італії.
Польща. Польська кухня досить різноманітна та оригінальна. За багатьма компонентами вона подібна до української кухні. Використовуючи, втім, і привнесені елементи кулінарної традиції німецьких та прибалтійських народів. Страви зазвичай дуже ситні, кількість приправ і спецій невелика, але вони використовуються з великим умінням.
Основні польські страви здебільшого складаються з м'яса. Національною стравою Польщі є бігос. Це тушкована суміш квашеної та сирої капусти з додаванням шматочків соковитого м'яса із салом. Як приправу можуть використовуватися: чорнослив, прянощі, вино та гриби. Бігос є зимовою стравою та подається, як правило, під горілку.