Грузинська кухня в гастро-місцинах Києва переконує, що одного вміння смачно готувати хачапурі і хінкалі недостатньо. Цікава історія, старовинні рецепти і знак якості від самих грузинів – ось показник істинно високогірного по духу закладу.
В одне з таких, з промовистою назвою Ой, мамо. Це Було в Тбілісі і вирушила команда RestOn. Що дізнавалися, пробували і чому рекомендуємо – далі в огляді.
Концепція
Історія закладу носить початок з часів подорожі киянина до столиці Грузії – Тбілісі. Там майбутній ресторатор, прогулюючись колоритним містом, відкрив погляду затишний тбіліський дворик з видом на гору Мтацмінада. У цьому дворику знаходилося невелике сімейне кафе «Тбілісі», в якому працювала господиня Ніно, її чоловік і маленька дочка. Підкоривши гостя своєю гостинністю, турботою і їжею з незабутнім смаком і ароматом, киянин залишився глибоко зворушений атмосферою кафе і залишився допізна розмовляти з грузинською сім'єю.
Так з дружньої бесіди, де Ніно поділилася старовинними рецептами бабусі, технологією приготування спецій і секретами того самого незвичайного смаку, народилася ідея відкрити в Києві грузинський ресторан.
Тепер Ой, мамо. Це Було в Тбілісі, що відкрився у вересні в центрі української столиці, радує гостей грузинським колоритом і можливістю розпивати кращі грузинські вина, насолоджуватися смаком тягучого сиру в хачапурі і, звичайно-ж, соковито куштувати аромати і соки численних різновидів хінкалі.
Локація
Ресторан розташувався на улюбленій багатьма киянами і гостями міста вулиці Саксаганського, 109/20. Заклад важко не помітити через красномовну однойменну вивіску і привабливі аромати. А ще – посмішки персоналу на вході і сміх гостей всередині закладу.
Орієнтир: м. Університет і м. Вокзальна в 15 хвилинах пішого кроку.
Інтер'єр
Дизайн закладу Ой, мамо. Це Було в Тбілісі – це багато автентики, грузинський дух і супутні йому деталі. З фасаду ресторан зустрічає дерев'яною оббивкою стін, лаконічною чорною вивіскою і великими вікнами. Усередині ж – мінімально оброблені стіни з цегли, теплі пастельні відтінки і навіть підсвічена карта дружньої країни.
У гостей є можливість розташуватися як на м'яких стільцях за невеликими столиками, так і на диванах великими компаніями. А ще – на особливих місцях біля вікна, спостерігаючи ритм вулиці. Всюди в закладі привертають увагу народні візерунки, що повторюються і на плафонах ламп, зелені насадження і колоритні предмети побуту грузин.
Меню
Страви і напої в меню ресторану закохують в себе ще до дегустації, привертаючи увагу колоритними назвами. На аперитив тут пропонують холодні закуски. У їх числі – соління бабусі Надуші (75 грн) і вегетаріанське сациві Бажа (75 грн) вартують особливої уваги. Після до вибору гостя – салати, супи, гарніри і гарячі позиції.
Серед салатів радимо спробувати Салат Мегрулі (75 грн) – незвичайні м'ятні сирні кульки з овочами і Тбіліський салат (85 грн), що містить червоні помідори, шпинат і смажені кабачки в кисло-солодкому соусі ткемалі.
У числі супів дивують гостей абсолютно несхожі одна на одну чотири позиції – від ніжного крем-супу до традиційного грузинського Харчо, а серед гарнірів Шуша (44 грн) – легке пюре з додаванням теплого сулугуні.
Основні страви, як кажуть в команді ресторану, це 8 гарячих джигітів, що закохують в себе з першого знайомства. Серед них ми командою RestOn, так і не зумівши обрати фаворита, радимо спробувати Чахохбілі (76 грн) з самого початку, і неодмінно закінчити незвичайним блюдом Справжній Джигіт (95 грн) – наприкінці. А ще обов'язково насолоджуватися тонкими нотками традиційних грузинських напоїв і вин.
Must try:
- Купати сухумські зі свининою, телятиною і зернами граната – 105 грн
- Суп «Бозбаші» з бараниною, томатами і смаженими баклажанами – 68 грн
- Салат «Марані» з курячим філе, помідорами, зеленою цибулею і сванським соусом – 75 грн
- Сациві з курячого філе в горіховому соусі – 75 грн
- Справжній Джигіт з бичачими яйцями, запеченими з печерицями у вершковому соусі – 95 грн
Адреса: вул. Саксаганського, 109/20
Час роботи: щодня з 11:00 до 23:00