У столиці різко похолодало: сонечко і +22 змінилися на зимовий вітер і +4. Для нас це привід дістати ковдри-пуховики і какао, жителі ж Півночі рятуються від пекельних холодів інакше - балують себе традиційними стравами. Скандинави, до речі, люблять всякі такі собі кулінарні шедеври, незрозумілі нам, майже жителям півдня. Що їдять ці холоднокровні люди - читайте в нашій добірці.
Сюрстремінг зі Швеції
У самій назві цього делікатесу чується щось стрьомне. На ділі ж Сюрстремінг - це квашений оселедець. Для шведів він є національним делікатесом. Готують рибу довго: кілька днів витримують в розчині солі, щоб видалити кров і жир, два місяці заквашують вже в слабосоленому розчині і закривають в банки, щоб вона і далі там кисла. Можете собі уявити, як "ароматно" пахне цей делікатес?
Гаукарль з Ісландії
Хто б ще готував собі страви з акули, як не ісландці? Ось вони взяли і винайшли "гаукарль" - в'ялене м'ясо гренландської або гігантської акули. Після улову акуляче м'ясо ріжуть на шматки і 6-8 тижнів витримують у контейнерах з гравієм і дірками, щоб стікали соки. А потім м'ясо підвішують на гаках і ще 2-4 місяці в'ялять на свіжому повітрі. Їдять гаукарль на традиційному фестивалі їжі стародавніх вікінгів в січні.
Свід з Ісландії
Свід - це традиційне блюдо ісландської кухні, яке готують з баранячої голови. Взагалі в Ісландії їдять рибу, адже з усіх боків країна оточена океаном. Але ось баранина - це окрема розмова. Свід готують з розрізаної навпіл баранячої голови. Її чистять від шерсті, дістають мозок і довго варять. Подають цей шедевр з очима і зубами - видовище не для людей зі слабкими нервами.
Лютефіск зі Скандинавії
Лютефіск популярний відразу у всіх Скандинавських країнах: норвежці, фіни і шведи наминали його за сніданком, обідом і вечерею. Дослівно назва страви означає рибу в лугу. Для того, щоб приготувати лютефіск, потрібна сушена тріска, яку замочують в розчині соди на три дні, а потім ще два дні вимочують у воді. Таку рибу потім обсмажують, запікають або варять - і їсти подано!
Ківіак з Гренландії
На які тільки експерименти вирішуються жителі вічно-холодних країн? Нам не зрозуміти. Ківіак - блюдо, яке готують тільки в Гренландії, дуже довго і дуже складно. Інгредієнти для страви - це тюлень і морський птах чистик. Тюленеві розрізають черево і "фарширують" його птахами, закопують в мерзлу землю і півроку витримують його в ямі. Коли ківіак приготується, його викопують і їдять птахів з тюленячого шлунка в сирому вигляді. Беліссімо, чи не так?
Мактак з Чукотки
Жителі Чукотки вирішили не відставати від інших Північних народів і придумали блюдо "мактак". Цей шедевр вони готують з китової шкіри і сала, що звучить досить дико для нашого брата. Для місцевого населення мактак - це джерело вітаміну С, замість наших мандаринів і апельсинів. Щоб довго не готувати, їдять його сирим. Але якщо у господині буде настрій, то шматки китової шкіри вона обвалить в паніровці і зажарить.
Смалахове з Норвегії
Ще один делікатес, який готують з баранячої голови. Смалахове - це різдвяне блюдо в Норвегії. Раніше таке блюдо їли бідні норвежці, зараз же баранячу голову готують майже в кожній родині. Та й рецепт у кожної господині є свій. Зазвичай баранячу голову піддають різним способам готування: і солять, і варять, і коптять, і в'ялять. А з етикету їсти страву починають з очей і вух - бррр, як моторошно!
Ракфіск з Норвегії
Норвежці точно знають толк в готуванні риби. Ще б! У них же там кожен третій чоловік - це величезний, сильний і бородатий рибалка. Не дивно, що вони вигадали ракфіск - блюдо з червоної квашеної риби. Щоб приготувати його, потрібно терпіння. Адже спочатку рибу ловлять, потім потрошать і заквашують в герметичних бочках 2-3 місяці. Ті, хто пробували блюдо, кажуть, що на смак риба м'яка і пряна, але ось пахне вона зовсім не апетитно.