26 травня Грузія святкує одне з найголовніших національних свят - День Незалежності. На честь нього ми, редакція RestOn, підготували гарячий, як серце джигіта, і смачний, як губи прекрасної грузинської дівчини, огляд!
Особливості грузинської кухні
Грузинська кухня - це тренд, який ось уже кілька років не залишає українську столицю. З кожним днем на гастрокарті Києва з'являються нові заклади, які пропагують грузинську кухню і привчають українського гурмана до кулінарних традицій цієї гарячої країни.
У чому секрет такої популярності? Можливо, в особливостях грузинської кухні?
- На відміну від української кухні, де супи багаті на овочі, грузинські варяться без них. Але зате супи в Грузії заправляють борошняними соусами і сирими яйцями, а також додають пряний мацоні і фруктові соки.
- Грузинська кухня - це, в першу чергу, м'ясо без обмежень. Тут цей продукт зведений в культ, а колись грузинські шашлик, пахлава і ін. вже давно з національних перетворилися в інтернаціональні страви.
- Сир - ще одна особливість грузинської кухні. Спочатку його відварюють на молоці, потім обсмажують на рожні, потім вимочують, потім товчуть, додаючи в отриману суміш прянощі. Залежно від того, який саме букет із спецій був доданий, варіюється і смак сиру.
- Традиційні соуси, які характерні виключно для грузинських страв. З основних інгредієнтів - свіжі овочі, ягоди, велика кількість спецій, часник і горіхи. Відзначимо, що секрети приготування соусів передаються з покоління в покоління, так як саме соуси надають грузинським стравам своєрідний колорит.
- У грузинській кухні практично немає традиційних (в нашому розумінні) солодощів. Роль десертів тут виконують фрукти, ягоди та горіхи з медом і вином. З основних традиційно грузинських солодощів - чурчхела і пеламуші.
Зізнаємося чесно, ми, редакція RestOn, обожнюємо грузинську кухню! Тому всі страви - не один раз випробувані нами, а кожен з ресторанів потрапив до підбірки виключно за досконалий смак грузинських страв і традиційний колорит!
Хачапурі від шефа в кафе-сироварні «Мацоні»
Хачапурі - одне з найвідоміших страв грузинської кухні, на яке в 2011 році було оформлено офіційний патент. Воно складається з трьох основних інгредієнтів - сиру, яєць і хліба, але не дивлячись на простий склад має сотні варіацій приготування.
Ми пропонуємо звернути увагу на хачапурі від шефа в кафе-сироварні «Мацоні». Тут це блюдо завжди дуже велике (вага - 950 грам), особливо смачне, готується з сиру власного виробництва і є безпрецедентним фаворитом у гостей закладу.
До речі, 27 травня о 19:00 на честь Дня Незалежності Грузії кафе-сироварня «Мацон» запрошує всіх на святкування. Обіцяють запальні танці, грузинські пісні, вино від партнера Badagoni, грузинський бренді, чачу від шефа і грузинська гостинність.
Ціна за блюдо: 219 грн
Де спробувати: бульвар Ігоря Шамо (Давидова), 1/5
Коли: пн.-вс. з 12:00 до 23:00
Резерв столів: (050) 108 28 38
Традиційні купати від сімейного кафе «Genatsvale&Hinkali»
Грузинські купати - смачна альтернатива ще одному кулінарному делікатесу - люля-кебаб. Це міні-ковбаски, які грузинські господині попередньо доводять до стану напівготовності й зберігають в холодному місці до приходу гостей. А перед подачею купати допікаються буквально в лічені хвилини і, з пилу-жару, подаються на стіл.
Рецептів приготування таких ковбасок існує величезна безліч, але традиційно грузинськими вважаються тільки по імеретинські й купати по-абхазські. Рекомендуємо відправитися за ними (порція - 250 грам) в сучасне сімейне кафе «Genatsvale&Hinkali».
Ціна за блюдо: 76 грн
Де спробувати: вулиця Драгоманова, 17
Коли: пн.-вс. з 12:00 до 23:00
Резерв столів: (093) 760 50 50
Фірмовий плов в ресторані Кувшин
Плов прийшов в грузинську кухню разом із особливим сортом рису «девзіра» приблизно в XV столітті, і з тих самих пір саме це блюдо стало одним з основних прикрас будь-якого святкового столу. Незважаючи на те, що ми з вами живемо в XXI столітті, до цього дня жодне грузинське весілля не обходиться без цього кулінарного шедевра.
Примітно, що у нас в країні плов готують виключно з рису - грузини ж використовують для приготування цієї страви ще й пшеницю, горох, маш (різновид бобових). Незважаючи на те, що варіантів приготування грузинського плову дуже багато, існує так званий класичний рецепт. У його складі: рис, морква, цибуля, родзинки (можна використовувати урюк), прянощі, м'ясо - баранина.
Пропонуємо вам спробувати класичний плов в ресторані «Кувшин». Тут його готує особисто шеф-кухар і тільки по четвергах і п'ятницях. Блюдо готується у великому казані на відкритому вогні, за рахунок чого виходить просто неймовірно смачним! Обсяг порції - 400 грам.
Ціна за блюдо: 235 грн
Де спробувати: вулиця Івана Федорова, 10
Коли: пн.-вс. з 09:00 до 00:00
Резерв столів: (044) 592 63 63
Грузинські хінкалі в ресторані «Хінкалі»
Хінкалі - це гордість і візитна картка Грузії. Згідно з легендою, блюдо з'явилося під час війни з персами. Солдати не могли повністю відновитися після важких боїв і часто хворіли. Тоді грузинські жінки придумали хінкалі - смачне, ароматне й ситне блюдо. Для його приготування використовувалася рубана баранина з часником і цибулею, яка загорталася в прісне тісто. Дотримуючись старовинної грузинської традиції, хінкалі прийнято їсти руками, притримуючи за хвостик. Хвостики складають на край тарілки, щоб потім визначити найсильнішого їдця.
Якщо ви - фанат хінкалі, рекомендуємо заглянути в однойменний ресторан в центрі Києва - «Хінкалі». Ви можете спостерігати за роботою кухарів на відкритій шоу-кухні, які перетворюють тісто і фарш в знамените грузинське блюдо. Тут представлено 6 варіантів хінкалі на будь-який смак, обсяг порції - 420 грам.
До 31 травня в ресторані проходить акція: замовте пляшку грузинського вина Kartuli Vazi - і отримаєте 3 порції смачних хінкалі в подарунок!
Ціна за блюдо: 98 грн
Де спробувати: вулиця Шота Руставелі, 4
Коли: пн.-вс. з 11:00 до 01:00
Резерв столів: (044) 234 06 92
Кучмачі в ресторані «Хмелі-Сунелі»
Традиційна грузинська гаряча закуска, яка готується із субпродуктів (печінки, шлунка і серця). Цю страву цінують не тільки за її дивовижний смак, але також і за унікальну корисність: кучмачі - ідеальне джерело білка, заліза, фосфору, цинку, калію, а також вітамінів групи А і В, які необхідні для забезпечення працездатності організму. Ще одна особливість цієї страви - низький вміст жиру, що робить його просто незамінним в раціоні людей, які стежать за своєю вагою.
Для приготування кучмачі можна використовувати потрошки будь-якої тварини або птиці, але в разі використання курячих блюдо виходить особливо ніжним і смачним. Тому ми радимо спробувати кучмачі в ресторані «Хмелі-сунелі». Тут його готують з ніжною курячої печінки і додають ароматні трави для смаку.
Приходьте 26 травня в Хмелі-сунелі і відсвяткуйте День Незалежності Грузії яскраво. Тут вас чекають видовищні і запальні грузинські танці, яскраві музичні композиції, улюблені страви, річки вина від партнерів ТМ Badagoni і неймовірна дружня атмосфера!
Ціна за блюдо: 99 грн
Де спробувати: вулиця Суворова, 4/6
Коли: пн.-чт. з 12:00 до 24:00, пт-нд. з 12:00 до 24:00
Резерв столів: (044) 384 49 34, (050) 900 34 93
Курча табака в «Хачапурі і Вино»
Неймовірно, але факт: всіма улюблене грузинське блюдо курча табака не має взагалі ніякого відношення до тютюну! Насправді назва страви походить від «ціціла тапака» - так називають своєрідну грузинську сковорідку, яка щільно закривається важкою кришкою.
Спочатку тушку невеликого курчати маринують спеціями і травами, потім кладуть під прес, а коли кісточки починають ламатися, тушку укладають в ціціла тапака, закривають щільною кришкою і, власне, смажать.
Завдяки такому процесу приготування курка виходить дуже ніжною і смачною, а м'ясо буквально саме відстає від кістки. У Грузії прийнято подавати курча табака з часниковим соусом.
Як подають це блюдо в Україні? Пропонуємо дізнатися відповідь на це питання в грузинському кафе «Хачапурі і Вино». Тут подають дуже смачне курча табака з хрусткою скоринкою і запаморочливим ароматом! Обсяг порції - 380 грам.
Ціна за блюдо: 165 грн
Де спробувати: вулиця Святошинська, 3; вулиця Велика Васильківська, 57/1; проспект Маяковського, 43/2; вулиця Бориса Грінченка, 2/1
Коли: пн.-вс. з 11:00 до 23:00 (ресторани на м. Святошин і м. Олімпійська); пн.-вс. з 10:00 до 23:00 (ресторан на м. Майдан Незалежності); пн.-вс. з 11:00 до 24:00 (ресторан на Троєщині)
Резерв столів: (044) 384 49 34, (050) 900 34 93
Шашлик в ресторані «Saperavi»
Його величність шашлик - справжня гордість грузинської кухні, яка вже давно переросла в інтернаціональне кулінарне надбання. Легенда свідчить, що давним-давно грузини вирушили на полювання, де зловили барана. Щоб приготувати цілу тушу на багатті, знадобилося б не менше кількох годин, а мисливцям дуже хотілося їсти. Тоді самий підприємливий з них запропонував розрізати м'ясо на маленькі шматочки і обсмажити його прямо на відкритому вогні, нанизавши на виноградну лозу, яка росла поруч. Так і з'явився перший в світі справжній шашлик, адже до цього м'ясо смажили виключно в печі або ж на сковороді.
Спробувати шашлик, приготовлений в кращих грузинських традиціях, можна в ресторані Saperavi, ідеальний час для цього - 26 травня. У цей день тут відбудеться урочисте святкування Дня Незалежності Грузії. Прямо з цієї сонячної країни до Києва прилетить група Kaia, а також відбудеться виступ грузинського балету! Так що запальні грузинські танці та душевні співи, гра на етнічних барабанах і феєрія живого звуку забезпечені!
Ціна за блюдо: від 100 грн./200 грам
Де спробувати: вул. Михайла Грушевського, 1В
Коли: пн.-вс. з 12:00 до 24:00
Резерв столів: (044) 384 49 34, (050) 900 34 93
Сулугуні на кеци в ресторані Suluguni
Сулугуні - одна з візитних карток грузинської кухні, яка користується популярністю у всьому світі. Рецептів його приготування і подачі на стіл в Грузії - просто немислима кількість! Сулугуні смажать, коптять, нарізають в салат, приправляють травами, подають на стіл в чистому вигляді... Варіантів маса, як і смаків, якими обдаровує гурманів цей грузинський сир.
Одна з найдавніших традиційно грузинських подач - це сулугуні, смажений на кеці. Кеці - глиняна сковорідка з досить високими краями. На неї кладуть тонкі кружальця картоплі або помідора, а потім - досить великі шматки самого сиру сулугуні, потім накривають кришкою. Смажиться сир на слабкому вогні під щільно закритою кришкою. За пару хвилин до готовності кришку знімають і буквально 2-3 хвилини смажать сулугуні відкритим, а потім подають на стіл.
Сулугуні на кеці - дуже ароматне й ніжне блюдо, яке ми рекомендуємо спробувати в ресторані Suluguni. Тут його роблять за особливим рецептом, але без порушень основних грузинських традицій.
Ціна за блюдо: 95 грн
Де спробувати: Музейний провулок, 10
Коли: пн.-вс. з 11:00 до 23:00
Резерв столів: (044) 384 49 34, (050) 900 34 93
Чахохбілі в ресторані «Georgian House»
Чахохбілі - одне з найдавніших грузинських страв, обов'язковий пункт в меню будь-якого грузинського ресторану. Легенди свідчать, що колись одній грузинській господині терміново потрібно було приготувати фазана і подати його на стіл, але у жінки вдома зовсім не виявилося масла і взагалі будь-якого іншого жиру, без якого приготування такої страви здавалося неможливим. Тоді вміла господиня вирішила спробувати обсмажити м'ясо «всуху», а потім додала спеції і протушити його в томатному соусі. Так і виник перший в світі чахохбілі.
У наш час рецепт цієї страви зазнав змін, і тепер грузинська кухня нерідко використовує для його приготування м'ясо будь-якого птаха, зокрема куряче.
Запрошуємо вас випробувати сучасний рецепт чахохбілі з помідорами і куркою в ресторані «Georgian House». Обсяг порції - 250 грам. Ми впевнені, що ви оціните ніжність і смак цієї страви!
Ціна: 79 грн
Де спробувати: вул. Велика Васильківська, 36
Коли: пн.-вс. з 10:00 до 23:00
Резерв столів: (044) 384 49 34, (050) 900 34 93
Фірмовий харчо в грузинському кафе ДжонДжолі
Примітно, що в перекладі з грузинського слово «харчо» означає яловичий суп, хоча в самій Грузії це блюдо супом не рахується. Його відносять не до перших, а до других страв і їсти його прийнято не ложкою, а виделкою.
В оригінальному рецепті харчо готують з тушкованого яловичого м'яса і додають горіхи. Ще один традиційно грузинський варіант приготування харчо - використовувати тклапі (це спеціальна заправка, яку отримують з висушеного сливового пюре). Зустрічається вона не так вже й часто, тому зазвичай її замінюють на пюре з помідорів або томатів і кислих слив ткемалі, а також використовують рис для додання страві густоти.
Пропонуємо спробувати традиційний харчо в грузинському кафе ДжонДжолі. Шеф-кухар постарався, щоб кожна ложка цієї страви запам'яталася вам надовго!
Ціна за блюдо: 87 грн
Де спробувати: вулиця Петра Сагайдачного, 27
Коли: пн.-вс. з 11:00 до 23:45
Резерв столів: (050) 324 77 17
Висновки
Ось така вона - грузинська кухня - самобутня, яскрава і неймовірно смачна. Так що якщо ви любите Грузію також, як це робимо ми, приходьте в названі нами ресторани Києва - і насолоджуйтеся відмінним смаком грузинських страв!