Салат "Цезар", піца "Маргарита", десерт "Павлова", торт "Наполеон" і навіть сендвічі - всі ці страви носять імена реальних людей. Кому ми можемо бути вдячні за винахід вже стали легендарними рецептів, і в яких ресторанах Києва їх можна спробувати - читайте в новому огляді редакції RestOn.
Салат "Цезар"
Багато хто вважає, що це блюдо носить ім'я відомого полководця Гая Юлія Цезаря, але насправді його назвали в честь скромного італійського ресторатора - Цезаря Кардіні.
4 липня 1924 року ресторан Кардіні несподівано відвідала група зірок Голлівуду. Ресторатор виявився не готовий до такого візиту: продуктів, з яких можна було приготувати страви, гідні зірок, не було, а найближчі магазини виявилися закриті. Тоді Цезар включив свій креатив і кулінарне чуття.
Він натер тарілку часником, а потім виклав листя салату, полив їх маслом. Потім взяв яйця, опустив їх у гарячу, але не киплячу воду, на 60 секунд і розбив на листя салату. Додав тертий сир, крутон, зроблені на оливковій олії і часнику, взбризнув все лимонним соком і подав на стіл гостям. Блюдо всім дуже сподобалося, а потім і зовсім придбало світову славу.
Де спробувати:
Mendeleev
Що спробувати: салат "Цезар" з курячим філе в беконі за 148 грн.
Адреса: проспект Героїв Сталінграда, 12ГК2.
Gelarty
Що спробувати: салат "Цезар" з морозивом з часнику і білих грибів.
Адреса: вул. Берковецька, 6Д (ТРЦ Лавина).
Сейф
Що спробувати: салат "Цезар-Сейф" з грудинкою курчати за 195 грн.
Адреса: вул. В. Васильківська, 23а.
Сендвічі
Сендвіч - це блюдо, яке представляє собою дві скибочки хліба, між якими знаходиться начинка. Причина його виникнення - англійський аристократ, дипломат і міністр Джон Монтегю, 4-ий граф Сендвічский.
Будучи завзятим картярем, граф не любив відволікатися від гри навіть заради їжі. Під час однієї з таких картярських партій аристократ наказав слузі приготувати для нього м'ясо і покласти його між двома скибочками хліба. Так він зміг перекусити, не забруднивши при цьому рук і, відповідно, не відриваючись від гри. Його суперникам ідея сподобалася, і вони пішли за прикладом графа, почавши замовляти собі "бутерброди по-сендвічски".
Де спробувати:
Амстер Дамстер
Що спробувати: голландський сендвіч з оселедцем, солоним огірком і цибулею в білій булці з соусом тар-тар за 78 грн.
Адреса: вул. Велика Васильківська, 111/113.
Канапка бар
Що спробувати: великий пастрамі-сендвіч за 69 грн.
Адреса: Андріївський узвіз, 30а.
Samogon Fish Bar
Що спробувати: одеські бутерброди (з мовою і хріном, з печеної паприкою і бринзою) за 89 грн.
Адреса: вул. Набережно-Хрещатицька, 25.
Піца "Маргарита"
Це зараз піца - одна з тих страв, яку люблять і їдять всі, а раніше вона вважалася їжею для бідних. Так було рівно до тих пір, поки королева Італії Маргарита Савойська, перебуваючи на відпочинку недалеко від Неаполя, не захотіла покуштувати піци. Придворний шеф-кухар не зважився годувати королеву і її чоловіка піцою власного приготування, тому покликав відомого пиццайоло Раффаеле Еспозіто. Той приготував 2 піци за своїми звичайними рецептами і одну піцу-імпровізацію в кольорах італійського прапора: з білою моцарелою, червоними помідорами і зеленим базиліком. Це яскраве блюдо так вразило королеву, що вона закохалася в нього раз і назавжди, подарувавши йому своє ім'я.
Де спробувати:
Perets
Що спробувати: піца "Маргарита" з орегано за 90 грн.
Адреса: вул. Маршала Тимошенко, 29.
Carpaccio Cafe
Що спробувати: піца "Маргарита" з салямі за 179 грн.
Адреса: Дніпровська набережна, 25.
Ciao Pizza&Cafe
Що спробувати: піца "Маргарита" за 75 грн.
Адреса: Києво-Святошинський район, с. Крюківщина, вул. Жулянська, 1В.
Торт Наполеон"
Торт "Наполеон" - один з тих десертів, чиє походження до цих пір викликає суперечки і сумніви. За однією з версій, рецепт десерту придумав сам імператор, коли несподівано повернулася дружина побачила його в обіймах однієї зі своїх служниць. Щоб уникнути сварки, Наполеон сказав, що повідомляв на вушко юної панночці секретний рецепт торта. Коли кохана дружина зажадала озвучити їй цей рецепт, імператору довелося на ходу його придумати.
Друга версія говорить, що рецепт "Наполеона" придумав один з його кухарів. Імператор дуже любив французький пиріг "Королівська галета". Щоб здивувати Бонопарта, кухар взяв його улюблений пиріг, розрізав його на невеликі шматочки і склав їх, щедро промазавши шари заварним кремом з полуничним джемом і збитими вершками. Наполеон був в захваті від наданій йому ласощі!
Де спробувати:
Napule
Що спробувати: торт "Наполеон" з ванільним і карамельним кремом за 119 грн.
Адреса: вул. Мечникова, 9.
Вілла Рів'єра
Що спробувати: торт "Наполеон" по авторським рецептом за 110 грн.
Адреса: Дніпровська набережна, 14Д.
Смородина
Що спробувати: класичний торт "Наполеон" за 88 грн.
Адреса: вул. Русанівська Набережна, 7.
Десерт "Павлова"
Як і у випадку з тортом "Наполеон", цей десерт також має кілька версій походження. Напевно відомо лише одне - він названий на честь російської балерини Анни Павлової.
За однією з версій, десерт був приготований спеціально для балерини на честь її Дня народження. Його творець - шеф-кухар одного з готелів в Новій Зеландії, де зупинялася балерина під час свого світового турне.
Друга версія говорить, що автор десерту - австралійський шеф-кухар Берт Саші. Кулінар створив ніжну ласощ на основі безе з кремом і фруктами, а під час презентації порівняв його з "такою же повітряною і ніжною Павлової".
Де спробувати:
PetruS-ь
Що спробувати: класичний десерт "Павлова" з ягодами за 114 грн.
Адреса: вул. Еспланадна, 28.
Black Market Restaurant
Що спробувати: десерт "Павлова" з манго і ягідним соусом за 184 грн.
Адреса: Мечникова, 2, БЦ Парус.
The Cake
Що спробувати: десерт "Павлова" з французькими вершками і малиновим кюлі.
Адреса: вул. Велика Васильківська, 5.