Шира атмосфера, розмаїта кухня, гостинні хазяїни та запальна музика – все це про дивовижну Грузію, а також про її маленьку частину у центрі Івано-Франківська – ресторан «Піросмані».
Редакція Reston відправилась у травневу гастро-подорож, тож запрошуємо і вас з нами!
Локація
Ресторан грузинської кухні «Піросмані» затишно розташувався на вулиці Січових Стрільців 15, яка належить до давніх центральних вулиць міста, створених ще в середині XVIII століття. Поруч знаходяться Вічевий майдан та усім відома «Стометрівка».
Концепція
Не секрет, що подорожі часто стають джерелом справжнього натхнення. Мандруючи сонячною Грузією, власники закладу закохались у її кухню, історію та культуру. Саме завдяки такій подорожі на карті гастрономічного Франківська з’явилась нова точка – перший ресторан грузинської кухні – «Піросмані». Ресторан названий на честь відомого грузинського художника-самородка Ніко Піросмані. Любов до мистецтва та колоритних деталей яскраво відобразилась і в інтер’єрі закладу.
Інтер'єр
Заклад пропонує своїм відвідувачам якісно провести час у одній із зон: виконаній у традиційному стилі – нижній чи сучасній – верхній. Перша зала багата дерев’яними деталями та розмаїтими різьбленнями, декоративними етно-елементами. Теплі відтінки кольорів створюють ту невимушену атмосферу затишку, яка вабить повертатись у «Піросмані» знов і знов. Дизайном нових зал займалась франківська дизайн-агенція «Textura».
У кольоровій гамі переважають контрасні, яскраві кольори, багато насиченого червоного та класичного чорного, а до звичного дерева додались скло та метал. Увагу притягує й велика грузинська піч, а ще більше страви, які у ній готуються. Мимоволі тягнешся за меню і замовляєш ще одне хачапурі. Додому, рідним.
Із цікавих неординарних деталей – філігранний портрет Ніко Піросмані та вірші Ладо Астіані, присвячені художнику.
Меню
Як і будь-яка національна кухня – грузинська – це не лише набір страв певного регіону, це складна історія, закарбована у смаках і відтінках. Розробкою меню ресторану «Піросмані» займався шеф-повар із сонячного Тбілісі, тож він як ніхто інший знає як розповісти її історію так, щоб ви відчули не лише смак, але й вільний, гостинний дух Грузії. Розпочати подорож рекомендуємо із запашного хачапурі, їх у закладі декілька видів: по-імертинськи (69 грн), по-аджарськи (72 грн), по-мергельськи (87 грн) та м'ясне хачапурі "Губдарі" (85 грн). Редакції Reston особливо припав до душі – хачапурі по-аджарськи. Що може бути краще, аніж відламати хрусткий край щойно спеченого «кораблика», зачерпнути гарячий тягучий соус із яйця та сиру сулгуні і відчути, що час зупинився.
Смакуючи грузинську кухню, поспішати справді нікуди, хіба, щоб скуштувати наступну страву. Контраст пряного та гострого лейтмотивом звучить в усіх стравах цього гостинного народу. Ми рекомендуємо спробувати баранину з овочами (87 грн), рибу, запечену з грибами і сиром на кеці (глиняні та кам'яні сковорідки, застосовувані грузинами для смаження та запікання) (72 грн) і, звісно, куди ж без хінкалі (5 шт. – 45 грн).
Відмовитись від десерту – образити хазяїнів. Тож вам на вибір запропонують карамелізоване яблуко із лісовими горіхами та медом (28 грн), яблучний штрудель (28 грн), та незрівнянну класику – медову пахлаву з горіхами (33 грн).
«Піросмані» представляє й широкий вибір різноманітних напоїв. Окрім соків, домашніх напоїв та традиційного «Боржомі», особлива увага присвячена грузинським винам. Кіндзмараулі, Сапераві, Хванчкара, Вазісубані – навіть, найвибагливіший гість знайде собі ідеальний келих до смаку.
Must try:
Телятина в томатному соусі з грибами та фасолею – 87 грн
Салат із імертинського сиру і помідорів – 51 грн
Сациві – 87 грн
Квері (вареники з сиром сулугуні) – 45 грн
Хачапурі по-імертинськи – 69 грн
Медова пахлава – 33 грн
Висновки:
Перенестись на кілька годин у яскраву, щедру Грузію – легко. Для цього не обов’язково негайно купувати квитки та пакувати валізи, достатньо завітати у ресторан «Піросмані» на вул. Січових Стрільців, 15. І хтозна, може вам захочеться продовжити подорож далі?
Адреса: вулиця Січових Стрільців, 15
Час роботи: 11:00 − 23:00
Автор: Олена Олексин, Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Івано-Франківська