Укр
+38 (044) 384 49 34
+38 (050) 900 34 93 +38 (044) 384 49 34

Шашлик: від поняття до готової страви

Шашлик — скільки прекрасного для нас в цьому слові! Адже це не тільки про м'ясо, а й про природу, дружню компанію, веселощі.

Найкраще про це сказав великий історик гастрономії Вільям Похльобкін: "... в нашому розумінні це їжа "природня", пікнікова, святкова,.. і по-карнавальному "беззаконна", вільна (м'ясо, наприклад, їдять руками). Шашлик — вид кулінарного ескапізму, пов'язаний із втечею з "культури" в "природу"".

RestOn в свою чергу до згаданого вирішив додати трохи мовознавства та історії.

 

Історія

Батьківщиною шашлику є Схід — Іран, Ірак, Ліван, Кавказ... Тільки ось шукати першого винахідника цієї страви — справа марна. Самі подумайте: ще стародавні люди готували м'ясо на вогні!

Щоб потім, через віки, солдати (від близькосхідних воїнів до рідних козаків) в полях смажили його на мечах або шомполах від мушкетів та пищалей.

В цілому, етимологія дійшла згоди, що слово "шашлик" запозичено з тюркської мови, де "шиш" — це рожен, тобто буквально “шашлик” — "м'ясо, що перевертається на рожні".

Шашлик: від поняття до готової страви

 

Оскільки тюркська мовна група дуже широка, часто можна зустріти турецькі, кавказькі, кримсько-татарські теорії походження цієї страви. За своєю суттю всі вони правильні, й в спрощеному розумінні означають одне: шашлик — це смажене м'ясо. Лише у Туреччині — це "шиш-кебаб", в Азербайджані — "кебаб", Грузії — "мцваді", у Вірменії — "хоровац", Осетії — "фізонаг".

Більш за те, методика "вертіння" м'яса на вугіллі відома цілому світові, однак різниться в залежності від виду м'яса, способів його маринування, соусів та гарнірів, що до нього подаються: на Заході та в Америці готують м'ясо на решітці — барбекю, у франкомовній частині Африки — "брошет" з маленьких шматочків баранини (brochettes), у той час як деякі африканські племена насолоджуються шашликом з ліверу (шматочків серця, печінки, нирок), в Малайзії та Індонезії полюбляють "сатай", "сате" (satay) зі свинини, курки і креветок, а Кореї — качку в соєвому соусі і цукровій пудрі "орікогікуї".

Описане розвінчує міф про те, що шашлик — це виключно про Кавказ й баранину. У приготуванні і виборі шашлику ми з вами можемо керуватися власними фантазією і бюджетом: свинина, птиця, лосось — важлива свіжість продукту та грамотний його супровід (овочі, зелень, сухе вино).

Шашлик: від поняття до готової страви

 

Майте на увазі, основна страва — шашлик, тому закуски повинні бути легкими, щоб не відволікали від "м'ясного" задоволення; а вино — сухим: до м'ясного шашлику — червоним й кімнатної температури; до шашлику з птиці — білим та охолодженим.

Нижче RestOn пропонує свою добірку "шашличних" місць: з м'ясом на виніс — для тих, хто любить готувати сам; і заміських ресторанів з мангалом і грилем — для тих, хто цінує комфорт.

 

Взяти з собою

Grill do Brasil

Grill do Brasil пропонує різноманітні варіанти — свіже або приготоване, самовивіз або Uber Eats: вам залишається обрати лише сам м'ясний делікатес. Самовивіз за попереднім замовленням за добу.

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • курячі ніжки в соусі Чилі - 249 грн/1 кг;
  • телячі ребра в сливово-перцевому соусі - 425 грн/1 кг;
  • стейк Рибай - 1079 грн/1 кг;
  • свинячі Ребра BBQ - 799 грн/1 кг.

 

Адреса: бул. Л. Українки, 24

Час роботи: Пн-Пт з 12:00 до 23:00, Сб з 14:00 до 23:00, Нд з 14:00 до 21:00, у святкові дні з 14:00 до 23:00

Контакти: (044) 593 98 98

Sam`s Steak House

У першому київському стейк-хаусі Sam`s Steak House для смачного пікніка є м'ясо, ребра, бургер-набори та стейки. До останніх на додачу видають поради шеф-кухаря з їхнього приготування.

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • бургер-котлета для грилю Beef Classic — 85 грн/250 гр;
  • бургер-набір (булка, котлета, овочі, соус) — 165 грн/500 гр;
  • ребра з соусом BBQ (томлені 8 годин) — 195 грн/500 гр;
  • м'ясо для стейків (українського виробництва) — від 215 грн/250 гр.

 

Адреса: вул. Жилянская, 37

Час роботи: Пн-Пт з 10:00 до 23:00, Сб, Нд з 11:00 до 23:00

Контакти: (044) 287 20 00

Маринад grill cafe

Днями на верхній терасі біля Річкового вокзалу відкрився новий проект Tarantino Family — Маринад grill cafe: літнє кафе з м'ясом, бургерами, піцою та демократичними цінами.

Прикольно, що в цьому випадку пікнік можна влаштувати прямо на набережній Дніпра!

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • шашлик зі свинячого антрекоту — 98 грн/100 гр;
  • курячі крильця в сметанному маринаді — 58 грн/100 гр;
  • яловичі реберця з вишневим чатні — 98 грн/100 гр.

 

Адреса: Поштова площа, 3В

Час роботи: Пн-Чт з 11:00 до 23:00, Пт-Нд з 10:00 до 01:00

Контакти: (050) 468 42 90

М’ясторія

В асортименті магазину-ресторану М’ясторія є сира й готова продукція. У першому випадку, крім різноманітних шашликів, також представлені біфштекси, ковбаски зі свинини з діжонською гірчицею, люля-кебаб з баранини, а найцікавіше — "подорож-стейк" в індивідуальній упаковці та окремо фасованими приправами та спеціями. У розділі готової продукції ви зможете знайти відмінні варіанти для компаній: бургер бокс, курчата BBQ бокс, м'ясні бокси. Можлива доставка Києвом.

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • сирий шашлик з птиці — від 12, 50 грн/100 гр;
  • ковбаски з діжонською гірчицею — 20, 90 грн/100 гр;
  • "подорож-стейк" - від 84 грн/100 гр;
  • бокси для компанії (Курчата BBQ) — від 960 грн/2400/200/гр.

 

Адреса: вул. А. Ахматової, 22; вул. Хрещатик, 38 (ЦУМ); пр. Г. Сталінграду, 8; вул. А. Вільямса, 3/7; вул. Кудряшова, 20А

Час роботи: Пн-Нд з 10:00 до 23:00 (М’ясторії на вул. А. Ахматової та в ЦУМі — до 22:00)

Контакти: (067) 808 45 83

ShashlikYan

За роки роботи команда ShashlikYan, що починала в 2012 році як сервіс доставки шашликів, заслужила не лише хорошу репутацію, але й зросла в масштабах до п'яти ресторанів та власного виробничого цеху.

У меню: мікси для компанії, мариновані й готові шашлики та люля-кебаб, риба (сім видів), овочі на мангалі, хачапурі.

Можлива доставка й самовивіз. При самовивозі — знижка 10%.

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • мікс на 4-х — 8х (4 види шашлику, картопля на мангалі, соус, лаваш) — 914 грн/1,8 кг;
  • шашлик зі свинячих ребер — 51 грн/100 гр;
  • річкова форель на мангалі (ціла) — 150 грн/250 гр.

 

Адреса: вул. В. Васильківська, 114; вул. Срібнокільська, 11; вул. Зодчих, 58А (на Окружній дорозі); вул. А. Ахматової, 16А; вул. Малиновского, 5

Час роботи: Пн-Нд з 10:00 до 21:45

Контакти: (044) 384 09 88

Кавказький очаг

Страви кавказької кухні від бренд-шефа Мікаеля Арояна можна придбати на виніс або спробувати на фуд-корті в ТРЦ Sky Mall і Dream Town 1,2, а також замовивши їх адресну доставку.

М'ясо, та й інші позиції з меню, готуються як на мангалі, так і в тандирі.

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • баранина м'якоть — 68 грн/100 гр;
  • люля-кебаб курячий — 51 грн/100 гр;
  • перепел на мангалі — 48, 50 грн/100 гр.

 

Адреса ресторанів: пр. Г. Ватутіна, 2т (ТРЦ Sky Mall); пр. Оболонський, 1Б (ТРЦ Dream Town 1); пр. Оболонський, 21В (ТРЦ Dream Town 2)

Адреса магазинів: вул. Дніпровська Набережна, 17; пр. Григоренка, 32Д; вул. Кирилівська, 115/1

Час роботи: з 10:00 до 23:00

Контакти: (044) 537 12 21

 

Заміські комплекси

Rancho El Gaucho

Комфортні котеджі в оточенні соснового лісу, безліч затишних альтанок, двоповерхова будівля ресторану з великою коминною залою, а також авторська аргентинська і американська кухня від маестро шеф-кухаря Хосе Антоніо Руїза — все це "Ранчо Ель Гаучо". З 1 по 12 травня — знижка 20% на шашлик.

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • Ля Кумпарсіта яловичина (теляча вирізка на грилі) — 142 грн/100гр;
  • каре з телятини — 132 грн/100 гр;
  • брочет (аргентинські шашлички) зі свинячого ошийка — 98 грн.

 

Адреса: вул. Газопровідна, 4

Час роботи: Пн-Нд з 11:00 до 23:00

Контакти: (096) 980 90 34

Toscana Grill

Заміський ресторан тосканської кухні з великою терасою в сосновому лісі, відкритим грилем та окремим майданчиком для дітей.

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • яловичі ребра BBQ з запеченими овочами — 1480 грн/1800 (300) гр;
  • ніжка ягняти з соусом із ялинових шишок на вугіллі — 1790 грн/1800 гр;
  • сет гриль (курка по-тосканськи, свинячі реберця, стейк Ті-Боун, стейк з індичатини, овочі-гриль) — 2560 грн/1150 гр.

 

Адреса: м. Буча, вул. Т. Шевченка, 2Г

Час роботи: Пн-Нд з 09:00 до 00:00

Контакти: (044) 499 39 79

Сажа. Ресторація на вугіллі

Літня тераса, затишні альтанки, оновлене гриль-меню — ресторація Сажа готова до нового сезону!

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • шашлик з філе сома — 125 грн/100 гр;
  • каре ягняти — 135 грн/100 гр;
  • шашлик картопляний з беконом — 96 грн/400 гр.

 

Адреса: Петропавлівська Борщагівка, вул. Петропавлівська, 16

Час роботи: Пн-Нд з 11:00 до 23:00

Контакти: (097) 012 32 43

Kidev

Kidev — заміський клуб, де кожен знайде собі розвагу до душі: поганяти м'яч футбольним полем, розіграти партію в теніс, "обстріляти" пейнтбольного противника, покататися на велосипеді або порибалити на лебединому ставку. Для дітей передбачена дитяча кімната з іграми, міні-зоопарк та безкоштовні прогулянки на поні по неділях.

Вгамувати ж апетит, що неодмінно прокинеться після всіх активностей, можна в ресторані традиційної грузинської кухні.

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • шашлик зі свинини — 205 грн/200 гр;
  • шашлик з телячої вирізки — 385 грн/200 гр;
  • абхазура (ковбаски в свинячій сітці, смажені на мангалі) — 158 грн/200 гр.

 

Адреса: 12 км Бориспільської траси

Час роботи: Пн-Нд цілоддобово

Контакти: (067) 500 40 22‬

Тандир

Ресторан Тандир — це поєднання кавказьких традицій з європейським мотивом. В меню ресторану наявні кращі зразки американського та японського м'яса.

Під стать мармуровій яловичині вищої якості в ресторані є винна і сирна кімната.

У м'ясній крамниці при Тандирі можна купити або замовити доставку стейків Premium Beef. Також можлива опція гриль-кейтерингу з виїздом на локацію.

Шашлик: від поняття до готової страви

 

В меню:

  • ягня, запечене в тандирі — 1890 грн/1 кг;
  • соковите курча в тандирі — 149 грн/100 гр;
  • шашлик зі свинячого ошийка — 325 грн/200/50 гр.

 

Адреса: смт Козин, вул. Київська, 11Д

Час роботи: Пн-Нд з 10:00 до 00:00

Контакти: (067) 538 32 19

 

Автор: Христина Ольшанська; Фотографії: власність закладів, Internet
Огляд
07.05.19
496
Рейтинг: 5,00
Всього оцінок: 1

Скористуйтесь нашими сервісами

reserv_icon
Безкоштовне бронювання столика в ресторанах Києва
Резерв
reserv_icon
Замовлення банкетних залів в Києві
Замовити
comments powered by Disqus
Знайти заклад:
Для:
Дата:
Час: