Тренд нової української кухні міцно закріпився в українських гастрономічних широтах. І якщо українська традиційна кухня зародилася в селі - з відповідними подачею і смаковими якостями - то нова - це кухня сучасного жителя великого міста.
Дізнатися про тренд докладніше RestOn відправився в Prynada Ukrainian Cafe на Оболоні.
Prynada - другий заклад чарівних дівчат-співвласниць - Олени Жигун і Олени Басицької: перший - Fiji Lounge Bar. Як вони відзначають: Fiji - це серце, а Prynada - душа.
"Душа" - дуже "українське" слово, як і "принада".
Ідейна відміна Prynada від інших ресторанів української народної кухні в тому, що це не колиба і не світлиця, тут немає грубки і офіціантів в шароварах, це місце з новим поглядом на свіжі традиції.
Розташувався заклад в парі хвилин від Оболонської набережної, у чому теж можна вгледіти відсилання до часів давно минулих днів, коли після важкого робочого дня трудівники відправлялися погуляти біля річки, а потім йшли в шинок підкріпитися й випити наливки.
Оформлення привертає увагу скоріше формами, ніж кольорами: дзеркала, геометрія ліній в розстановці меблів, світильниках, дерев'яні конструкції на одній зі стін.
Хоча квіти теж є, в прямому сенсі. Петриківський розпис фактично став фірмовим знаком Prynada: квітами буяє стеля, поодинокі квіти розпускаються на вазах, стелажах і навіть кальянах.
Загальна кількість посадочних місць - близько 50.
В основному, верхньому, залі - м'які дивани в три ряди (великі - у стіни і панорамних вікон, маленькі, з столиками на двох, - посередині), тут же можна проводити урочисті заходи - весілля, дні народження.
В кінці жовтня планують відкривати нижній зал, там буде дитячий куточок. Поки дітки можуть розважатися на батуті, який стоїть біля входу в ресторан.
І поки ще, наскільки дозволяють погодні умови, функціонує літня тераса.
Prynada Ukrainian Cafe - ресторан актуальної європейської кухні. Що це означає на практиці? Адаптацію давно всім відомих споконвічно українських борщу і голубців, а також адаптований переклад українською улюблених зарубіжних позицій на кшталт японських суші й італійської пасти.
Загалом, замовляючи в Prynada блюдо, будьте готові, що буде незвично - по сполученням інгредієнтів і смаків, з подачею і в принципі за змістом. М'ясо, сири і овочі, звичайно, фермерські.
Нашою улюбленою частиною меню стали закуски: паштети з буряка і сирного мусу і грибний, карпаччо з сала з соусом юзу і мус "Кожушанка" на тостах.
Ми пробували "Кожушанку", і як ви думаєте, що це? Оселедець під шубою: кожушанка - шуба, все вірно! Подається на тостах з чорного хліба і з соусами бальзамико й песто. Реакція у всіх була однаковою - чому ми до цього не додумалися раніше? "Шуба" набагато легше себе почуває в розділі стартерів, ніж в салатах.
До речі, в ресторані проводять "Частувальні вечори", в рамках яких можна потрапити на безкоштовну дегустацію сету закусок і наливок. За анонсом стежте на Фейсбуці.
На основне настійно рекомендуємо асорті вареників з лососем і креветками, капустою, картоплею і карпатськими грибами з тіста дімсам - наочний приклад злиття китайської та української кухонь!
Також можемо поручитися за м'ясні страви - якість продукту відчутно позначається на фінальному враженні про страву. Чоловіки напевно оцінять стейки, медальйони і свинячий ошийок, а дівчатам більше до душі доведеться ніжка кролика з полентой, беконом і грибним соусом.
Нам, після закуски, хотілося взяти на пробу щось легке, зупинили свій вибір на сирі халумі на грилі з цитрусовим конфітюром. На смак ще смачніше, ніж звучить: відрізаєте шматочок підрум'яного сиру, часточку карамелізованого апельсина і не забудьте вмочити їх у соусі, який виходить від соку цитрусів і листочків м'яти, які тільки на вигляд так, для декору, насправді ж цей освіжаючий апельсиново-м'ятний соус в сукупності з вищеназваними інгредієнтами - просто чудовий.
Наливки - багато, домашніх, смачних. Очікують, ми б сказали.
Карпаччо з сала з соусом юзу - 69 грн.
Асорті вареників - 105 грн.
Сир халумі на грилі з цитрусовим конфітюром - 105 грн.
Ніжка кролика з полентой і грибним соусом - 165 грн.
Стейк із телятини під ароматним маслом з овочами гриль - 195 грн.
Поки в культурній програмі Prynada Ukrainian Cafe - dj-мікси українських композицій в стилі deep house, але незабаром дозвілля планують урізноманітнити за рахунок вечорів української поезії, виступів кавер-бендів, стилізованих фотосесій і різноманітних майстер-класів, наприклад, з гончарства.
Адреса: проспект Героїв Сталінграда, 24
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва