Не хлібом єдиним живе людина. Хоча і хлібом, звичайно, теж. У рідкісних випадках вдається поєднати їжу духовну й матеріальну, хліб і видовища. Прикладом такого симбіозу є недавно відкрите поп-ап кафе «Еней».
Локація
Кафе «Еней» відкрилося у приміщенні Національного художнього музею України по вул. Грушевського, 6. Пішки шлях від станції метро «Майдан Незалежності» відніме не більше 10 хвилин.
Взагалі, ідея поєднати високе образотворче мистецтво та гастрономічний простір в центрі столиці виглядає логічно, і навіть дивно, що це сталося тільки зараз.
Концепція
Поп-ап кафе «Еней» - спільний проект кураторів виставки «Енеїда» та Сім'ї ресторанів Діми Борисова. Основу концепції становлять два смислових пласта.
По-перше, кафе покликане відродити пам'ять про легендарну кав'ярню «Еней», тривалий час функціонувала біля Будинку письменників. Це був один із центрів інтелектуального життя міста. Таким чином, кафе «Еней» може стати майданчиком для відкритого спілкування, проведення освітніх та арт-подій, локацією, де за кавою і смачною їжею можна обговорити побачене на виставці.
По-друге, «Еней» звертається до тексту поеми «Енеїда» Івана Котляревського. Численні описи бенкетів та трапез в поемі - важливе джерело знань про український побут і, зокрема, гастрономію. Наприклад, в «Енеїді» згадуються галушки, куліш, потапці, зубці, солянка, юшка з хляки і ще безліч автентичних страв.
Інтер'єр
Як і будь-яке поп-ап кафе, «Еней» існує в інтер'єрі місця, з яким вступає в симбіоз. До речі, в даному випадку «симбіоз» - не просто фігура мови. Один із залів музею зараз повністю присвячений кафе «Еней» та ілюстраціям Базилевича, які він для нього зробив. Саме тут і розташувався поп-ап проект.
Кухня
Основа невеликого меню кафе «Еней» - варіації на тему блюд з поеми Енеїда. Йдеться про поєднання сучасних кулінарних технік із багатовіковими традиціями української гастрономії. Таким чином, відбувається не просто копіювання забутих (і не дуже) кулінарних знахідок, але переосмислення усталених підходів до приготування їжі і - отже - створення якісно нових страв. Саме так відбувається процес інтеграції національної кухні в світовий контекст.
Зокрема, потапці - козацький бутерброд, зазвичай готується з салом і часником, тут подають з м'ясом і яйцем або - фореллю. Книші готують з кров'янкою і цибульним мармеладом. Серед інших делікатесів - форшмак з яблучною пастилою, маринована фуа-гра з хересовим желе, гречані хлібці з ікрою, підкопчений сом.
Ті ж, кого дослідження традицій української кулінарії займає мало, можуть пригоститися устрицями або спробувати сет із 4 українських сирів.
Must try:
- Маринована фуа-гра з хересовим желе - 30 грн.
- Годива - 30 грн.
- Сет сирів - 149 грн.
- Горячий шоколад - 25 грн.
Бар
На радість шанувальникам витонченого мистецтва, крім дійсно доброї кави, а ще морсів і лимонадів, «Еней» пропонує вина Сім'ї ресторанів Діми Борисова: тихі червоне та біле, а також біле ігристе.