«Пий пиво, їж м'ясо!» - кращого девізу й не придумаєш, особливо в період святкування самого «пінного» заходу в світі - Октоберфесту. Редакція RestOn вирішила дізнатися, чи готувалися ресторани Києва до нього, яке пиво розливають та які закуски пропонують до "хмільного".
Трохи історії
Неймовірно, але факт: причиною виникнення першого в світі Октоберфесту було весілля Людвіга I і принцеси Терези 12 жовтня 1810 року. Щоб бути ближче до народу, в честь власного одруження, король розпорядився влаштувати грандіозне свято на декількох пасовищних угіддях за межами Мюнхена. Це торжество стало початком легендарного Октоберфесту, яке ось уже більше 200 років збирає в Мюнхені любителів пива з усього світу.
Цікаво, що спочатку «цвяхом» Октоберфесту були кінні скачки, але любов баварців до пива незабаром перемогла спортивний інтерес. Уже в 1814 році саме пінне стало символом свята й залишається ним до цього дня.
Що готують до Октоберфесту ресторани Києва, і яким пивом готові пригощають своїх гостей? Далі в нашому «пінному» огляді!
Lisopylka
«Бережіть воду - пийте пиво» закликають усіх любителів пінного в пивному барі «Lisopylka». І не просто закликають, а роблять все, щоб гості саме так і робили! У закладі є власна пивоварня і вже ставший легендою бренд Varvar.
Пивних гурманів напевно порадують класичне пшеничне пиво American Wheat (50 грн/0,5 л), світле пиво в бельгійському стилі Golden Ale (50 грн/0,5 л), хмільний свіжий лагер Hoppy Lager (45 грн/0,5 л), повітряне й легке пиво Ipa nema (50 грн/0,5 л), кисло-солоне Captain Salt (40 грн/0,5 л), кокосовий портер Caribbean Dream (55 грн/0,5 л) та ін.
Що взяти до пива:
- Курячі крила BBQ за 80 грн;
- Ковбаски з картоплею фрі за 115 грн;
- Сендвіч з скумбрією за 79 грн.
Де: вулиця Старосільська, 1е.
Коли: з 16:00 до 24:00.
This is Пивбар
Всі любителі пінного точно знають, що тільки в мережі This is Пивбар вони можуть зустріти собі подібних і обговорити світові пивні традиції. This is Пивбар знаменитий на весь Київ тим, що виводить українську пивну культуру на міжнародний рівень, відстежуючи й привозячи в Україну найпопулярніші сорти пива з усього світу.
Тут ви можете спробувати пінне з Німеччини (від 74 грн/0,5 л), Бельгії (від 74 грн/0,5 л), Британії (від 94 грн/0,5 л), Данії (49 грн/0,5 л), Іспанії (79 грн/0,5 л) і України (від 35 грн/0,5 л). Спеціально до Октоберфесту This is Пивбар пропонує пиво та закуски за спеціальними цінами. Цінова пропозиція буде діяти до 8 жовтня.
Що взяти до пива:
- Креветки за 169 грн .;
- Джерки (в'ялені чіпси з яловичини) за 75 грн .;
- Трансильванська сковорідка за 119 грн.
Де: вулиця Басейна, 15; Тростянецька, 4/2; Тимошенко, 18.
Коли: з 11:00 до 02:00.
Syndicate beer&grill
Пивний бар ресторанного формату з крафтовою пивоварнею, відкритим грилем та професійної коптильнею. Це місце зустрічі всіх пивних гурманів, які вважають за краще поєднувати авторське пиво й культурний відпочинок. Oatmeal Morning Stout, Chicago Lager, Wheat Hourse, Season of Elder, Double Ipa Alpha Wolf, Singer Sister - все пиво по 50 грн/0,5 л.
14 жовтня Syndicate beer&grill запрошує всіх на закриття Октоберфесту. Гарантують яскраву шоу-програму, конкурси для всіх гостей, багато подарунків, оригінальних страв від пивоварів і шеф-кухаря, фотозони, dj-сети та багато іншого.
Що взяти до пива:
- Сет фірмових закусок за 249 грн.;
- Копчені свинячі ребра BBQ за 179 грн.;
- Хрусткі курячі крильця за 98 грн.
Де: вулиця Омеляновича-Павленка, 4/6.
Коли: з 12:00 до 24:00.
Antwerpen
Antwerpen - це старовинна Бельгія Епохи Відродження у всій своїй красі. Ресторан, який знайомить українських гурманів з бельгійською культурою, пропонує поласувати справжніми бельгійськими вафлями й, звичайно ж, насолодитися кращими сортами бельгійського пива, яке по праву вважається одним із найпопулярніших в світі.
Leffe Blonde (69 грн/0,33 л), Leffe Brune (69 грн/0,33 л), Hoegaarden (89 грн/0,5 л), Blanche de Bruxelles (129 грн/0,5 л), Pauwel Kwak (159 грн/0,5 л), Palm (99 грн/0,33 л), De Koninck (89 грн/0,25 л), Triple D'Anvers (99 грн/0,33 л) - кращі приклади бельгійської пивоварні, які можна замовити в Antwerpen.
Що взяти до пива:
- Печериці фрі з соусом тар-тар за 88 грн.;
- Курячі нагетси з медово-гірчичним соусом за 92 грн.;
- Рибні палички з дип-соусом з грецького йогурту за 164 грн.
Де: вулиця Пушкінська, 38.
Коли: з 12:00 до 22:00.
Пивна Дума
Ресторан із найбільшою крафтовою пивоварнею в Україні, де пивовари завжди стежать за свіжістю світлого пшеничного або сезонного пива. Ідеальна якість продукту забезпечують сучасне обладнання, технології виробництва, ідеальну сировину та високий професіоналізм команди під керівництвом майстра своєї справи й пивовара зі стажем Сергія Гойко. У його арсеналі вже більше 100 сортів авторського пінного й це число постійно зростає.
На сьогодні в ресторані Пивна Дума ви можете замовити світле пиво, пшеничний бік або ж сезонне пиво - все по 55 грн/0,5 л. А для тих, хто не може визначитися з вибором, тут є дегустаційний набір «Метр пива» за 260 грн.
Що взяти до пива:
- Кошик снеків за 280 грн.;
- Асорті намазанок за 190 грн.;
- Копчені свинячі ребра за 530 грн.
Де: Хрещатик, 10; Спаська, 5; Драгоманова, 31г; Дмитрівська, 2.
Коли: з 12: 0 до 24:00.
В РЕБРО
Істинний американський BBQ та крафтове пиво - що може бути краще? Саме ці дві складові лежать в основі гастрономічної концепції ресторану В РЕБРО, де поєднуються традиції брутальної ситної їжі й прохолодного пінного.
Місце для всіх власників здорового апетиту, відмінного почуття гумору й звички відмінно проводити час в компанії друзів. Тут представлено 6 унікальних для України сортів пива: німецькі Sommertraum, Weihenstephan Original, Weihenstephan Vitus, Maisel&Friends Pale Ale (65 грн/0,5 л), чеське Ferdinand Tmavý Ležák (55 грн/0,5 л) й українське Malle №1 ( 55 грн/0,5 л).
Що взяти до пива:
- Пастрамі за 115 грн.;
- BBQ Pork Ribs за 199 грн.;
- Fried Mozzarella Sticks за 89 грн.
Де: проспект Героїв Сталінграду, 24А.
Коли: з 12:00 до 23:00.
Varvar Bar
Ідеальне місце для всіх, хто любить посидіти з друзями за келихом відмінного пива, подивитися футбол і провести час весело поза домом. Varvar Bar поєднує в собі ексклюзивні сорти пива, оригінальні шийки, які нікого не можуть залишити байдужими, і кілька позицій ідеального елю.
Заклад відкрився не так давно, але вже встиг завоювати любов фанатів пінного. Ну, ще б пак, адже тут представлено 12 варіантів фірмового пива Varvar (від 38 до 50 грн/0,5 л), для приготування якого використовують американський хміль, німецький солод і бельгійські дріжджі.
Що взяти до пива:
- Копчені ребра з печеною картоплею, цибульним пюре та ягідним соусом за 240 грн.;
- Тарілка ковбасок за 420 грн.;
- Стейк Тендерлойн за 120 грн.
Де: вулиця Саксагандского, 108/16.
Коли: з 14:00 до 23:45.
Rebra&Kotlety
Гастробар, кулінарним хедлайнером якого є котлета по-київськи. Тут вона представлена в 10-ти варіантах, і це блюдо безсумнівно заслуговує вашої уваги. Але, перефразовуючи відоме прислів'я, що не котлетою єдиної...
Ресторан Rebra&Kotlety відомий також якістю пінного, яке тут гостям пропонують як в пляшках (Amber Ale за 57 грн/0,33 л, Light Lager за 63 грн/0,5 л, Witbier за 63 грн/0,5 л, Indian Ale за 59 грн/0,33 л, Dark Lager за 63 грн/0,5 л, Blancae De Belgium за 63 грн/0,5 л), так і на розлив (Guinness за 90 грн/0,5 л, Warsteiner за 63 грн/0,5 л, Grimbergen за 60 грн/0,5 л та ін.).
Що взяти до пива:
- Котлета по-київськи «Класика» за 65 грн.;
- Свинячі ребра з соусом на вибір за 362 грн.;
- Дошка в'яленого м'яса за 121 грн.
Де: вулиця Борисоглібська, 8/13.
Коли: з 11:00 до 02:00.
Мохнатий Хміль
Крафт-паб, де панують щирість, цікаве спілкування й завжди свіже пиво. «Мохнатий Хміль» - це перший із київських пивних закладів, який так яро пропагує українські сорти пива. Тут представлена яскрава палітра пінного з усієї країни: від Сходу до Заходу України, а також європейський крафт (Belgian Kriek, Blanche de Namur та ін.).
Тут фанати пінного можуть оцінити на смак 2 сорти фірмового пива «Мохнатий Хміль» (світле й темне по 47 грн/0,4 л), гуцульську «Ципу» (від 33 грн/0,25 л), а також творіння українських крафтовіків (White Rabbit, Varvar, Mad Brewlads та ін.).
Що взяти до пива:
- Курячі кульки за 60 грн.;
- Чорноморські мідії в пивному соусі за 80 грн.;
- Курячі ніжки за 59 грн.
Де: Велика Васильківська, 126.
Коли: з 16:00 до 13:00.
Пивний Сомельє
Мережа пабів «Пивний Сомельє» пригощає гостей своїх закладів імпортним розливним пивом. В асортименті закладів широко представлені європейські пінні шедеври з Британії, Ірландії, Шотландії та Бельгії. Слідуючи за європейськими зразками пивоваріння, тут також не забувають і про вітчизняних виробників - в меню представлено кілька позицій львівської пивоварні «Старе Місто» (15 грн/0,33 л, 20 грн/0,5 л).
Але головною гордістю мережі пабів «Пивний Сомельє» є пиво власного виробництва. Варять його за особливими старовинними рецептами та витримують в 30-ти літрових дубових бочках. За рахунок особливої технології приготування, смак пива виходить насиченим й багатогранним (Beer Club Kriek за 50 грн/0,33 л, Beer Club St. Patrick Lager за 60 грн/0,33 л).
Що взяти до пива:
- М'ясна пивна тарілка за 190 грн.;
- Нюрнберзькі ковбаски за 180 грн.;
- Тарілка рибного асорті за 170 грн.
Де: вулиця Саксаганського, 36Д; вулиця Голосіївська 13А.
Коли: з 11:00 до 23:00.