2017 рік у сфері ресторанного бізнесу почався досить яскраво - пройшло всього 2 місяці, а на гастрономічній карті Києва з'явилося безліч нових місць. Один із "першовідкривачів" цього року - ресторан Fabbrica, який відчинив свої двері ввечері, 1 січня. Натовпи гостей і ажіотаж на Фейсбуці - такий результат відкриття ресторану в Києві відомої мережі Івано-Франківська. Редакція RestOn не могла пройти повз цього закладу - ну дуже було заманливо! Ми не просто відвідали заклад, а й продегустували різні страви. Що з цього вийшло - читайте в новому огляді.
Концепція
Девіз ресторану "Італійські страви - українські продукти". І це не просто девіз, це, можна сказати, філософія. Ідея концепції зародилася в Івано-Франківську, де і з'явилися перші ресторани. Власники мережі не раз спостерігали, що багато українських продуктів залишаються поза увагою - і вирішили, що поламають систему і почнуть їх активно використовувати. Після довгого підбору "тих самих" сортів пшениці, вони таки знайшли ідеальний вид, з якого страви мають такий же смак, як в Італії (а іноді навіть краще!). Людям цей підхід дуже сподобався - українські продукти з італійським смаком - ну хіба це не успіх? Отримавши ажіотаж в Івано-Франківську, вирішили відкрити перший ресторан і в Києві. Але до якості і смаку продуктів підходять не менш скрупульозно - щоб не втратити ту родзинку, більшу частину продуктів досі возять з Івано-Франківська, але планують знайти постачальників ближче.
Це цікаво: пшениця і сир - це те, що заслуговує особливої уваги в цьому ресторані. Чому? Наприклад, зерно вирощує під Уманню монах; а сир - справа всього життя мешканця Івано-Франківська, який одного разу приніс на дегустацію сир власникам ресторану Fabbrica, а зараз успішно володіє цехом, що постачає продукцію на всі ресторани мережі.
Продукція українська, а рецепти дійсно італійські. Бред-шеф, Олена Жаботинська, як і багато співробітників мережі, досконало володіє технологіями і рецептами приготування італійських страв, так як вчилася кулінарному майстерності в Неаполі. Тому не обов'язково їхати в Італію, щоб спробувати традиційну піцу або пасту - достатньо просто прийти в ресторан Fabbrica!
Локація
Розташування ресторану більше, ніж вдале. Fabbrica знаходиться в центрі Києва, недалеко від станції метро Площа Льва Толстого. Всього пару хвилин уздовж ВеликоїВасильківської - і ви побачите великі дерев'яні вікна, акуратну вивіску "Fabbrica" і відразуз розумієте, що це саме те місце, де ви захочете сьогодні пообідати чи повечеряти після роботи.
Для довідки: ресторан "Fabbrica" знаходиться на місці бургер-бару "Lucky Luciano" (вул. Велика Васильківська, 32А).
Інтер'єр
Усередині заклад нагадує справжню фабрику! Фабрику макаронів, так би мовити. Просто та зі смаком - саме так ми б охарактеризували інтер'єр в цілому. Основні матеріали - це дерево, цегла, метал і плитка. При вході в ресторан ви відразу побачите барну стійку, пройшовши яку, потрапите в перший зал. Але не все так просто - шляхом в зал по ліву руку знаходиться відкрита кухня з величезною піччю, де кухарі готують ту саму ароматну піцу.
Цікавий факт: піч в Fabbrica - це ручна робота відомого неаполітанського майстра Стефано Феррара. Унікальність цієї печі в тому, що страви в ній готуються при температурі понад 400 градусів. Завдяки цьому, час на приготування скорочується, а смак страв, приготовлених на живому вогні, істотно відрізняється від інших.
Мимоволі погляд потрапляє на процес підготовки тіста, а запахи так і ваблять швидше сісти за столик і замовити цю гордість закладу - її величність піцу. Далі ви проходите до другого залу, в якому можна розміститися як двом-трьом людям, так і компаніям до 15-20 чоловік. Прості матеріали в інтер'єрі доповнюють вазони на підвіконнях, безліч пляшок на стінах і милі лампи над кожним столиком.
Меню
Якщо ми вже заговорили за ароматну піцу, то, мабуть, з неї і почнемо. В меню ресторану вона представлена в 15 видах - як для любителів м'яса, так і для вегетаріанців - кожен тут знайде свій улюблений смак! Наш фаворит це - піца 4 м'яса (530 г - 185 грн), з авторськими сирами (430 г - 135 грн) та марінара зі смаженим телячим мозком (540 г - 85 грн). Начинки різноманітні, а на смак - соковита, хрустка - така, за якою хочеться повертатися знову й знову.
Окрім піци тут є повноцінне меню - і супи, і салати, і полента, і паста. До речі, про пасту. Вибір трохи менший, ніж піци (всього 12) - але зате який! По-перше, дивує різноманітність видів пасти: тальятеле, мальтальяті, равіолі, капелачі, папарделе... По-друге, поєднання смаків. Ми рекомендуємо спробувати спагетті з телячою щокою, яка подається на моркв’яно-гарбузовому пюре (82 грн), італьятеле з куркою, брокколі й печерицями (85 грн). Тим, хто не подужає випробувати всі види і смаки в ресторані – заклад пропонує купити та приготувати собі пасту в домашніх умовах. Крім цього, можна придбати борошно, висівки і зерна пшениці.
Десертів тут не так багато, але привертає увагу їх незвичність - ромашкова пана-кота (55 грн), фініковий пиріг (75 грн), морозиво з бузиною і лимоном (30 грн за 100 г). Тим, хто дуже полюбляє солодке, особливо сподобається морозиво-халва (30 грн за 100 г).
Концептуально так склалося, що в ресторані принципово не закуповують продукти готового виробництва. А тому напої тут теж роблять самі (за винятком винноїкарти). У ресторані пригощають домашнім томатним соком, апельсиновим лимонадом, яблучним соком та різніми фрешами. З алкоголю - пиво, яке варять у пивоварні "Лісопилка"; настоянки власного виробництва (алича, курага, груша, малина, лімончелло); і вино. Винна карта представлена позиціями з України, Німеччини, Італії, Аргентини та Іспанії.
Середній чек - більш, ніж демократичний - 150-200 грн.
Must try
Томатно-овочевий суп - 55 грн.
Салат з буряком, апельсином і рікотою - 49 грн.
Піца з авторськими сирами - 135 грн.
Фарфале з фореллю і шпинатом - 105 грн.
Висновки
Українські продукти, відкритість, доступність і живий вогонь - це ідеальний опис для ресторану Fabbrica. Це не просто уривки фраз з меню (так, вони самі про це пишуть) - це те, чим може пишатися заклад. І не дивно - тут навіть в будній день складно знайти вільний стіл: рекомендуємо робити резерв заздалегідь. Тут є що спробувати і чому здивуватися. Заходьте і переконайтеся, що італійські страви з українських продуктів нічим не поступаються італійським. Bon Appetit!
Адреса: вул. Велика Васильківська, 32а
Час роботи: з 12:00 до 23:00
Автор: Ірина М'ячкова
Фото: власність закладу