З середини квітня в Києві в тестовому режимі працює, за словами засновників, перший в світі ресторан греко-семітської кухні «Маца і Полум'я». Чому варто замовити тут морепродукти, звідки везуть мацу і що таке Jewish Sun - читайте в свіжому огляді від RestOn!
Локація
Заклад знаходиться на вулиці Гончара, 67, неподалік від Національного цирку України. Раніше тут розташовувався ресторан «Ікра».
Концепція
«Маца і Полум'я» — вже другий заклад Сергія Стахова. Йому належить ресторан «Маца та устриці», а також найбільший імпортер риби і морепродуктів — компанія «Океан». Тож не дивно, що в його закладах завжди можна знайти, наприклад, свіжі устриці за дуже доступною ціною.
«Ми змішали грецьку і ізраїльську кухню, і як ресторан на сьогоднішній день зробили це першими в світі. Проте, це реальний історичний факт, коли в 168 році до н.е. Ізраїль завоювала греко-сирійська армія. Змішалися культура, релігія, звичаї і традиції, в тому числі і гастрономічні», — розповів нам засновник закладу Сергій Стахов.
Концепцію «Маца і Полум'я» готували цілий рік, досліджували багато історичних джерел. Так, за словами Стахова, в Макавеївських книгах можна знайти кілька вельми докладних рецептів.
Інтер'єр
У ресторані кілька залів і невелика літня тераса біля входу. Простір закладу сплановано так, що чим далі від галасливого входу з баром — тим спокійніше обстановка. У найвіддаленішому залі затишок створюють камін і розкішна стилізована люстра з гілок дерева.
Столики розташовані недалеко один від одного, частина з них розрахована на велику компанію, адже що в грецькій, що в ізраїльській традиції прийнято обідати саме так.
Також в «Маца і полум'я» є лаунж-зона та бар. Тут влаштовують вечірки і гуляють допізна.
Кухня
У «Маца і полум'я» вирішили, що треба годувати гостей всім і відразу, тому основа меню — три сети закусок (мезе) — м'ясний, морський і вегетаріанський. Вихід страви на одну людину — близько кілограма.
Холодні закуски (хумус, тхіна, кіпрський варіант грецького цацикі та ін.) однакові для всіх сетів, а ось салат, гаряче і гарнір відрізняються. У складі морського мезе вам, наприклад, принесуть хрусткі чорноморські анчоуси-фрі, мідії, макрель у фруктовій гірчиці, гігантські креветки і шашлички з кальмарів. До цього ви можете вибрати гарнір з рису, кус-кусу, пасти або картоплі.
До кожного сету в обов'язковому порядку приносять кілька видів хліба. Мацу замовляють в синагозі, піту і гречаний хліб печуть самі.
Окремо варто звернути увагу на хумус. Він тут вище всяких похвал, а для його приготування існує окрема людина, яка більше нічим не займається.
Must try:
- Морське мезе - 349 грн/чол
- М'ясне мезе - 274 грн/чол
- Вегетаріанське мезе - 224 грн/чол
- Маковий пиріг з саусепа - 65 грн
- Устриці з акваріума - 49-79 грн/шт
Бар
Барна карта в закладі обширна, чи не більша за основне меню. Працював над нею Дмитро Чехоєв, бренд-амбасадор Bushmills і Jose Cuervo. Крім великого вибору міцного алкоголю і вин, є хороша коктейльна карта. Вона тут відповідає концепції закладу: смак коктейлів підкреслюють незвичайними спеціями (наприклад, листя каррі або лавровий сироп).
Найпопулярніший коктейль — Jewish Sun. Також радимо спробувати Improvisation і місцеву Bloody Mary.
Must try:
- Jewish Sun - 170 грн
- Greek Freak - 170 грн
- Improvisation - 170 грн
- Грецький бренді Metaxa Honey Shot - 90 грн/50 г
Приходьте ввечері на сімейний обід, а вночі відривайтеся на вечірці!
Адреса: вул. Гончара, 67
Час роботи: з 12:00 до останнього гостя