Компанія Ulichnaya Eda недавно відсвяткувала 4 роки. За цей час під цим ім'ям пройшло більше 30 фестивалів, багато їхніх учасників фуд-корти завдяки цьому досвіду відкрили свої заклади, а організатори заробили в столиці статус гастро-експертів. Наприклад, засновник фестивалю - Роман Тугашов - став почесним членом журі ресторанної премії "Сіль". Тепер Ulichnaya Eda вирішила підкорити нову нішу - пивоваріння. На хвилі популярності крафтового пива команда проведе свій перший фестиваль пивної культури Kyiv Beer Festival.
7-8 жовтня на "Арт-заводі Платформа" зберуться пивоварні, домашні та контрактні пивовари, експерти цієї сфери з усіх куточків України. У передчутті ми вирішили познайомитися з деякими з них та дізнатися, чим вони будуть пригощати гостей фестивалю і що ж таке крафтове пиво.
Антон Перегудов, пивоварня Art Brewery White Rabbit:Ми називаємо крафт "особливе пиво для особливих людей". Але в той же час пивна революція швидко крокує світом і Україною. Причина проста: хто хоч раз спробував крафтове пиво, не хоче більше пити звичайне.
Термін "крафтове пиво" вперше прозвучав в статті американського журналіста Вінса Коттоне в далекому 1984 році для позначення маленьких броварень, які варять пиво за традиційними, "ремісничими" рецептами. Культура виробництва й споживання крафтового пива прийшла в Україну теж з США, де крафтові пивоварні захопили вже чверть обсягу пивного ринку.
Сергій Гойко, пивоварня Pivna Duma (Київ): Крафтове пиво - це величезна кількість божевільних експериментів і відкриттів. Кожен раз, коли ти вариш крафтове пиво, хочеш зробити бомбу, яка вибухне й знищить всі неправильні стереотипи про пиво. Це, мабуть, самий творчий продукт серед всіх.
У нашій країні крафтове пиво відвоювало поки близько 1% ринку, але цей тренд із кожним днем захоплює все більше пивоманів. У Києві вже десятки барів і пабів приваблюють відвідувачів на крафт, зварений в маленьких пивоварнях за класичними й авторським рецептурами.
Юрій Заставний, пивоварня "Правда": Крафтове пиво - це в першу чергу самоповага. Наше завдання, щоб навіть небагаті люди, у яких на пиво є тільки 20 гривень, не вливали в себе незрозумілу речовину з кіоску, масовий продукт, що віддалено нагадує пиво. Краще випити менше, але якісного й гідного пива з почуттям самоповаги. Взагалі завжди потрібно усвідомлювати, що ми споживаємо, цікавитися процесом виготовлення, виробником. Крафтове пиво вчить увідомленості.
На фестивалі можна буде особисто познайомитися та поспілкуватися з кожним пивоваром, який вибрав для себе таку нелегку місію як виховання смаку до пива в українців.
Назар Дребот, пивоварня Cooper Head: Різниця між масовим і крафтового пивом в тому, що у тебе є вибір. Можна знайти підходяще пиво під будь-який смак, будь-яку їжу, будь-який настрій і навіть погоду. Величезну насолоду можна отримати, поєднуючи крафтове пиво з різними стравами. Більшість українців досі вважає, що пиво треба пити з таранькою. Але все набагато більш глибше. Спробуйте Milk Stout з пломбіром і ви відчуєте зовсім інші враження, зовсім інші емоції.
Що стосується їжі, то фуд-корт на фестивалі буде не менш різноманітний, ніж на фестивалях Ulichnaya Eda. Тому кожен бажаючий зможе зануритися в Beer&Food Pairing - знайти та спробувати найбільш вдалі поєднання страв з певними сортами пива. Радимо на вході взяти спеціальний гід по фестивалю, що містить поради по цим сполученням, тоді гастрономічна подорож по фестивалю гарантовано буде смачною.
Тимур Шетілов, пивоварня Gremlin Brew (Харків): Крафтове пиво - це за визначенням експеримент. Тобто ми варимо експерименти. Уже створили близько 300 сортів. Але тільки дуже вдалі та затребувані експерименти ми повторюємо.
До речі на Kyiv Beer Festival проходитиме відкрите варіння одного з сортів. Потім воно буде визрівати місяць і гості, що брали участь в його приготуванні, зможуть спробувати своє творіння на наступному фестивалі Ulichnaya Eda 11-12 листопада.
Юрій Алексеевец, пивоварня Red Cat (Харків): Є сорти пива, які визрівають протягом трьох місяців, а є ті, на приготування яких досить трьох тижнів. Це ціла наука, мабуть, найцікавіша та смачна з усіх.
Перш ніж спробувати якийсь сорт пива, на стенді кожної пивоварні можна буде отримати консультацію пивоварів і експертів. З урахуванням ваших смаків і побажань, вони направлять вашу дегустацію в правильне русло.
Андрій Юраго, пивоварня First Dnipro Brewery (Дніпро): Щоб визначитися з улюбленим сортом крафтового пива, треба спробувати дуже багато. Більш того, з досвідом і віком ваші уподобання будуть змінюватися.
У повсякденному житті не так просто відшукати якісне крафтове пиво, а тим більше перепробувати всі. Тому й з'явився Kyiv Beer Festival, організатори якого досить строго підбирали пивоварів. На фестивалі дегустаційна порція буде 100 і 300 мл, тому у кожного гостя повинно вистачити сил спробувати багато сортів та відчути себе пивним сомельє. Відмітки 100 і 300 мл будуть на келиху, який на вході безкоштовно отримує кожен гість. Щоб дегустація була справжньою, на території будуть встановлені рінзери для мийки келихів після кожного сорту пива.
Павло Посохов, пивоварня Art Brewery White Rabbit: Я вважаю приготування крафтового пива творчим процесом, самовираженням та втіленням божевільних ідей пивовара, який намагається, з одного боку, зробити його несхожим на будь-який інший напій, і водночас не вийти за межі обраного стилю пива.
Пивовари також з натхненням розповіли, що привезуть на фестиваль несподівані сорта з додаванням чебрецю, тархуна, гречки, кукурудзи, сорти, витримані в дубових бочках з-під вина, бурбона та коньяку.
Василь Микулин, пивоварня "Лісопілка", Varvar Brewery (Київ): Крафтове пиво - це пиво, зварене з душею. Запрошуємо вас його спробувати на перший фестиваль крафтового пива на "Арт-заводі Платформа".
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва