Все тече, все змінюється. І ось одного разу ранком листопада на місці ресторану TEPLO ти виявляєш зовсім інший заклад. З найближчого білборда на тебе дивиться бірюзовий дракон, а вивіска KITAI натякає на те, що тебе чекає азіатське подорож. Ми піддалися спокусі протестувати новий заклад, і ось що з цього вийшло.
KITAI розташувався за адресою Чорновола 29а - в новобудові на перетині Чорновола і Златоустівської. З недавніх пір цей район починає перетворюватися в "китайський квартал": через кілька сот метрів від KITAI розташувалася Kitaika. Команду ресторану таке сусідство не лякає, а, навпаки радує: по-перше, концепти ресторанів все-таки істотно відрізняються; по-друге, чим більше людей будуть сприймати цей район як "місце гастрономічної сили", тим краще.
Повна посадка вечорами в перший же тиждень після відкриття - відмінний тому доказ.
Про азіатську концепцію ресторану нагадують китайські ліхтарики, червоне підсвічування і картини, в яких за китайською традицією живопис тісно сплітається з каліграфією. У всьому іншому це універсальне стильне місце - з м'якими диванами, затишними столиками і великою кількістю живих рослин.
Ресторан зонували так, що тут легко розміститься і компанія в 10-12 чоловік, і пара, яка прийшла на побачення, легко знайде столик подалі від шуму і суєти. Навіть при повній посадці тут не відчувається суєта. Для дітей як і раніше працює дитяча кімната з іграшками.
Концепцію KITAI можна описати такою формулою: "сучасний комфортний ресторан з європейською інтерпретацією азіатських рецептів".
Зараз азіатська кухня в тренді. На ринку чітко виділяються два різних сегмента: "автентичні китайські/корейські/в'єтнамські" бістро (з самообслуговуванням і мінімальним рівнем сервісу) і заклади преміального сегмента. Азіатських закладів з хорошим сервісом, стабільною якістю продукту і демократичним чеком не так багато. Саме цю нішу і повинен зайняти KITAI, в якому можна повноцінно повечеряти за 200-300 гривень, а ціни в меню стартують з позначки в 69 гривень за блюдо.
В основі - мікс китайської і тайської кухонь, але в меню представлені не тільки вони. Є і традиційний в'єтнамський супфо і корейська ферментована капуста кимчі.
Смаки кілька адаптовані (страви менш гострі і жирні), проте основні техніки і базові склади страв збережені. А це значить, що насичений бульйон для рамена готується мінімум 6-8 годин, китайські "чайні яйця" маринуються кілька днів, а соуси робляться "з нуля", а не замінюються аналогами з мас-маркету.
За чим сюди варто приходити в першу чергу? За коропом в кисло-солодкому соусі (при тому що він коштує всього 149 гривень, це блюдо сміливо можна замовляти на двох), за качкою по-пекінськи, азіатськими супами, свининою по-сичуанськи, гострою куркою гунбао.
Якщо хочеться "автентичних смаків", то варто звернути увагу на биті огірки з чилі, китайський салат зі свинячими вухами, китайський fish head food, шашлички сатай (популярний в Азії стріт-фуд) і бао, які тут подаються в двох варіантах: можна спробувати як традиційні парові рисові булочки баоцзи з різними начинками, так і бао-бургери.
Радує великий асортимент страв, приготовлених на WOK - це завжди швидко і смачно. Серед фаворитів - "шипляча" яловичина, гречана локшина з качкою і деревними грибами, баклажан в кисло-солодкому соусі.
Десертна карта - дуже лаконічна: чізкейк з зеленим чаєм, банан темпура з кленовим сиропом і моті - традиційні японські солодощі з рисового крохмалю з різним наповненням.
Капуста кимчі - 79 гривень
Китайський салат зі свинячими вухами - 79 гривень
Короп в кисло-солодкому соусі - 149 гривень
Гостра курка гунбао з рисом - 98 гривень
Бао-бургер з качкою по-пекінськи (2 штуки в порції) - 129 гривень
Суп зі змією - 89 гривень
Баклажан в кисло-солодкому соусі - 69 гривень
В цілому, після відвідування KITAI залишається враження, що ти "отримав більше, ніж очікував". Більше смаків, більше уваги, більше емоцій. За дуже приємною ціною. Столики вже зараз варто бронювати заздалегідь, що ми як раз рекомендуємо зробити.
Адреса: вул. Чорновола, 29а
Телефон: 098 177 9977
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва