Італійська кухня схожа на своїх творців - така ж витончена, вишукана, що пробуджує пристрасть і обожнювання. У неї, без малого, закоханий весь світ, і редакція RestOn не стала винятком!
В знак наших зворушливих гастрономічних почуттів до Італії ми приготували огляд, де зібрали страви і ресторани Києва, які гідно представляють італійську кухню і культуру українським гурманам!
5 цікавих фактів про італійську кухню
- Італійська кухня - найпопулярніша в світі. Цей факт підтверджують незалежні опитування CNN, згідно з якими 32% респондентів вважають італійську кухню найсмачнішою.
- Їжа та вино - обов'язкові складові італійської трапези. Як аператив італійці вибирають ігристе, а для основного - легке столове вино, іноді розбавлене мінеральною водою.
- Національна італійська кухня - дієтична, вона багата на трави, овочі і фрукти. Навіть борошняні італійські страви (піца, фокачча і т.д.) готуються з борошна грубого помелу, яке покращує травлення.
- Один італієць в середньому з'їдає близько 23 кг пасти на рік, в той час як будь-який інший європеєць - не більш 6-ти кг.
- Італійці вважають за краще солоне морозиво - його щедро посипають сіллю і поливають оливковою олією.
Де поласувати найсмачнішими стравами італійського food-всесвіту і що спробувати в першу чергу? Редакція RestOn вже знає відповіді і готова ділитися гастронаводками!
Спагеті з морепродуктами «Ді Маре» в ресторані ТургенеФ
Мало хто знає, але паста родом з давнього Китаю, де вона була представлена ще в V столітті до нашої ери. На територію Сицилії паста була завезена арабами тільки в VIII столітті нашої ери. Зате італійці тримають беззаперечну і незаперечну пальму першості в тому, що стосується приготування страви і його подачі до столу зі всілякими соусами і добавками!
Ще один цікавий факт: у світі існує понад 600 різновидів пасти, але близько 60% пасти, які купують італійці, складають спагетті.
Якщо ви хочете спробувати справжні італійські спагеті і не тільки, приходьте в ТургенеФ. Ресторан відомий столичним гурманам як місце, де приємно зустріти новий день за чашкою ароматної кави і ранковим сніданком, так і провести його з келихом холодного вина і гарячою стравою. Тут гостям пропонують спробувати спагетті з морепродуктами «Ді Маре» з твердих сортів пшениці, приготовлених способом Al dente в густому і насиченому вершково-томатному соусі, ароматизовані базиліком. Блюдо неймовірно смачне і дійсно варте того, щоб його спробувати.
Ціна за блюдо: 357 грн.
Де: вулиця Велика Житомирська, 40.
Коли: цілодобово.
Карпаччо в Carpaccio Café і в Carpaccio
Справжнім любителям італійської кухні необов'язково їхати до Венеції, щоб спробувати краще карпаччо. У Києві є чудовий однойменний ресторан, де точно знають, як правильно готувати цю страву.
Натхненні Італією - саме так можна охарактеризувати Carpaccio Café і Carpaccio, де народжуються справжні кулінарні шедеври під наглядом шеф-кухаря Романа Чирко. Він - знавець італійської кухні, який не боїться експериментувати з традиційними рецептами, локальними продуктами і новими гастрономічними уподобаннями. Пропонуємо спробувати три варіації італійського карпаччо в його виконанні.
Карпаччо з лососем і руколою. В основі цього карпаччо ніжне, тонко нарізане філе лосося, а особливу красу йому надають горіхово-гірчичні нотки хрусткої руколи.
Карпаччо з тунцем і соусом Татакі. Дуже ніжне і смачне блюдо! Класичний соус відмінно відтіняє смак тонко нарізаного філе атлантичного червоного тунця. Симбіоз смаків і ароматів в страві дозволяє відчути всю палітру смакових поєднань.
Карпаччо з телятиною і соусом Ворчестер має прекрасний вигляд і яскраво виражений смак, а пікантний соус ідеально підкреслить і завершить цей шедевр.
Кожен з варіантів по-своєму гарний, а що вибрати - справа тільки вашого смаку!
Ціна за блюдо: карпаччо лосось з руколою - 144 грн; карпаччо з тунцем і соусом Татакі - 144 грн; карпаччо, з телятиною і соусом Ворчестер за 128 грн.
Де: Дніпровська набережна, 25; вулиця Софіївська, 14.
Коли: пн.-вс. з 12:00 до 23:45.
Фокачча в мережі ресторанів-пекарень Spezzo
Італійський дріжджовий хліб фокачча відомий світові ще з античності. В ті часи його випікали на відкритих вогнищах прямо в центрі будинку, які називалися «focus» (звідси і назва страви). Рецепт страви був дуже простим і «бюджетним»: взяти борошно, додати в неї воду, сіль і оливкове масло. Згодом він ускладнився - в залежності від регіону, в блюдо стали додавати помідори, червона цибуля, сир і навіть картоплю.
Помилково вважають, що фокачча - це те ж саме, що і піца. Таке твердження в корені невірно, тому що найважливіше в піці - це начинка, а у випадку з фокаччею акценти смаку завжди спрямовані на тісто.
Щоб спробувати італійську фокаччу в Києві, загляньте в мережу ресторанів-пекарень Spezzo. Навесні заробив ресторан на Русанівці, а в червні свої двері в кулінарний світ Італії відкрив Spezzo на Святошино.
На території Spezzo діє власна пекарня і сироварня, так що тут завжди можна спробувати дивовижно смачну і свіжу випічку, а також італійський сир власного виробництва. Фокачча тут представлена в декількох варіантах - із запеченою моцарелою і розмарином, з трюфельною пастою, з оливками і міксом салату і не тільки.
Якщо є бажання поласувати італійськими ласощами українського виробництва у себе вдома, ви можете замовити «на винос» будь-яку випічку, сир, домашній йогурт і піцу. До речі, спеціальна ціна для хліба «на винос» - 6 грн/100 г.
Крім традиційної італійської фокаччи в меню ресторану можна знайти оригінальні рецепти хліба, такі як фугас, з журавлиною і горіхом пекан, з фініками і фісташками, а також буряковий.
Ціна за блюдо: фокачча із запеченою моцарелою і розмарином - 92 грн / 350 грам; фокачча з трюфельною пастою - 96 грн / 250 грам; фокачча з оливками і міксом салату - 96 грн/300 грам.
Де: вулиця Святошинська, 3; Русанівська набережна, 8.
Коли: пн.-вс. з 11:00 до 23:45 (Spezzo на Святошино), пн.-вс. з 11:00 до 23:00 (Spezzo на Русанівці).
Авторські сири в мережі ресторанів Руккола
Якщо асоціювати Італію з якимось із продуктів, то це однозначно буде сир у всіх своїх проявах. М'яка моцарелла з вершковим смаком, делікатна буррата, ніжна страчателла з м'якою текстурою - ці сири вже давно стали класикою італійського сироваріння, візитною карткою країни, яку, на щастя, можна спробувати і в Україні.
Мало хто із київських ресторанів варить італійські сири за автентичними рецептами, ще менше роблять це якісно. Тому якщо ви хочете спробувати смачний сир, як в Італії, не покидаючи меж української столиці, приходьте в один із ресторанів мережі Руккола. Тут буквально на днях почала працювати власна сироварня, де готують сири за автентичними італійськими рецептами.
Навчав майстрів Мауріціо Россіні - відомий італійський сировар, який використовує в своїй роботі тільки натуральну сировину і не додає консервантів. На тих же принципах створюються сирні шедеври в мережі ресторанів «Рукола»: сьогодні в будь-якому з них можна замовити авторські сири - моцарелу, страчателлу і Буррата.
Ціна за блюдо: моцарелла - 63 грн; страчателла - 63 грн; буррата - 89 грн.
Де: вулиця Велика Васильківська, 57/3; вулиця Антоновича, 176; вулиця Сагайдачного, 22/1; вулиця Богдана Хмельницького, 16-22; вулиця Хрещатик, 24.
Коли: пн.-чт. з 10:00 до 24:00; пунктів. - 10: 00-01: 00; зб. - 11: 00-01: 00; нд. - 11: 00-24: 00.
Сирний суп в Celentano Ristorante на Олімпійській
Що їдять італійці на перше? Звичайно ж, сирний суп! Це свого роду «італійський борщ», який вміє готувати кожна господиня, додаючи в нього крім традиційних інгредієнтів ще й свої власні, створюючи нові смакові палітри і несподівані кулінарні поєднання.
Сирний суп прийшов до нас з давніх часів, коли головним завданням було переробити молоко таким чином, щоб продукт зберігався якомога довше. Таким чином, у слов'ян з'явилася бринза, а у італійців і греків - сирний суп, який, до слова, в стародавні часи вважався справжнім делікатесом. Завдяки своїм живильним властивостям, блюдо широко використовувалося під час Олімпійських Ігор, так як саме ним годували спортсменів для досягнення висот і перемог.
Хочете скуштувати сирний суп, приготовлений в кращих традиціях Італії? Тоді ласкаво просимо в Celentano Ristorante на Олімпійській - ідеальне місце для тих, хто звик відпочивати на вищому рівні і знає толк в кулінарних вишукуваннях італійської та європейської кухонь. Тут вам запропонують ніжний крем-суп на основі сиру з італійським прошутто і карамелізованою грушею. Це настільки смачно, що вам однозначно буде мало однієї порції!
Ціна за блюдо: 89 грн/230 мл.
Де: вулиця Велика Васильківська, 63а.
Коли: пн.-вс. з 08:30 до 23:00.
Піца з дров'яної печі в ресторані авторської кухні Щастя
Піца для Італії - це, мабуть, кулінарний бренд №1. Цю страву обожнюють прості люди, письменники, актори і навіть королі! Саме завдяки останньому - королю Фердинанду I - піца свого часу перейшла з розряду їжі для нужденних в число «благородних» страв. Згодом його «справу» продовжив король Фердинанд II: він наказав придворному шеф-кухарю «облагородити» рецепт приготування піци - тісто стали замішувати спеціальним бронзовим товкачем, а їсти блюдо - за допомогою чотирьохзубих вилок.
Хочете спробувати піцу, яка гідна королів? Тоді приходьте в ресторан авторської кухні Щастя! Творець і шеф-кухар ресторану Юрій Щебедина переконаний, що ресторан - це місце, куди люди приходять, в першу чергу, поїсти, так що він повинен бути демократичним і дарувати гарний настрій. В основі меню - класичні рецепти, авторську кухню доповнює оригінальна коктейльна карта.
Піца в «Щастя» подається в 12 варіантах на будь-який смак, колір і гаманець. Всі піци готуються в дров'яній печі й тільки з найсвіжіших і якісних продуктів, так що який би з варіантів ви не вибрали, все одно залишитеся задоволені!
Ціна за блюдо: піца Маргарита - 60 грн; Чотири сиру - 130 грн; Прошутто котто - 110 грн; Прошутто крудо - 130 грн; Прошутто Фунгі - 110 грн; Прімавера (овочева) - 140 грн; піца з сьомгою - 140 грн; піца з тунцем - 130 грн; Салямі - 120 грн; «Сільце» - 140 грн; Мисливська - 130 грн; Халапеньо (гостра) - 120 грн.
Де: вулиця Ярославська, 5/2а.
Коли: пн-пт. з 10:00 до 23.00, сб.-нд. з 11:00 до 23:00.
Джелато в ресторані Panna Pasticceria
Джелато - унікальний італійський десерт, який готується виключно зі свіжого коров'ячого молока і цукру. Італійців з джелато познайомив Марко Поло - саме він привіз рецепт такого «морозного ласоща» в Італії з Китаю.
Дуже часто цей десерт називають італійським морозивом, але таке твердження не зовсім вірне. Gelato - не таке холодне, але при цьому солодше, ніж звичайне морозиво, в ньому міститься більше смаку і менше «повітря». До того ж його не можна поставити на виробництво - це ручна робота, де смак страви безпосередньо залежить від майстерності того, хто його готує.
Примітно, що джелато може зберігатися в холодильнику протягом кількох місяців, але при цьому втрачає більшість своїх смакових якостей буквально через кілька днів.
Щоб спробувати справжнє італійське джелато, не потрібно летіти в Італію - досить заглянути в Panna Pasticceria. Це унікальний симбіоз кондитерської-пастічерії, таверни-остерії і джелатареї, місце з яскраво вираженою італійської концепцією, де автентичні страви київським гурманам готують темпераментні сицилійці. В меню ресторану представлені ванільне, вершкове, шоколадне, фруктове, вишневе, полуничне джелато і інші десерти, до складу яких воно входить.
Ціна за блюдо: шоколад і вершки - 195 грн/500 грам; «Фруктовий поцілунок» - 165 грн/500 грам; крокант - 75 грн/200 грам; Смурфик - 65 грн/200 грам; Фрутті - 75 грн/200 грам; алкогольне джелато - 185 грн/150 грам.
Де: вулиця Велика Житомирська, 6/11
Коли: пн.-вс. з 08:00 до 23:00.
Різотто в Crazy Family
Різотто - мабуть, одне з найбільш популярних страв в Італії, назва якого в перекладі означає «маленький рис». Історій його походження кілька, одна з них говорить про те, що різотто - результат неуважності одного кухаря, який не догледів за своїм супом. Рідина повністю википіла, але кухареві не було коли переробляти блюдо, тому він подав на тарілці до столу те, що у нього вийшло. Блюдо так сподобалося гостям, що стало «коронним» не тільки в Італії, але і далеко за її межами.
Примітно, що сьогодні нараховують більше 1000 рецептів приготування різотто, але в кожному з них обов'язково є яйця, трохи цукру, шафран і «спеціальний» рис (відмінно підходять сорти арборіо, карнаролі, марателі і падано).
Рекомендуємо спробувати справжній італійський різотто в ресторані Crazy Family - це місце, де можна скуштувати традиційні смаки сучасної Італії і закохатися в кухню цієї країни раз і назавжди! Тут улюблене італійське блюдо представлено в двох варіантах - різотто 4 сира з чорною смородиною і різотто з грибами. Який варіант вибрати - вирішувати тільки вам!
Ціна за блюдо: різотто 4 сиру з чорною смородиною - 105 грн; різотто з грибами - 105 грн.
Де: вулиця Василя Стуса, 35/37.
Коли: пн-нд.: з 11:00 до 23:45.
Лазанья Феррарезі в ресторані Pastateca
«Шарувате диво» італійської кухні - лазанья - вважається королевою будь-якого застілля. На право назвати це блюдо «своїм» колись претендували Англія, Скандинавія, Греція і Польща, так як в кожній з національних кухонь цих країн в тому чи іншому вигляді готують лазанью. У відповідь на такі заяви італійці висловилися безкомпромісно і зрозуміло, повідомивши, що так, як готують лазанью в Італії, її не готують ніде, а, значить, блюдо можна і потрібно віднести тільки до італійської кухні.
Традиційна італійська лазанья складається з шести шарів тіста, на кожному з яких знаходиться начинка. Зверху блюдо прийнято посипати тертим сиром і додавати кілька шматочків масла. Подається лазанья з соусом «Бешамель», який вважається ідеальним для цієї страви.
Італійці переконані, що справжню лазанью можна спробувати тільки в невеликих сімейних італійських ресторанчиках. Але так вважають лише ті, хто не пробував це блюдо в ресторані Pastateca - місці, де кухня наповнена італійським темпераментом!
Дуччо Орландіні (концепт-шеф Pastateca) поєднав в меню найкращі продукти, свіжу пасту власного приготування, унікальні рецепти та гостинність. Завдяки такому підходу закладу вдається зберігати особливий підхід до всього, що включено в гастрономічну карту. Тут пропонують не просто лазанью, а лазанью Феррарезі на шпинатному тісті з соусом болоньєз і вареним яйцем - дуже смачна страва, якою зможуть насолодитися навіть самі примхливі італійські та українські гурмани!
Ціна за блюдо: 110 грн.
Де: вулиця Льва Толстого, 11/61.
Коли: пн-нд .: з 08:00 до 23:00.
Авторська пінца в ресторані Semifreddo
Обмовимося відразу, що пінца - це не піца з друкарською помилкою, а окрема страва, авторство якого належить гуру італійської кухні Валентино Бонтемпі. Щоб приготувати пінцу, необхідно використовувати три види злакових - пшеницю, сою і рис, а також «мати під рукою» унікальні італійські дріжджі або закваску, завдяки яким пінца виходить пишною і легкою.
Тісто для пінци «визріває» 72 години, після цього його ставлять в духовку і запікають без начинки. Коли тісто ще гаряче і тільки з пилу-жару, корж посипають начинкою і подають до столу.
Неймовірно ніжну, м'яку і повітряну пінцу готують в Semifreddo Ristorante - ресторані сучасної італійської кухні мережі La Famiglia. В меню ресторану - тільки класика італійської кухні в найкращому виконанні і авторські мікси, які незмінно користуються популярністю у гостей закладу.
Тільки тут ви зможете спробувати першу в Україні справжню пінцу, представлену в чотирьох варіантах: пінца з пряним лососем і руколою, з томатами, песто і базиліком, зі шпинатом, маринованим перцем, рікоттой, з грушею і сиром горгонзола дольче. Готується пінца в дров'яній печі за оригінальними рецептами і абсолютно не поступається тій, яку подають в італійських ресторанах на березі Тірренського моря в Неаполі.
Ціна за блюдо: пінца з пряним лососем і руколою - 138 грн; з томатами, песто і базиліком - 98 грн; зі шпинатом, маринованим перцем, рікоттой - 107 грн; з грушею і сиром горгонзола дольче - 76 грн.
Де: вулиця Кирпи, 5Б.
Коли: пн-нд.: з 08:00 до 24:00.
Висновки
Італійська кухня вже давно завоювала всі гастрономічні континенти і кулінарні горизонти. Не любити її - неможливо, це те ж саме, що не любити воду, повітря і сонце! Спагеті, карпаччо, фокачча, сирний суп, пінца, джелато, авторські сири, піца, різотто, лазанья... Безсумнівно, гастрономічна Італія ближче, ніж здається - і ТОП-10 кращих ресторанів Києва, якими ми поділилися з вами, яскраве тому підтвердження!