Для тих, хто ще не встиг з'їздити у відпустку, а також для тих, хто вже планує наступну, RestOn вирішив підготувати добірку кращих європейських food-destinations для літньої (і не тільки) подорожі.
Турин-Модена, Італія
Складно назвати гастрономічну столицю Італії, занадто багато місць могли б підійти під це визначення. Два однозначних лідера в цій боротьбі - Турин і Модена.
Турин - тому що у вересні тут пройде Terra Madre Salone del Gusto, один із найвідоміших світових гастрономічних фестивалів. Крім того, що захід збирає безліч виробників і захоплених гастрономією людей з різних куточків світу, цікава тема Salone del Gusto, яку в цьому році вибрали в якості заголовної, - в 2016 році фестиваль пройде під егідою любові до Землі і збереження її екологічного добробуту.
З традиційно туринського спробуйте: vitello tonnato - тонко нарізану варену телятину, политу ніжним соусом із тунця; аgnolotti - квадратні пельмені, що подаються з різними начинками (м'ясом, шпинатом, рікоттою і ін.) і соусами; risotto al Вarolo - страва з рису (різотто), приготовлене в п'ємонтському вині "Бароло"; вина з виноградників Langhe, Roero і Monferrato (належать до UNESCO World Heritage wine regions) і відпочиньте на одному з озер в окрузі П'ємонту.
А потім беріть авто і, з зупинкою в Мілані, вирушайте в Модену. Модена - батьківщина відомих далеко за межами Італії Парміджано-Реджано і Моденської шинки, тому місцева кухня грунтується на сирі й свинині: zamponi - нашпиговані свинячим фаршем свинячі ніжки; tortellino - свіжа паста з начинкою з птиці, свинячого м'яса, пармезану, Мортаделло, прошутто; crescentino - пончик з начинкою з сиру, салямі або песто.
Інший традиційний продукт Модени - знамените червоне ігристе Lambrusco.
І навіть це не головне в Модені, головне - Osteria Francescana, The World's Best Restaurant 2016. Не знаємо, за скільки часу наперед потрібно бронювати столик, але воно напевно того варто: зухвале експериментальне прочитання традиційної італійської кухні від шефа закладу Massimo Bottura здивувало і порадувало не одного гурмана.
Сан-Себастьян, Іспанія
Північне узбережжя Іспанії - це вже рай, а в сукупності з маленькими локальними барами, які пропонують mejillones picantes (пікантні рапани) і тапас з молекулярними кростіні з тріскою і чилі - найкраща в житті відпустка.
Також в Сан-Себастьяні знаходяться відразу два ресторани, які потрапили в список The World's 50 Best Restaurants - на 7-е і 21-е місце: Mugaritz і Arzak.
Mugaritz обожнюють за неймовірні сади і "techno-emotional" іспанську кухню, а Arzak - за стару сімейну історію, винний льох з 100 тис. пляшок і оригінальний підхід: наприклад, одне з фірмових страв ресторану - сібас, поданий на планшеті, на екрані якого включена анімація моря.
Бордо, Франція
Ви можете не розбиратися у вині, навіть можете не пити його, але якщо вас попросять назвати один винний регіон, це напевно буде Бордо.
Бордо дійсно відвойовує звання винного центру всіма можливими способами: наприклад, нещодавно тут відкрився La Cité du Vin - комплекс вивчення вина. Виставки, курси, майстер-класи та ворк-шопи, ресторани і бутіки, а також унікальний архітектурний вигляд - це і є La Cité du Vin.
Основні "ресторанні" вулиці міста - Place du Parlement, rue du Pas St-Georges і Place del a Victoire з розсипом недорогих містечок. Замовляти - все, що душа побажає, але традиційне французьке кассуле і морепродукти тут в особливому фаворі.
Найтитулованіший ресторан Бордо - це, мабуть, La Tupina: в кінці кінців в Michelin Guide просто так не потрапляють. Але думки простих відвідувачів на рахунок цього місця в останні роки розділилися: хтось все життя пам'ятатиме вигодувану кукурудзою птицю з Ланди, а кому-то цей же птах дістався жорстким і пересмаженим. Так що, якщо все-таки зважитеся сходити в La Tupina, bonne chance!
Салоніки, Греція
На даний момент Греція для українців є одним із найпопулярніших туристичних напрямків, причин тому дві - море і порівняльна доступність в фінансовому плані.
Але не всі знають, що приємним бонусом до природних красот Греції йде ще й кухня - яскрава, насичена й свіжа.
Будете в Салоніках, відвідайте Sempriko. Команда молодих шефів, локальні продукти, низькі ціни і сучасна грецька їжа - що може бути краще? Спробувати рекомендують - а рекомендують журналісти BBC-го Good food magazine, між іншим - spalobrizola (стейк з черевної частини корови, замаринований у виноградному суслі), сардини, загорнуті у виноградне листя, і копчений або смажений сир Кефалотірі.
Çeşme, Туреччина
Ну Бодрум, ну Мармарис - чого ми там ще не бачили? Але Çeşme (Чешме) - півострів на Егейському морі на значній відстані від багатолюдних туристичних місць.
Старі мощені вулички, віконниці - дуже нагадує Грецію, поруч з якою межує цей півострів.
International New York Times поставив Çeşme, а разом з ним і ресторан Alancha Alacati, на 14-ту сходинку в своєму рейтингу 52 Places to Goin 2016.
Чому Alancha? Відмінний панорамний вид, адже ресторан розташувався на пагорбі, шеф-кухар Kemal Demirasal - колишній Wind surfing Free style Champion, що перетворився з волі долі в прекрасного self trained шефа, і сама кухня закладу, натхненна відомим скандинавським Noma. Описати страви не вийде, просто зайдіть в Твіттер шефа Кемаля - самі все зрозумієте!
За місцевим колоритом загляньте в Asma Yapragi - маленький сімейний ресторанчик з кращих в окрузі meze. Мезі - набір закусок, які складаються з білого сиру, дині, гострого перцю з волоськими горіхами, йогурту, холодного баклажанового салату, артишоків, долми і м'ясних кульок, може подаватися з вином.
А вино в цьому регіоні дуже навіть, наприклад, той же International New York Times рекомендує з'їздити з екскурсією на виноградники Urlice і Usca.
Ось і все, наш короткий путівник підійшов до кінця. Приємних подорожей і яскравих спогадів!
При підготовці статті використані матеріали:
BBC Good food magazine July’2016
http://www.biancoloto.com/modena/modena.html
Автор: Христина Ольшанська
Фото: з мережі Інтернет
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва