У тісному колі гастроінсайдерів, кулінарних адептів і гурманів української столиці ось уже кілька місяців ходять чутки про те, що Saperavi - це найкращий грузинський ресторан в Києві.
Редакція RestOn чуткам не довіряє, тому ми вирішили особисто перевірити цю інформацію. Всі подробиці нашого гастрономічного розслідування - традиційно, в новому огляді!
Концепція
Сапераві - найдавніший сорт винограду, який використовується для приготування грузинського вина. Про його неповторний і чудовий смак складаються легенди, роблячи виноград сапераві найбажанішим і затребуваним в Грузії...
Подібно до однойменного сорту винограду, розкішний київський ресторан «Saperavi» чарує гостей смаком грузинських страв, нагадуючи всім гурманам української столиці про Грузію, її гостинність і старовинні традиції.
Локація
Знаходиться грузинський ресторан «Saperavi» в мальовничому зеленому оазисі в самому серці Києва - Маріїнському парку - за адресою вулиця Грушевського, 1В.
Орієнтир: Музей води.
Інтер'єр
Інтер'єр ресторану «Saperavi» сприяє повному зануренню гостя в чарівну атмосферу дивовижної Грузії. Великі колони, кам'яна кладка, величезні глечики, приглушене світло, велика кількість глини і дерева надають закладу разючу подібність із старовинними замками, мають свою історію і шарм.
Виноградна лоза - символ Грузії, основа основ національної кухні цієї країни. Тож не дивно, що в інтер'єрі ресторану вона займає особливе місце, як і безліч інших характерних для Грузії інтер'єрних рішень: глиняні глечики, барельєфи, грузинський алфавіт, величезна монета із зображенням першого царя Грузії Фарнаваза, дерев'яні бочки, квеврі для зберігання вина і ін.
Ми не могли не помітити, як багато в інтер'єрі ресторану елементів ручної роботи. Особливо нас здивувала картина розміром із стіну, намальована олівцем, і оригінальна імітація древніх розкопок прямо на підлозі закладу.
Загальна посадка ресторану становить 140 місць. Крім основного залу також є дві VIP-кімнати на 10 і 8 гостей, а буквально днями відкриється літня тераса на 35 гостей.
Грузинська гостинність в ресторані «Saperavi» поширюється не тільки на дорослих, але також і на маленьких гурманів. Для дітей тут є спеціально обладнана кімната, а на вихідних працює аніматор.
Завдяки дивовижному інтер'єру і смачній кухні ресторан «Saperavi» є ідеальним місцем для святкування будь-якого торжества. Весілля, День народження, ювілей... Будь-яке сімейне свято набуває тут особливого забарвлення і завжди проходить на «ура»!
Особливість:
На вихідних гостей ресторану «Saperavi» радує жива музика, а в середу грузинські гурмани мають можливість насолодитися граціозними танцями і «запалити» танцпол разом з шоу-балетом. І це - далеко не межа, тому що шоу-програма ресторану постійно доповнюється.
Меню і винна карта
Кухня «Saperavi» - неймовірно різноманітна, вона дійсно здатна задовольнити смаки навіть найвибагливіших поціновувачів грузинських ласощів.
На питання, що ж люблять гості ресторану найбільше, є тільки одна відповідь - все! Готують тут виключно грузини, а кожна зі страв настільки смачна, що виділити «фаворита» просто нереально.
До речі, яку б з позицій в меню ви не замовили, вона гарантовано буде приготовлена і подана вам протягом 15-30 хвилин. І навіть більше того - замовивши, наприклад, в «Saperavi» бургер, якого немає в меню, ви все одно його отримаєте, але приготовлений він буде за грузинською манерою. Прекрасна можливість для гастрономічних експериментів, хіба ні?
У приготуванні страв використовуються як українські, так і грузинські продукти, але рецепти страв - виключно грузинські без будь-яких варіацій. Тут їх подають також, як в Грузії, але ще краще і смачніше! Щоб зрозуміти смак Грузії, рекомендуємо спробувати традиційний легкий овочевий салат по-грузинськи за 110 грн і смажені баклажани з горіховою пастою за 135 грн. Дивовижне поєднання горіхів і овочів, характерне для грузинської кухні, однозначно не залишить вас байдужими!
На гаряче обов'язково замовте долму з соусом мацоні за 140 грн., хінкалі з бараниною за 110 грн., купати з гранатом і барбарисом за 190 грн. і, звичайно ж, соковитий і дуже смачний люля-кебаб з телятини і свинини за 175 грн. Віддаєте перевагу рибу? Тоді зверніть увагу на шашлик з осетрини за 700 грн. і запечену річкову форель зі шпинатом і сьомгою за 350 грн.
Гордість грузинської кухні - хачапурі - в ресторані «Saperavi» представлена в 5-ти варіантах. Тут це блюдо готують на дровах, що надає йому особливого смаку й аромату. Рекомендуємо спробувати традиційний імеретинський хачапурі за 120 грн. і хачапурі на вертелі за 110 грн.
До речі, буквально днями в ресторані «Saperavi» стартує літнє меню, в якому буде ще більше зелені, «літніх інгредієнтів» і, звичайно ж, традиційно грузинських страв.
Що найкраще підкреслить і, подібно квітковому бутону, розкриє смак кожного блюда? Звичайно ж, грузинське вино! У ресторані «Saperavi» до асортименту цього напою підійшли дуже серйозно. Винна карта вийшла неймовірно щедрою і по-грузинськи вишуканою. У ній зібрані найцікавіші напої власного приготування, розібратися в яких вам допоможе справжній гуру в області вина - сомельє Giorgi Meshveliani.
Особливість:
Відкрита кухня - це не тільки елемент чистоти і довіри, але також чудова можливість побачити грузинську кухню зсередини.
Must try:
- Суп чихиртма за 95 грн;
- Кубдарі (м'ясний пиріг) за 155 грн;
- Лобіо по-імеретинськи за 100 грн;
- Чахохбілі за 120 грн.;
- Шашлик від 140 грн./200 грам;
- Мацоні за 70 грн;
- Морквяний пиріг за 85 грн.
Київ - це суєта, рух і швидкість. Сховайтеся від галасливого українського міста в альтернативі грузинського всесвіту - ресторані «Saperavi». Тут час уповільнює свій хід, а весь світ розчиняється в грузинських музичних мотивах, ароматних стравах і затишних кріслах. Приходьте за цим умиротворенням в «Saperavi» - і насолоджуйтеся гастрономічними шедеврами гостинної Грузії!
Адреса: вулиця Грушевського, 1В
Резерв столу: (044) 384 49 34; (050) 900 34 93