Сьогодні мало яка вечірка може пройти без коктейлю, ну а чим ваша вечірка гірша? Сьогодні у нашому рейтингу десятка найпопулярніших коктейлів і, звичайно, рецепти їхнього приготування.
10 місце. Мохіто
Рецепт Мохіто з'явився в Гавані, столиці Куби, в маленькому кафе-ресторані "Бодегіта дель Медіо", заснованому сімейством Мартінез у 1942 році і досі приймає відвідувачів у тому самому барі в колоніальному стилі в самому серці міста; його відвідували відомі особи, серед них Ернест Хемінгуей, Адріаніс Родрігес, фотографії яких зберігаються у ресторані.
Про походження назви "мохіто" є кілька легенд. Одна свідчить, що слово мохіто — це змінене мохадіто (ісп. Mojadito, зменш. від mojado), що означає трохи вологий.
Склад:
- Білий ром - 50 мл
- Цукровий сироп - 20 мл
- Содова (мінеральна вода з лимоном або sprite) - 50 мл
- М'ята - 15 грам
- Лайм - 3 часточки
Приготування:
1. Покладіть у хайбол лайм та м'яту.
2. Розімніть мадлером і доверху засипте подрібненим льодом.
3. Налийте ром, цукровий сироп та содову воду.
4. Перемішайте барною ложкою.
5. Досипте подрібненого льоду.
6. Прикрасьте гілкою м'яти.
9 місце. Піна Колада
Назва коктейлю перекладається як "фільтрований ананас". Спочатку під назвою малось на увазі свіжий ананасовий сік, який подавали процідженим (colado). Непроціджений звався sin colar. Потім до складу було включено ром. У середині ХХ століття в одному з пуерториканських барів народився рецепт коктейлю «піна колада», який набув великої популярності і став гордістю Пуерто-Ріко. «Піна колада» вважається офіційним напоєм Пуерто-Ріко.
Склад:
- Білыи ром — 50 мл
- Кокосовий сироп — 30 мл
- Ананасовий сік — 100 мл
Приготування:
1. Налийте в шейкер ром, кокосовий сироп та ананасовий сік.
2. Наповніть шейкер кубиками льоду та збийте.
3. Процідіть через стрейнер у келих харикейн із льодом.
4. Прикрасьте ананасом та коктейльною вишнею.
8 місце. Космополітен
Спочатку коктейль був спеціально створений для горілки Absolut Citron, яка мала смак лимона. За іншою версією, "Космополітен" створила Черіл Кук, жінка-бармен із містечка South Beach, Флорида. Іншою фігурою, яка брала участь у створенні напою, був Тобі Ціцціні з Манхеттена. Він приготував коктейль, взявши за основу рецепт Кук, при цьому вніс свої невеликі зміни. Саме його рецепт став еталоном приготування "Космополітену". Протягом тривалого часу цей коктейль був популярним серед відвідувачів гей-клубів. Лише 1998 року з виходом серіалу "Секс у великому місті", де "Космополітен2 став улюбленим напоєм героїнь, він набув широкої популярності.
Склад:
- Апельсиновий лікер — 10 мл
- Журавлиновий сік — 30 мл
- Сік лимона — 10 мл
- Горілка — 30 мл
- Ефірне масло цедри апельсина — 1 слайс
Приготування:
1. Налийте в шейкер горілку, апельсиновий лікер, лимонний сік та журавлинний морс.
2. Наповніть шейкер кубиками льоду та збийте.
3. Процідіть через стрейнер у охолоджений коктейльний келих.
4. Витисніть ефірну олію цедри апельсина на поверхню напою і зануріть у келих.
7 місце. Текіла Санрайз
Коктейль "Текіла Санрайз" був винайдений в 30-40-і роки в готелі Arizona Biltmore Hotel. Спочатку рецепт включав чорномородиновий лікер та сік лайма. Свою назву (англ. sunrise - "схід") коктейль отримав за зовнішній вигляд. Щільні компоненти (чорно-мородиновий лікер або гранатовий сироп), осідаючи на дно склянки крізь суміш соку і текіли, створюють градацію квітів, що нагадує світанок.
Існує версія, що коктейль став відомим завдяки гурту "Ролінг стоунз", музиканти якому віддавали перевагу "Текіла санрайзу" всім іншим напоям під час свого американського турне в 1972 році.
Склад:
- Текіла — 50 мл
- Апельсиновий сік — 150 мл
- Сироп Гренадин (гранатовий сироп) — 10 мл
Приготування:
1. Наповніть хайбол догори кубиками льоду
2. Налийте текілу та апельсиновий сік
3. Додайте зверху сироп гренадин
4. Прикрасьте часточкою апельсина
6 місце. Дайкірі
Розповідь про походження, пов'язана з патріотичними кубинськими мотивами, про кубинського інженера Дженнінгса Кокса, який прямував на марганцеві розробки в район Дайкірі. Він мав у розпорядженні лише ром, щоб угамувати спрагу робітників. Інженер попросив у селянина, з маєтком якого межували розробки, кошик лаймів та цукрового піску, видобувши потім лід із фурнітури, який зазвичай використовували шахтарі, приготував простий склад коктейлю "Дайрікі". Результат був такий успішний, що робітники поширили цей рецепт по всьому острову.
Ну, а всесвітню славу коктейлю приніс Ернест Хемінгуей. Він писав про свої улюблені коктейлі так: "My daiquiri en Floridita, my mojito en Bodeguita" (Мій дайкірі - у "Флоридіті", мій мохіто - у "Бодегіті").
Склад:
- Білий ром— 40 мл
- Сік лимона— 20 мл
- Цукровий сироп — 20 мл
Приготування:
1. Налийте в шейкер ром, лимонний сік та цукровий сироп.
2. Наповніть шейкер кубиками льоду та збийте.
3. Процідіть через стрейнер у охолоджений коктейльний келих.
4. Прикрасьте кухлем лимона.
5 місце. Маргарита
Коктейль латиноамериканського походження, поява датується приблизно проміжком у 1936-1948 роках, існує багато версій про його появу, практично у всіх фігурує жінка з ім'ям Маргарита. І хоча офіційних версій походження життя на Землі всього три, претендентів на звання "творець Маргарити" не порахувати!
Склад:
- Текіла — 40 мл
- Апельсиновий лікер— 20 мл
- Сік лимона— 20 мл
Приготування:
1. Налийте в шейкер текілу, лимонний сік та апельсиновий лікер.
2. Наповніть шейкер кубиками льоду та збийте.
3. Процідіть через стрейнер у келих маргариту з солоною облямівкою.
4. Прикрасьте кухлем лайма.
4 місце. Мартіні Драй
Dry Martini вперше було представлено публіці на рубежі XX століття. За однією з версій, це сталося в барі нью-йоркського готелю Knickerbocker: бармен Мартіні ді Армаді Таггіа поєднав у рівних пропорціях джин і Noilly Prat і додав краплю апельсинового біттера. За іншою теорією «батько» Dry Martini був родом із Сан-Франциско і звали його Джеррі Томас. Коктейль він змішав для золотошукача, який вирушав на пошуки щастя до міста Мартінез. Є також версія, за якою коктейль отримав свою назву на честь рушниць Martini and Henry, що були на озброєнні британської армії на початку XX століття: нібито карколомний (у прямому розумінні) коктейль припав до смаку солдатам.
Світову славу коктейлю приніс кінематограф. "Мартіні Драй" з'являється в таких культових стрічках американського кіно, як серіал про війну у В'єтнамі M*A*S*H, де головні герої використовують виключно "сухий мартіні".
Склад:
- Джин — 75 мл
- Сухий вермут— 15 мл
- Оливка — 1
Приготування:
1. Охолодіть коктейльний келих і скляну суміш.
2. Злийте талу воду із склянки змішувача.
3. Налийте вермут та джин і перемішайте барною ложкою.
4. Утримуючи лід у змішувальній склянці, перелийте в коктельну чарку.
5. Занурте на дно келиха оливку на шпажці.
3 місце. Куба Лібре
Вперше приготовлений у Гавані 1900 року. Американські солдати змішали кубинський ром і колу і при цьому вимовляли тост за вільну Кубу: Viva la Cuba libre (Хай живе вільна Куба).
Склад:
- Білий ром — 40 мл
- Кола— 120 мл
- Свіжий лайм — 1 долька
Приготування:
1. Наповніть хайбол догори кубиками льоду
2. Налийте ром і колу
3. Прикрасьте часточкою лайма
2 місце. Викрутка
За легендою, коктейль отримав свою назву завдяки звичці американських інженерів-нафтовиків, які працювали в Іраку, змішувати горілку та апельсиновий сік за допомогою викрутки. Але найімовірніше коктейль був винайдений Джоном Мартіном, людиною, яка привчила пити горілку всю Америку. Перша письмова згадка про коктейль Screwdriver (викрутка) зустрічається в американському журналі "Тайм" у випуску від 24 жовтня 1949 року.
Склад:
- Горілка — 50 мл
- Апельсиновий сік — 150 мл
Приготування:
1. Наповніть хайбол догори кубиками льоду.
2. Налийте горілку та апельсиновий сік.
3. Прикрасьте часточкою апельсина.
1 місце. Кровава Мері
На роль винахідника "Кривавої Мері" претендують кілька людей. Одні джерела стверджують, що коктейль був спочатку створений Джорджем Джесселем приблизно 1939 року. У газеті New York Herald Tribune 2 грудня 1939 року було опубліковано те, що, як вважають, є перше посилання на цей напій, поряд із оригінальним рецептом, авторство якого приписується Джорджу Джесселю: "Новий антипохмільний напій Джорджа Джесселя, який звернув на себе увагу кореспондентів і названий Кривава Мері: половина томатного соку, половина горілки".
Назва асоціюється з ім'ям англійської королеви Марії I Тюдор, яка отримала прізвисько Кривава Мері за розправи над протестантами.
Склад:
- Горілка — 50 мл
- Томатний сік — 100 мл
- Сік лимона — 10 мл
- Свіжа селера — 10 г
- Вотчестер соус — 5 капель
- Табаско — 3 капли
- Сіль
- Молотий перець
Приготування:
1. Розімніть мадлером селера в шейкері
2. Налийте горілку, лимонний сік, томатний сік, вотчестер та табаско
3. Насипте сіль, перець за смаком
4. Наповніть шейкер кубиками льоду та збийте
5. Процідіть через стрейнер у хайбол
6. Прикрасьте стеблом селери та лимоном