Вирішила редакція RestOn перед Новим роком посидіти «по-домашньому» й мало не посварилася: виникла суперечка - бути чи не бути салату «Олів'є» на святковому столі.
- «Традиція!» - твердили консерватори нашого порталу;
- «Даруйте, ми все-таки про ресторани пишемо!» - жартували гурмани;
- «Без наукового підходу не обійтися», - подумали всі разом.
Результат нашої праці - історія виникнення та цікаві факти про найпопулярніший новорічний салат, а також підбірка варіацій на тему від київських закладів.
Історична довідка
Дата й місце виникнення - 1860 рік, ресторан «Ермітаж» у Москві.
Автор рецепта - бельгійський шеф-кухар Люсьєн Олів'є (Lucien Olivier).
Цікаві факти: За початковим задумом автора салат носив назву «Майонез із дичини» («Game Bird Mayonnaise») і повинен був подаватися шарами разом з провансальським соусом. Вважається, рецептура була такою: 2 рябчика, телячий язик, чверть фунта паюсної ікри, півфунта свіжого салату, 25 штук відварних раків, півбанки пікулів, півбанки сої-кабул, два свіжих огірка, чверть фунта каперсів, 5 крутозварених яєць. Однак публіка виявилася не готова до таких вишукувань, і гості негайно все перемішували ложкою. Люсьєн не став цьому противитися, і незабаром сам став готувати свій салат саме так. Тоді-то він і був перейменований на честь автора.
Секрет неймовірної популярності оригінального рецепта - соус. Його рецепт не відомий і досі. Точніше: відомий не до кінця. Це був Провансальський соус з оливкового масла, яєчних жовтків, французького оцту, гірчиці та спецій. Назва спецій і пропорції всіх інгредієнтів - загадка, яку Люсьєн Олів'є забрав із собою в могилу.
Асистент Люсьєна, Іван Іванов, в спробах нажитися на славі свого вчителя продав рецепт страви іншому ресторану. Там салат придбав назву «Столичний». Але відрізнявся від оригіналу він не тільки назвою, адже горе-помічник так і не дізнався головного - як приготувати соус.
З моменту підробки Івановим починається «полегшення» рецепта салату: рідкісні інгредієнти замінюють на більш доступні й дешеві. Поступово настає ера «радянського олів'є», в якій з ідеологічних, рівно як і економічним (проте вони випливали з перших) причин не було місця буржуазним замашкам. Так, замість ікри й каперсів в рецепті з'явилися горошок і солоний огірок, замість рябчика - варена ковбаса; для ситності додали картоплю, а новою родзинкою салату став покупний майонез.
Інші назви - «російський салат» («salade russe»).
«Олів'є» по-київськи
Klukva&Brukva
Шанувальники продуктів «з грядки», Klukva&Brukva пропонують гостям олів'є з індичкою домашнього копчення. Особливість - його можна замовити безпосередньо для новорічного святкування (200 гривень/0,5 кг).
Адреса: вул. Антоновича, 16
Тел.: (096) 500 50 97
Smørrebrød
Для любителів новизни - сморреброд з олів'є. Основа - традиційний датський хліб із житнього борошна зі злаками. Намазка - мус олів'є з домашнім майонезом, прикрашений картопляними чіпсами.
New Year set з Олів'є та іншими традиційними салатами - 249 грн.
Адреса: вул. Архітектора Городецького, 4
Тел.: (044) 337 00 31
Желток
Яскравий і корисний - ось який олів'є придумали в "Желтку": з дієтичним м'ясом індички та запеченим гарбузом (75 грн).
Адреса: вул. Льва Толстого, 11; вул. Русанівська набережна, 8/2; вул. Ярославів Вал, 37/1; вул. Спаська, 1/2
Остання барикада
Креативна подача локальних продуктів - сильна сторона ОБ. Для новорічного меню шеф розробив рецепт салату з копченим сомом (128 грн).
Адреса: Майдан Незалежності, 1
Тел.: (068) 907 19 91
Три вилки
Ресторану Три вилки, як і іншим закладам мережі «Наша карта», полюбилася Азія. У олів'є з щучою ікрою та лососем (196 грн) теж є явні східні мотиви.
Адреса: вул. Володимирська, 76
Тел.: (067) 501 05 05
Samogon Bar
Ще одна «східна» варіація - олів'є-рол (79 грн) в Samogon Bar. Несподівано, правда?
Адреса: вул. Набережно-Хрещатицька, 25; бул. Л.Українки, 34А; Дніпровська набережна, 7; проспект Героїв Сталінграда, 12ГК2
Тел.: (098) 888 78 58; (068) 484 24 84
Small Talking
У Small Talking із рецептом довго не мудрували, - Олів'є класичний (40 грн) - зате його можна взяти take away.
Адреса: вул. Миколи Лисенка, 3
Тел.: (067) 157 28 88
Black Market Restaurant
Black Market Restaurant пропонує сучасну інтерпретацію рецепта Люсьєна Олів'є - з перепілкою і креветками (278 грн). Дуже по-гурманськи.
Адреса: вул. Мечникова, 2 (БЦ Парус)
Тел.: (050) 388 30 88
NomNom Cafe
На дієті, стежете за харчуванням? У NomNom Cafe можна порадувати себе легким олів'є з ростбіф, свіжим огірком і йогуртовим соусом (85 грн).
Адреса: вул. Жилянська, 75 (БЦ Євразія)
Тел.: (098) 607 32 13
Хуторець на Дніпрі
Олів'є з копченою індичкою та яловичим язиком (252 грн) - фірмове блюдо ресторану Хуторок на Дніпрі. Окремий фокус в страві зроблений на візуальну складову й подачу!
Адреса: вул. Набережно-Хрещатицька, 10А
Тел.: (067) 209 14 44
Що ж, питання вирішене: і самі Олів'є накришим, і в ресторан сходимо! Свято ж!