20:00, понеділок, за вікном дощ - журналіст RestOn розуміє, що саме час для чогось нового й незвіданого. Відразу стає ясно, що все це він знайде в "Китайському привіт", візит до якого відкладався не перший тиждень. Надії застати вільний столик було мало - на Фейсбуці всі в один голос твердять про те, що без резерву ніяк (і ніде) - але, самі розумієте, місце знайшлося, хоч і з труднощами.
Про те, чим і як вітає своїх гостей один із наймодніших закладів Києва, читайте нижче.
Знаходиться Китайський Привіт в стратегічно правильному місці: особняком від ресторанів на ЯрВалу, до якого рукою подати, і в той же час на перетині всіх популярних прогулянкових стежок - на вулиці Івана Франка, в десяти метрах від Міністерства культури, 10 хвилинах ходьби від Ботсаду ім. Фоміна та приблизно в 5-7 піснях до Театральної.
Дизайн робив Слава Балбек - більше, в принципі, можна не говорити, його ім'я в сфері ресторанних інтер'єрів вже стало прозивним. У Китайському Привіт читаються улюблені "балбековські" атрибути: чисті білі стіни, бетон, чітка геометрія ліній і різкі акценти - пластикові стільці, велика кількість фікусів і плюща, блискучі неоном вивіски, фігурки котиків Манекі-неко (в тому числі фігурка - конструкція з металу висотою в два з гаком метра).
Загальне враження - ніби ти потрапив в одну із забігайлівок Шанхая. І ще мимоволі пригадується фільм "Труднощі перекладу", правда, там історія про Токіо, але позбутися думки, що зараз відчиняться двері, забіжать Скарлетт Йоханссон із Біллом Мюррейем і заспівають Brassin Pocket або More Than This, неможливо. Мабуть, щось подібне і повинен відчувати гість, щоб потім називати місце атмосферним.
Якщо так, то да: Китайський Привіт - атмосфера.
Китайська кухня - на любителя. І не тому, що гостра. А тому, що... китайська.
Але, як і було сказано, представником RestOn рухали цікавість і жага вражень. Шкода, що не настільки щоб спробувати личинки зоофобоса, хоча екзотики вистачає і без них. Основні продукти на китайському столі - рис, м'ясо, овочі. Самі по собі вони нічого особливого не представляють, вся "екзотика" ховається в приправах, спеціях і соусах - перці, кінза, імбир, кунжуті. До речі, соуси в ресторані - автентичні, from China.
Меню - велике й різноманітне, як китайський стріт-фуд. І спробувати хочеться все, чесно.
Закуски і салати. Сподобалися для наступних візитів: качині пупки з огірком, солодким перцем, кінзою та імбиром, салат зі свинячими вухами, морквою і перцем і столітні яйця (не жарт) в імбирному соусі. Дегустували: холодну яловичину "Ма Ла" з імбиром і кінзою, мариновану в сичуанських перцях.
Офіціант звернув увагу, що без практики блюдо може здатися занадто гострим і порекомендував взяти до нього в якості гарніру рис, він, як і яблучний лимонад, виявився не зайвим. Так що перша характеристика "Ма Ла" - гостро, сильно; друга - смачно, дуже. Смачно чому? Тому що спеції!
Порції - величезні: що закуски, що рису. Одній людині (жіночої статі) впоратися неможливо, хіба що ви дуже голодні.
М'ясо. Його багато: яловичина, свинина, курятина, баранина. З очевидного: беріть курку в кисло-солодкому соусі. Для експериментаторів ж можна рекомендувати шашлички з баранини з зирой, м'ятою, солодким перцем і цибулею.
Риби - три позиції: амур по суперкласному рецепту шефа, креветки і кальмари з овочами на грилі.
Серед супів перша роль, природно, відводиться тому-яму з креветками. Однак, вибрати є з чого. Наприклад, Суан Ла Тон з курячим філе, бамбуком і деревними грибами або гострий сичуанський бульйон із телятиною.
Є також овочі - шпинат в часниковому соусі, квасоля з шиітаке і одна з найсмачніших - за версією власників - страв у всесвіті - картопля з баклажанами і болгарським перцем.
Це не пропаганда, але майже все в меню звучить ще краще під келих світлого пшеничного пива. У Китаї пляшечка пива до трапези - це цілком буденна річ, і не просто так. Спробуйте, не пошкодуєте!
Десерти та чаї. До цього дійде не у всіх, тому що порції же. Скажемо більше: пробувати їх окремо від усього іншого - правильніше. Тому що карамелізовані банани з кремом з авокадо, лайма, кокосового масла і кленового сиропу вимагають особливого ставлення, а випити улун або сауер - це взагалі окрема церемонія, з таким поспішати не можна, таким потрібно насолоджуватися.
Як і всім іншим, що можна спробувати і побачити в "Китайському Привіт".
Холодна яловичина "Ма Ла" з імбиром і кінзою, маринована в сичуанських перцях - 130 грн.
Салат зі свинячими вушками, морквою, болгарським перцем і кінзою в гострому соусі - 75 грн.
Курка "Гун Бао" з морквою, болгарським перцем, перцем чилі і арахісом - 95 грн.
Том-ям із тигровими креветками - 195 грн.
Креветочні чіпси - 45 грн.
Карамелізовані банани з кремом з авокадо, лайма, кокосового масла і кленового сиропу - 115 грн.
Яблучний лимонад "Інтурист" - 65 грн.
Адреса: вулиця Івана Франка, 7
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва