Сніданок - справа інтимна у всіх сенсах, і залежить як від особистих уподобань, так і від національних особливостей.
Культура сніданків колишніх країн СНД - сирники, оладки, каші - для більшості іноземців залишається незрозумілою. На одному із зарубіжних ресурсів з цього приводу жартували: якщо ви фанат палітри кольорів беж і хакі, ласкаво просимо на сніданок в країни колишнього СРСР! Ну да, це вони просто наших сирників зі сметаною і варенням не пробували!
RestOn вивчив, як починають день в різних країнах, і з усією відповідальністю заявляє: у різних народів є багато спільного і ще більше різного, але в загальному і цілому сніданок - це особиста справа кожного: хочеш - їж рибу, хочеш - гранолe або булочку з чашкою гарячого шоколаду.
Почнемо нашу подорож з Європи.
У більшості європейських країн сніданок складається з здоби і міцної кави.
Звичайно, самі "романтизовані" сніданки подають у Франції: чай, кава або гарячий шоколад, сік, круасан або багет з маслом і джемом. Самі ж французи додають: "Ми їмо тільки солодке, нічого солоного - ніяких яєць і бекону", - нескладно здогадатися на кого саме вони натякають!
А натякають вони на жителів Великобританії, одне з надбань якої - англійський сніданок з яєць, сосисок, бекону, бобів, грибів і помідора-гриль. Якщо в двох словах - жирно і жарено. Саме тому англійський сніданок - це не більше, ніж традиція, якої самі британці дотримуються лише на вихідні, вважаючи за краще в будні йогурти, мюслі й тости.
Італійці як справжні естети починають ранок з капучино і бріоші з шоколадом; німці більш суворі: у їхньому раціоні хліб, м'ясна нарізка і шинка, місцеві сири, масло; шведський сніданок складно уявити без риби, точніше без сендвіча з рибою, сиром, огірками і томатами.
Наші сусіди-поляки до ранкового столу подають картопляний панкейк і яєчню-базіку з kiełbasa (польської сосискою).
Далі пропонуємо перенестися в Азію і на Близький Схід.
В Японії сніданок буває двох видів: wafuu (традиційний) і youfuu (західний). Перший включає в себе місо-суп, приготовлений на пару білий рис, мариновані овочі, соєві боби і рибу; другий же на то і західний, тому що в нього входять тости, яйця, картопляний салат і кава.
Коронне "ранкове" блюдо корейців - омлет у формі ролу з різними начинками - овочевими та м'ясними.
В Індії страви до сніданку варіюються в залежності від регіону, але найчастіше це все одно буде піднос з пряними соусами чатні і різним печивом і хлібцями (dosa, roti, idli), основним інгредієнтом яких є рисове борошно.
Індонезійці вважають за краще на ранок nasigoreng - блюдо зі смаженим рисом і яйцем, часто доповнюється морепродуктами, овочами і крохмальними чіпсами krupuk.
Турецький сніданок виглядає дуже багато: тут хліб, сир, масло, оливки, яйця, томати, огірки, суджук, мед і каймак (щось середнє між сметаною, солодким сиром і вершковим маслом).
В Ізраїлі в якості першого прийому їжі найчастіше вибирають шакшушу - яйця, тушковані в томатному соусі. У кафе до цієї страви також можуть подаватися сир, тунець, оливки і салат.
Ну а закінчимо наш вояж в Південній Америці, де, як ви можете здогадатися, всього багато - пристрасті, інгредієнтів і в першу чергу калорій.
Улюблений сніданок мексиканців складається з chilequiles (тортилья із зеленою або червоною сальсою, сир, боби), м'яса - курки або яловичини. Так-так, це сніданок!
У Колумбії улюблений продукт - кукурудза, тому тут день починається з кукурудзяної коржі arepa, в яку можна загорнути яєчню або шинку (а можна те й інше); в сусідній Бразилії або все зразу, тобто густий суп їх чорних бобів і різних видів м'яса, або нічого, що в даному випадку означає каву з молоком і бутерброд з шинкою і сиром.
В гостях - добре, але вдома - краще. Так і ми: поговорили про сніданки в різних куточках світу, а тепер готові розповісти про те, де можна поїсти раннім (і не дуже) ранком в Києві, щоб ранок був радісним і світлим.
Перша і незаперечна перевага сніданків в Моментах - їх подають з 08:00 ранку і до останнього гостя, другий плюс - демократичні ціни, і останнє - гарний вид на Хрещатик з великих панорамних вікон.
Англійський сніданок - 70 грн.
Яйця Бенедикт - 65 грн.
Круасан з лососем і сиром Філадельфія - 60 грн.
Адреса: вул. Хрещатик, 13
Milk Bar - як і раніше один із найстильніших місць для сніданку, особливо якщо ви дотримуєтеся ЗСЖ і знаєте, що таке киноа і булгур. Нинішні хіти ранкового меню - Бірхер мюслі (вівсяні пластівці, які заливаються на ніч сумішшю вершків і йогурту, з додаванням кориці, горіхів і яблука) і тост з рікоттою і інжиром.
Сніданки подаються з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 11:30, на вихідні приходьте на бранчі.
Каша булгур на кокосовому молоці з сухофруктами - 89 грн.
Три яйця пашот, шпинат, печериці, вершки, тости з пшеничного хліба - 95 грн.
Домашня гранола з молоком/соєвим молоком - 55 грн.
Адреса: вул. Шота Руставелі, 16
Італійці не особливо шанують сніданки, але ми ж все-таки не в Італії, - так вирішили і в Pastateca, придумавши сім класних сніданків, які можна спробувати щодня з 08.00 до 13.00: сирники з рікоттою і журавлиною, вівсянку на кокосовому молоці з каштановим сиропом, Брускетту з гуакамоле і сальсою, яйце пашот і моцарелла, Брускетту зі скрембл і брезаолой, салат із песто та моцарелою, вічнозелену лазанню з куркою, шпинатом і буряковим пюре.
Страви - від 55 грн, будь-який гарячий напій - 15 грн.
Адреса: вул. Льва Толстого, 11/61
Класичні сніданки в класично хорошому виконанні: більше про сніданки в O'duVan і не скажеш. Хоча більше і не потрібно.
Круасан на вершковому маслі - 12 грн.
Живий йогурт власного виробництва з вишневим кюлі - 42 грн.
Сендвіч із куркою, шинкою, твердим сиром і яйцем - 78 грн.
Адреса: про-т Валерія Лобановського, 6А
Вид на Оперу і 22 позиції в меню сніданків - навіть не знаємо, чому радіти більше. Тим більше, що в Citronelle вибирати щось одне не доведеться, всі радощі життя доступні тут і відразу. До таких радощів можна віднести: яйця крамбл на багеті із зеленою спаржею і сирним соусом, круасан з сиром брі та персиком, Croque Madame або Croque Monsieur на булочці бріош. Також є в ресторані ряд спеціальних пропозицій: "Сніданок голодного чоловіка" з 3-х яєць, смаженими баварською та сосискою з індички, беконом, сиром панір, аджикою і гірчицею; "Сніданок для леді" - білковий омлет зі шпинатом, брокколі, авокадо і сиром панір на грилі, вегетаріанський сніданок з сиром тофу, обсмаженою в кунжуті з бланшованими овочами і томатним соусом песто.
Відварені яйця з лососем, авокадо і томатним тартаром - 148 грн.
Домашній сир з яблучним пюре і мигдальними пластівцями - 68 грн.
Французький омлет з сиром Емменталь і міксом салатів - 89 грн.
Адреса: вул. Богдана Хмпельницького, 23
Автор: Христина Ольшанська
Фото: мережа Інтернет
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва