У давні часи цілителі і відьми з усього світу використовували глінтвейн як протизапальний засіб, універсального зілля від застуд і хвороб. Редакція порталу RestOn також вирішила "поправити своє здоров'я" і відправилася в гастро-похід по ресторанах Києва в пошуках самого смачного глінтвейну столиці! Що з цього вийшло - читайте в нашому високоградусному огляді!
Незважаючи на те, що сьогодні глінтвейн вважається одним із головних символів Різдвяних свят, історія його походження до цих пір залишається незвіданою. Подейкують, що витоки цього найдавнішого напою беруть свій початок ще з часів Римської імперії. Доказом, що підтверджує цю гіпотезу, є книга, якій вже більше 2000 років, її було знайдено в одній з археологічних експедицій. У книзі є рецепт приготування особливого алкогольного напою на основі підігрітого вина з додаванням спецій і прянощів. У ті часи це був дуже дорогий напій, який могли собі дозволити тільки найбагатші й успішні римляни.
Друга гіпотеза говорить про те, що глінтвейн - це результат жадібності заповзятливих торговців, які торгували вином. Щоб не викидати дороге скисле вино, вони додавали в нього всілякі спеції і мед, а потім підігрівали й продавали як новий алкогольний напій.
Існує також думка, що історія глінтвейну бере свій початок в Німеччині, так як саме слово glühender wein німецького походження, дослівно воно перекладається як "палаюче вино".
Глінтвейн - це один із тих напоїв, рецепт приготування яких має масу варіацій. За своє довге життя рецепт приготування "палаючого вина" стільки разів інтерпретувався, що сьогодні просто неможливо зі стовідсотковою точністю сказати, які компоненти входили в нього спочатку. Але все ж існує рецепт, який прийнято вважати класичним - ми знайшли його і з задоволенням ділимося ним з вами!
Отже, щоб приготувати "палаюче вино" вам знадобляться:
- червоне вино (1 л);
- вода (150-200 мл);
- спеції (гвоздика, коріандр, бадьян, чорний перець, кориця);
- мускатний горіх;
- цукор.
Необхідно поставити воду, довести її до кипіння, потім кинути в неї спеції (за смаком). Проварити все 10 хвилин, потім додати в отриманий розчин цукор і вино, і варити все це при температурі 70-78 градусів до тих пір, поки не з'явиться біла пінка. Важливо, щоб ваш глінтвейн не кипів, так як тоді замість смачного ароматного напою ви ризикуєте отримати кислу й противну рідину.
Редакція порталу RestOn вирішила не ризикувати, а заодно й перевірити, чи вміють в ресторанах Києва робити справжній глінтвейн, скільки він коштує і якими ще "міцною" смакотою можна поласувати в столиці.
Надзвичайно цікавий заклад, концепція якого будується на повісті "Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда", де головний герой днем - благопристойний громадянин, над яким вночі одержує владу його темне "Я".
Точно так як класичний Glühender Wein зігрівав сотні років тому своїм пряним смаком суспільство Середньовічної Європи, він зігріває гостей Jekyll&Hyde цієї зими. А допомагають йому в цьому класичний пунш "One of Sour, Two of Sweet, Three of Strong, Four of Weak" (85 грн) з нотками британської аристократії і грог на основі ямайського рому (85 грн).
Адреса: вул. Велика Житомирська, 27
Будучи продовженням світових барів Nikka Whisky (Японія, Таїланд, Європа), це місце поєднує в собі і бар, і шоу-рум, де гармонійно поєднуються обладунки самураїв з шейкерами, а також катани з змішувальними склянками. За фактом, це Київ зі смаком японського віскі.
Рекомендуємо спробувати:
- Червоний глінтвейн (на основі чилійського вина the 7th Generation) за 120 грн;
- Білий глінтвейн (на основі італійського вина Pinot grigio) за 120 грн;
- Irish Coffe (Віскі Tulla more Dew, Допп, вершки) за 120 грн;
- Irish milk punch (Віскі TullamoreDew, кавовий лікер, вершки, молоко) за 85 грн;
- Warm Embrace (Porto ruby, персикове пюре, апельсиновий сік, лимонний сік, мускатний горіх, любов) за 75 гривень.
Адреса: вулиця Михайлівська, 13
Це місце з грузинською душею, автентичною кухнею і стародавніми рецептами, які тисячі років тому були придумані в цій гірській країні гордим народом, в сучасній інтерпретації. Приходьте сюди за порцією грузинської привітності й відмінного настрою, ну і, звичайно ж, за ароматним і шалено смачним глінтвейном. Тут він представлений в двох варіантах:
- #1 червоний глінтвейн на основі домашнього вина "Мерло" і цукрового сиропу з додаванням кориці, кардамону, зірки анісу, гвоздики, чорного запашного перцю, Лемона і цедри апельсина за 50 грн;
- #2 білий глінтвейн на основі білого домашнього "Шардоне", цукрового сиропу зі спеціями (гвоздика, кориця паличка, зірка анісу, кардамон, запашний перець, лимон, цедра апельсина).
Адреса: вулиця Антоновича, 116
Вже сама назва цього місця говорить сама за себе і зігріває в холодну зимову пору, обіцяючи теплий прийом і смачні напої всім, хто переступить поріг цього закладу.
Тут всім гостям дають можливість спробувати затишок на смак, а саме - оцінити головний зимовий напій глінтвейн у виконанні бармена закладу й актуальні в будь-який час року ковбаски гриль.
Рекомендуємо звернути вашу увагу на:
- Мандариновий глінтвейн за 55 грн;
- Обліпиховий глінтвейн за 55 грн.
Адреса: Бессарабська площа, 2
Дядя реально любить своїх гостей. Він їх буквально обожнює, адже кожен, хто переступає поріг цього закладу, автоматично перетворюється в частину його власного життя і атмосфери.
Тут робиться абсолютно все для того, щоб шляхи "Любимого дядя" і його гостей регулярно перетиналися в точці гастрономічного задоволення і неймовірно смачного глінтвейну (який так і називається в меню - особливо смачний глінтвейн). Це класичний глінтвейн на основі червоного вина з додаванням кориці і ніжним цитрусовим ароматом, який можна спробувати за 99 грн.
Адреса: вулиця Паньківська, 10
Місце, де зустрічаються справжні друзі. Тут є абсолютно все для того, щоб проводити час цікаво і яскраво: настільні ігри, веселі офіціанти, хороша музика і смачні страви світової і домашньої кухонь.
Druzi Cafe - це гастро-точка, де можна весело провести час, поспілкуватися зі старими друзями і завести нові знайомства за келихом ароматного теплого глінтвейну і не тільки!
Рекомендуємо спробувати:
- Класичний червоний або білий глінтвейн за 45 грн;
- Червоний смородиновий глінтвейн за 55 грн;
- Білий імбирний глінтвейн (пікантності додає Becherovka) за 55 грн;
- Пряний сидр (напій на основі медового або яблучного сидру з додаванням, бренді, карамелі, бадьяна, і спецій) за 69 грн;
- Яблучний пунш (напій на основі білого вина, темного рому, яблучного соку, з додаванням спецій) за 59 грн;
- М'ятний ромовий грог (напій на основі м'ятного чаю, темного рому, з додаванням спецій і, звичайно ж, м'яти) за 65 грн.
Адреса: вулиця Прорізна, 3/5; Андріївський узвіз, 2д; вулиця Васильківська 49
Якщо в грудні ви з волі випадку опинилися на Великій Васильківській, 88, змерзли від холоду і вам до неподобства набрид мороз, поспішіть в Na Dne Lounge bar! Тут всі ваші біди і невдачі моментально розсіються рівно в той момент, коли ви зробите перший ковток чарівного цілющого глінтвейну від місцевого бармена, а також випробуєте інші гарячі спиртні напої.
Рекомендуємо спробувати:
- Класичний червоний або білий глінтвейн за 55 грн;
- Irish Coffe за 75 грн;
- Irish Cream Coffee за 75 грн;
- Грог за 55 грн.
Зараз в Na Dne - Lounge bar діє акція на глінтвейни: 1 + 1 = 1. Поспішайте, поки хтось не випив за вас все "палаюче вино"!
Адреса: вулиця Велика Васильківська, 88
Гарячий глінтвейн взимку - це як вишенька на торті: начебто і можна без нього обійтися, але ефект від свят абсолютно не той. Так що не забирайте у себе можливість зігрітися цим смачним напоєм холодною зимою і, як мінімум, просто поліпшити свій настрій!
Автор: Світлана Єфімець
Фото: власність закладів