Хочете в здоров'ї і при хорошій пам'яті прожити більше 100 років? Тоді беріть приклад із в'єтнамців. Їх кухня - це ключ до вічної молодості і здоров'я, насичений всілякою зеленню, прянощами і чаєм.
Щоб перевірити на собі чудодійні властивості в'єтнамської кухні, редакція RestOn вирушила в бістрономію Chang - нове місце в самому серці Києва. Що ми там побачили, чим пригостилися та інші подробиці нашого візиту - в новому огляді!
Локація
Спробувати автентичну в'єтнамську кухню і насолодитися абсолютно новими гастрономічними уподобаннями можна за адресою Ярославів вал, 23а (в 10 хвилинах ходьби від станції метро Золоті Ворота).
Концепція
Бістрономія Chang - місце з повноцінною в'єтнамською концепцією. Це не паназія з європейськими акцентами, до якої столичні гурмани вже звикли, і не пекучо-гостра екзотика по типу сліз кобри або смажених скорпіонів. Тут зібрані базові хіти в'єтнамської кухні - страви, які їдять у всьому В'єтнамі. При чому тут їх пропонують в такій же смаковій подачі - пряні, з великою кількістю зелені і відбитком французької кухні, характерні для Південного В'єтнаму.
«Chang» - це не ресторан і не кафе. Це бистрономія - термін французького походження, який позначає недорогий заклад, де традиційні страви зі звичайних продуктів подають дуже швидко і смачно. Саме такий формат для свого гастрономічного первістка вибрали керуючі партнери - Стів Котенко, Ірина Кушнірська і Христина Граненко.
Після більш ніж десяти років в ресторанному бізнесі вони прийшли до думки, що пора відкрити власний заклад. Ідея зробити гастрономію в'єтнамською належить одному із керуючих - нинішньому шеф-кухарю «Chang» Яну Нгуєну. Ян - наполовину в'єтнамець, так що йому було цікаво обіграти цю кухню і зробити її сучасною, цікавою і в ногу з часом.
Як результат: на гастро-карті столиці з'явилася перша в Україні бистрономія з автентичною в'єтнамською кухнею. І судячи тому, що заклад працює лише місяць, а вільних столів в ньому практично немає, вибір був зроблений правильно!
Інтер'єр
Керуючі бистрономією «Chang» переконані, що не варто зациклюватися на дизайні, так як громадське харчування - це все-таки про їжу, а не про декорації. Інтер'єр повинен доповнювати концепцію закладу, немов мозаїку з фрагментів, адже нікому не потрібен просто красивий ремонт без душі.
Для створення такої «в'єтнамської мозаїки» були запрошені фахівці з LOFT BURO. Дизайнери створили інтер'єр з нуля, перетворивши офісний заклад в сучасну в'єтнамську бистрономію.
Яскраві акцентні відтінки на кріслах і стільцях, природна текстура дерев'яних поверхонь, прості вишукані форми, присутність традиційних орнаментів на стільницях, буддійські барабани-мантри, велика кількість зелені - в'єтнамська концепція простежується у всіх деталях інтер'єру.
На особливу увагу також заслуговують витончені картини відомого в'єтнамського художника Нгуєн Тхань Бінь, які прикрашають стіни бистрономії.
Загальна посадка ресторану - 88 місць.
Особливість
Літня тераса-трансформер, яка в холодну пору року перетворюється в зал зі скляними стінами.
Кухня
Ми вже говорили про те, що шеф-кухар ресторану Ян Нгуєн - уродженець В'єтнаму, йому хотілося показати кулінарні можливості цієї країни у всіх фарбах. Таким чином, смакова палітра бистрономії «Chang» приємно порадує всіх гурманів своєю свіжістю і новизною.
У В'єтнамі прийнято пити перед їжею холодний чай. «Chang» дотримується цієї традиції, пригощаючи всіх відвідувачів освіжаючим зеленим чаєм з лемонграсу. Після того як ви вип'єте свій зелений чай, саме час приступати до їжі, яку, до речі, тут виносять дуже швидко - три страви за 15 хвилин.
На всіх столах за замовчуванням стоять три в'єтнамських соуса: неймовірно гострий соус шрірача, трохи менш гострий чилі-джем і класичний рибний соус з лаймовим фрешем, червоним перцем і часником. Який із соусів вибрати - справа смаку. Якщо ви так і не змогли визначитися - офіціанти обов'язково допоможуть вам у цьому. Наша порада - не перестарайтеся з соусом шрірача - він і правда тут просто вогненний.
На перше бистрономія «Chang» пропонує традиційний в'єтнамський суп Фо в трьох варіантах - з куркою, яловичиною і грибами (88 грн за 450 мл. або 118 грн/700 мл.). Тут його подають з лаймом і солодким соусом. Спочатку необхідно спробувати наваристий бульйон, потім додати в нього лайм і соус. В результаті такого кисло-солодкого поєднання отримуємо дуже особливий насичений смак, який навіть порівняти ні з чим.
На друге рекомендуємо вибрати Нудл-бун салат за 85 грн і хрусткі Немі (в'єтнамська варіація на тему спринг-ролів) з креветками і свининою за 85 грн. Обидві страви подаються з великою кількістю зелені, яку для бистрономії вирощує в тепличних умовах в'єтнамська родина.
Знайшлося в меню «Chang» і місце для сендвічів, але не звичайних, а в'єтнамських - бань мі з куркою, яловичиною або тофу і грибами шитаке за 86 грн. З гарячих страв рекомендуємо звернути увагу на Сіон сао Чуа нгот (глазуровані свинячі ребра в соусі хойсін) за 130 грн, а любителі рибки напевно оцінять ка хап заумонг (нільський окунь з заумонгом) за 170 грн.
Ласунам «Chang» пропонує унікальні в своєму роді манго-маракуєвий чізкейк за 70 грн, м'ятно-лаймовий шу з кремом англез за 65 грн, шоколадно-кавовий Бон Тон за 70 грн і морозиво/сорбет за 30 грн.
Запити всі в'єтнамські кулінарні ласощі можна авторськими лимонадом (кокос, огірок-базилік, маракуя-апельсин, карамель-лемонграсс) за 55 грн або в'єтнамською кавою з льодом за 45 грн.
Must try:
- Суп веган фо чаї за 88 грн/450мл або 118 грн/700 мл .;
- Спрінг-рол з креветками за 95 грн;
- Салат ка тай чан за 138 грн;
- Чим кут чин бо (смажений перепел) за 145 грн;
- Ка хап заумонг (нільський окунь з заумонгом) за 170 грн.
Середній чек: 200-250 грн (без спиртного).
Адреса: Ярославів вал, 23а